Folkrádió

Tallózó

Folkfórum fesztivál

Véget ért a Folkfórum fesztivál, amelyet első alkalommal szerveztünk meg a marosvásárhelyi várban. A fesztivál ideje alatt több ezer látogató élvezhette a színes programkavalkádot.

e-Népújság.ro, 2019. május 21.


Manchesterbe indul a Maros Művészegyüttes

A Maros Művészegyüttes Manchesterben a Góbéfest vendége lesz. Az eseményen a szervezők a Kárpát-medence gazdag kultúráját és gasztronómiáját kívánják megismertetni az Egyesült Királyság lakóival. A fesztivál az angliai Manchester szívében május 24-26. között zajlik az Albert téren.

e-Népújság.ro, 2019. május 21.


Tizenhárom táncegyüttes lép fel a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon

Három kontinens tizenhárom táncegyüttese, közte a 45 éves fennállását ünneplő Nyírség Táncegyüttes is fellép az augusztusi 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon.

Szabolcs Online, 2019. május 21.


A néptánc jegyében telt a hétvége Bonyhádon

Szombaton kezdődött az a kétnapos néptánc és népzene oktató rendezvény, amelyen az érdeklődők Kirch Zoltántól és Podpácz Beátától tanulhatták a vajdaszentiványi lépéseket. A bonyhádi művelődési központban nemcsak a tánc, hanem a zene is főszerepet kapott, ugyanis hegedűn, brácsán és nagybőgőn is tesztelhették tudásukat és bővíthették ismereteiket az arra vágyók.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2019. május 20.


Cifra Műhely művészei tartottak flashmobot múlt csütörtökön

A hetedik Nyugat-kínai Magyar Kulturális Fesztiválon a Budapesti Tavasz keretein belül a Cifra Műhely művészei tartottak flashmobot múlt csütörtökön Csungking főterén Magyarország Csungkingi Főkonzulátusa szervezésében.

Demokrata, 2019. május 20.


A néptánc jegyében telt a hétvége Bonyhádon

Szombaton kezdődött az a kétnapos néptánc és népzene oktató rendezvény, amelyen az érdeklődők Kirch Zoltántól és Podpácz Beátától tanulhatták a vajdaszentiványi lépéseket.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2019. május 20.


Interaktív térképen a magyar népzene – úton a digitális bölcsészet felé

Kétszázezer adatsor – az MTA BTK Zenetudományi Intézet Hangarchívuma a magyar népzene- és néptánckutatás felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye. E nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló adatbázisból a kutatók a közelmúltban mindenki számára elérhetővé tettek több mint tizenkétezer órányi hanganyagot.

Magyar Tudományos Akadémia, 2019. május 20.


Már csak a mai nap van arra, hogy neked tetsző helyre irányítsd adód 1%-át

Az adózók több mint fele nem nyilatkozik arról, hogy milyen ügyet, melyik szervezetet szeretné támogatni. Az emberek nagy része azért nem nyilatkozik, mert egyszerűen elfeledkezik róla. Mi most szeretnénk figyelmeztetni az ilyen embereket, hogy már csak a mai nap van arra, hogy úgy segítsenek pénzzel egy szervezetet, hogy az nekik nem kerül semmibe.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2019. május 20.


Csonka Ferenc vajdasági prímás elismerése: a Táncház Napján adták át a Halmos Béla-díjakat

2019-ben a Halmos Béla-vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta. A Halmos Béla-emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.

Erdély Online, 2019. május 19.


Népzenei koncert lesz a Carnegie Hallban hétfőn

Különleges magyar zenei produkcióval ismerkedhet meg a New York-i publikum, a Carnegie Hallban ugyanis május 20-án 18 magyar művész lép fel - tájékoztatta Vincze Máté kulturális tanácsos, a New York-i magyar kulturális központ igazgatója az MTI-t vasárnap.

MTI, 2019. május 19.


Gyermekeikkel együtt táncolnak a szülők

Bár még csak négy éve alakult a Kenderesi Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, a hagyományok ápolása ennél régebbi náluk.

Szoljon, 2019. május 19.


Már tüsténkednek az autentikus sokac lakodalom ügyében a kásádiak

Ötödik alkalommal rendezi meg június 8-án a kásádi önkormányzat a horvát népi hagyományokat és a hozzá kapcsolódó népszokásokat bemutató, hagyományőrző rendezvényét, a Kásádi Sokac Lakodalmast.

BAMA, 2019. május 19.


Főszerepben a néptánc és a népzene Óbecsén

A Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedőn általános iskolások lépnek fel. A kétnapos rendezvényen több mint hetven csoport mutatkozik be a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Az eseményt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte.

PannonTV, 2019. május 18.


Két napig áll a bál a marosvásárhelyi várban

Hagyományos mesterségek bemutatói, kiállítások, előadások, na meg persze a néptánc és a népzene az elmaradhatatlan kelléke az először megszervezett Folklorum Fesztiválnak. A marosvásárhelyi várban lebonyolított kétnapos interetnikai fesztivál azért kuriózum, mert szervezői arra vállalkoztak, hogy a magyar és román néphagyományok mellett a szász és cigány táncokat, szokásokat is bemutassák.

Székelyhon.ro, 2019. május 18.


Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.

Fidelio, 2019. május 17.


A tudományosan megóvott népdal és a zenei jelen(lét)

A népzenével foglalkozók egyre szélesedő és differenciálódó csoportjainak bővülő körében már nem számítanak újdonságnak az autentikus interpretáció és a feldolgozásképzés örökös szembenállásáról szóló diskurzusok, sem a tudományos szemlélet elsőbbsége az empirikus-ösztönvezérelte gyakorlat kizárólagos hasznossága közt húzódó nézetviták.

Ritmus és Hang blog, 2019. május 16.


Két művész részesült idén Halmos Béla-díjban

Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta idén a Halmos Béla-vándordíjat, a Halmos Béla-emlékérmet pedig Havasréti Pál, a Téka együttes bőgőse vehette át a Táncház napja rendezvény zárókoncertjén.

Baranya megyei hírportál, 2019. május 16.


Táncház az Abod völgyében
Gegesi hétvége a Tükrös Zenekarral

A Világló Egyesület a magyarországi Tükrös Zenekar részvételével a május 17-ei hétvégén folknapokat szervez Gegesben, minden korosztálynak biztosítva az önfeledt, kulturált szórakozást.

Folkrádió, 2019. május 15.


Hagyományainkat meg kell élnünk – Ötödször szólt a fülemüle Beregszászban

A 15 döntős produkció május 12-én mutathatta meg magát szakmai zsűri előtt. A versenyt egy kétnapos tábor előzte meg, melyen magyarországi foglalkoztak a fiatalokkal. Az eseménynek a Rákóczi Főiskola adott otthont.

Kárpátinfo, 2019. május 14.


Több értékes minősítéssel zárták a néptánctalálkozót a „pöndölyös” csoportok

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, a Közösségek Háza, a Komlói Színház- és Hangversenyterem és a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület szervezésében gyermek- és ifjúsági néptáncosok találkozóját rendezték a hétvégén Komlón.

Komlói Újság, 2019. május 14.


Marosvásárhelyi Folkfórum
Interetnikai fesztivál a várban

Először szervezik meg Marosvásárhelyen a Maros megyei interetnikai fesztivált. A hagyományteremtő célú rendezvény részleteibe Török István, a Hagyományok Háza Hálózat Erdély vezetője avatja be az érdeklődőket.

2019. május 14.


Játszik és játszani tanít a népzenész

A megyei értéktárban is szerepel a medinai népzenész, Szabó József munkássága. A hetvenes évek elején, táncosként kezdett a szekszárdi Bartinában, majd ő lett a kísérő zenekar brácsása. Bejárta a fél világot. Alaphangszere a citera, amit tanít is.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2019. május 13.


XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál Szamosújváron esőben, napsütésben

Az idén 25 éves Téka Alapítvány 24. alkalommal rendezte meg tavaszi nagyrendezvényét: a Nemzetközi Néptáncfesztivált. 25 éve kezdte meg hivatalosan tevékenységét az alapítvány, az akkori főbb tevékenysége a néptánccsoport támogatása volt. 25 év alatt számos kül-és belföldi kapcsolatot épített ki, melyek közül több megszakadt. Idén régi kapcsolatokat is újraépítettünk, a régieket is ápoltuk.

Szabadság, 2019. május 13.


A XXIV. Bánsági Magyar Napok csúcseseménye
Utcai felvonulás és Hagyománykeresőben néptáncgála

Húsz esztendővel ezelőtt indult útjára a bánsági néptáncmozgalom, amely az autentikus népi hagyományok ápolását és továbbadását tűzte ki céljául. A szegedi és debreceni néptáncoktatók önzetlen és kitartó munkája eredményes volt, két évtized alatt hihetetlen fejlődésnek voltunk a tanúi.

Nyugati Jelen, 2019. május 13.


Félszáz éve indult hódító útjára a Röpülj, páva!

Ötven évvel ezelőtt egy másik népzenei tehetségkutató, a Nyílik a rózsa nyomán indult országos hódító útjára a Röpülj, páva!, melyben az ország legjobb népdalénekesét keresték.

hirado.hu, 2019. május 13.


Herczku Ágival és a Bandával ünnepel a 20. Tatai Sokadalom

A Tatai Kenderke Néptáncegyesület június 14-16. között 20. alkalommal rendezi meg a Tatai Sokadalmat. A jubileumi népművészeti fesztivál többek között Herczku Ágival és a Bandával, helyi és vendégegyüttesekkel, gyerekprogramokkal, valamint a Muzsikás Együttes Mester-Palánta Népzenei Kurzusával ünnepel.

2019. május 13.


Néptánctalálkozó a főtéren

Negyedik alkalommal rendezték meg a Pünkösdi Rózsa Gyermek Néptánctalálkozót városunkban. A vasárnap délelőtti program fél tizenegykor kezdődött a főtéren, majd az MMK-ban és a Dunaferr iskolában folytatódott a táncbemutatókkal

Dunaújváros Online, 2019. május 12.


Becsülni való európai tradíció: Szóljon ez a nap a néptáncról, népzenéről!

Akik a táncban találkoztak, azok egy életen át megmaradtak egymásnak - mondja Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, zenész, dalszerző és népzenekutató. Ma ünnepeljük a táncház napját, a kezdetekre emlékezünk, hogy szóljon ez a nap néptáncról, népzenéről.

Dél-Magyarország, 2019. május 11.


A nyolcéves magyar fiú, aki alig bírja felemelni a hangszerét, de csodásan játszik rajta

Tekerőlanton tízéves kor alatt nem tanulnak gyerekek játszani, mivel nagy és nehéz hangszer. A most nyolcéves Ónodi András Máté viszont már másfél éve ismerkedik vele, és túl van közel harminc fellépésen.

Nők Lapja Cafe, 2019. május 10.


Újra gazdára talál Halmos Béla hegedűje a Táncház Napján

A már hagyományosnak számító Táncház Napja idén sem marad el, a Zeneakadémia Koncertközpont és a Hagyományok Háza szervezésében nemcsak a muzsika, hanem a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem is gazdára talál.

Kultúrvilág, 2019. május 9.


Eladható formában tanítják a néptáncot

A magas minőségi célok, szakképzett tanárok, folyamatos továbbképzés, a pedagógiai módszertan állandó szinten tartása, frissítése: ezek a hívószavai a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskolájának – derült ki a kávéházi beszélgetésen a minap.

Veszprém On-Line, 2019. május 9.


Az idei tanév utolsó Virágvölgyi-kurzusa

Virágvölgyi Márta és muzsikustársai május 11-én, szombaton 10-től újra mesterkurzusra várják a tanulni vágyó vonósokat, énekeseket az Óbudai Népzenei Iskolába.

2019. május 8.


Népzene szól öt napig a Dugonics téren

A cél a multikulturális kapcsolatok erősítése, ifjúsági rendezvények szervezése Magyarország és Szerbia határ menti régióban.

Dél-Magyarország, 2019. május 8.


Mihályi Gábor
A társulat munkája és tehetsége nélkül nem lehetnék eredményes

Mihályi Gábor a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjeként április 29-én, a tánc világnapja alkalmából vehette át „Az évad legjobb alkotója” kitüntetést. A rangos szakmai elismerés kapcsán beszélgettünk vele.

Papageno, 2019. május 8.


Barátkozás a néptánc és a népzene révén

A hétvégén Adán népzenei koncertek, táncházak és nagyszabású gálaműsor várta a XVII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál látogatóit.

Magyar Szó, 2019. május 7.


Táncházak napja Nagyberegen

A népzenéről, néptáncról szólt a nap a Nagyberegi tájházban május 4-én. Kárpátalján második alkalommal rendezték meg a Táncházak napját a Hagyományok Háza össznemzeti programjához kapcsolódva.

Kárpátalja.ma, 2019. május 6.


A cigándi ifjú táncosok sikeresen szerepeltek
Bronz minősítést hoztak el a néptáncos gyerekek Palócföldről

A Bodrogköz „fővárosában”, Cigándon nem múlhat el ünnepi alkalom, rendezvény néptánc nélkül. A helyiek teljesen természetesnek veszik a táncosok fellépéseit, amelyeket rendszerint kitartó tapssal honorálnak.

Borsod Online, 2019. május 6.


Május 11-én, szombaton lesz a VIII. Táncház Napja

A Hagyományok Háza idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját a Liszt Ferenc téren, május 11-én. A programhoz több külhoni helyszín is csatlakozott.

Hagyományok Háza, 2019. május 6.


Háromszáz ifjú néptáncos ropta a színpadon
XXXIV. Somogy Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztivál

Háromszázan léptek fel vasárnap a 34. Együd Árpád Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválon.

Sonline, 2019. május 5.


57 éve ropják Hódmezővásárhelyen

Vásárhelyen nagy hagyományai vannak a néptáncnak. Jelenleg három együttes, a legnagyobb múltra visszatekintő Kankalin, az Árendás és a BFMK Szépkorúak Tánccsoportja működik, míg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ korosztályos csoportjaiban az utánpótlásról gondoskodnak.

Dél-Magyarország, 2019. május 5.


Elkezdődtek a X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny területi fordulói

Ragyolcon, a helyi alapiskolában zajlott az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny első területi fordulója. A megmérettetésre, az iskolai fordulókat követően 55 versenyző jutott tovább.

Ma7, 2019. május 4.


Dobogós helyezésekkel tértek haza a művészeti iskola diákjai

Sikeres volt az április a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek. Jászfényszarun, a II. „Jászkunsági Gyerek Vagyok” Megyei Népművészeti Szemlén az Aprók Gyermek Néptáncegyüttes nívódíjat kapott.

Szolnok-Jászkun on-line, 2019. május 4.


Hagyományaink és értékeink ünnepe
Június első hétvégéjén tartják a Durindót és a Gyöngyösbokrétát Horgoson

A LVI. Gyöngyösbokréta és XLIII. Durindó június első hétvégéjén, 1-jén és 2-án lesz Horgoson. A rendezvény a házigazda Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében valósul meg. Az érdeklődőket ebben az évben is színes program várja.

Magyar Szó, 2019. május 4.


Ha nem elég jó a képed, nem voltál elég közel az emberhez
Interjú Korniss Péterrel

A táncházban alakultak ki az egyén helyei, szerepei, kiderült, kik a jó szervezők, kik az ügyes, talpraesett fiúk, kik azok a lányok, akik összeszedik az ennivalót a zenészeknek, kik azok a fiúk, akik összegyűjtik a pénzt a ház bérlésére, és így tovább. Itt alakultak ki a barátságok, szerelmek.

061, 2019. május 3.