Folkrádió

Tallózó

Fesztivál körkép – hol találkozhatsz népzenével a nyáron?

Bár úgy érezhetjük, ez a nyár is gyorsan elillant, valójában még sokkal több van belőle, mint gondolnánk! Hiszen még bőven dübörög a fesztiválszezon, és szerencsére idén is rengeteg különböző helyszínen és időpontban találkozhatunk népzenével

Halmos Béla Program, 2019. július 31.


Berecz István
A tánc tisztítja a gondolatokat, emeli a lelket

Berecz István a táncházmozgalom második generációjának egyik leghitelesebb, legelevenebb figurája. A Fonó művészeti vezetője, szabadfoglalkozású táncos, koreográfus, a Sztalker Csoport tagja, aki az idei kult50-be is bekerült.

Fidelio, 2019. július 31.


Idén is lesz Csángó Fesztivál a néptánc fővárosában

Összeállt az augusztus 6-án kezdődő Csángó Fesztivál – Európai Kisebbségek Folklór Fesztivál és Vásár programja. Jászberény huszonkilencedik alkalommal ad otthont a messze földön híres rendezvénynek. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az anyanemzettől elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarság sorsára.

Szolnok-Jászkun on-line, 2019. július 29.


Noé bárkája – Kincsesládánk, Erdély sorozatunk évadnyitója a mezőségi Székről

A tenger mossa így a sziklákat. Röpke pár száz év, és a szárazföldből sziget lesz. Új élet, új feladatok. A szigetlakók berendezkednek erre. Vállalják. De a tenger hullámai nem állhatnak meg. Mindig voltak, mindig lesznek. Széken, a Mezőség legnagyobb magyar többségű településén jártunk, a Kincsesládánk, Erdély újabb sorozatát indítjuk útnak.

Magyar Szó, 2019. július 28.


A népzene egy kultúra lelke

Kárpátaljai magyarságunk körében mindig is népszerűek voltak azok a rendezvények, amelyeken a népzene és a néptánc kapott főszerepet. Nincs ez másként ma sem, rohanó, modern világunkban. Gyermektáborok, falunapok emlékeztetnek kultúránk sokszínűségére, örökségeink megtartására.

Kárpátinfo, 2019. július 28.


Vasi néptáncok és népdalok töltötték be a Muharay Udvart a 29. Művészetek Völgyében

A nagy meleg miatt egy órával csúsztatták a szervezők a vasi napot a Muharay Színpadon, így örömmel konstatáltuk, hogy csak a hangbeállás foszlányai fogadtak az udvarban. No, meg számos ismerős a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes holdudvarából, hiszen most már évről évre van egy nap a Völgyprogramban, ami a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség vasi tagjainak ad bemutatkozási lehetőséget.

Vaskarika, 2019. július 27.


Lenyűgözték a közönséget Görögországban a somogyi táncosok

A kaposvári táncosok elnyerték a „Kavala Cosmopolis Festival” legkiválóbb szinten teljesítő együttes minősítését. A Somogy Táncegyüttes Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Kína, Kolumbia, Brazília, Panama, USA és Görögország táncosai mellett, egyedüli magyar csoportként érkeztek Görögországba.

Sonline, 2019. július 26.


Épp most következik be egy törés a hagyományos műveltségünkben
Agócs Gergely

Eluralkodott a provincializmus, a kishitűség, hogy a saját kultúránk alacsonyabb értékkel bír, ma a magyar társadalom eddig még soha nem tapasztalt mértékben csúcsra járatja az idegen kulturális minták követését. Ideje volna felismerni, hogy a hagyomány hiánya nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Magyar Nemzet, 2019. július 25.


Hagyományos méhkeréki román táncokat tanulnak a gyerekek

Tapsolnak, dobbantanak, kört alkotnak, forognak, énekelnek – tradicionális méhkeréki román táncokat, valamint dalokat tanul mintegy félszáz gyerek abban a hagyományápolást és -őrzést szolgáló táborban, ami a napokban zajlik Méhkeréken. Hogy mit sajátítottak el az egy hét alatt, azt pénteken a rendezvénytéren egy nagyszabású gála, táncház keretében mutatják meg a fiatalok.

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. július 25.


A Hagyományok Háza szabadegyeteme Mikházán

A több, mint félszáz programon minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót, az esti műsorokra pedig azokat is várják, akik egyszerűen egy jó előadásra vágynak, vagy mulatni szeretnének a hajnalig tartó táncházban.

Hagyományok Háza, 2019. július 24.


Amerikaiak és japánok is táncoltak az erdélyi néptánctáborban

Július 15-21. között zajlott a Marosszéki Népzene- és Néptánctábor Marosvásárhelyhez közel, a Nyárád-menti Jobbágytelkén. Az évtizedek óta megrendezett táborban erdélyiek és magyarországiak, amerikai magyarok, japánok és más külföldiek próbálták elsajátítani a környék táncait. A napközbeni kurzusokat esténként mulatozás követte – írja a Mandiner az Erdélyi Magyar Televízió riportja nyomán.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2019. július 24.


Lelkes, gyönyörű és tehetséges a hajdúnánási citerás lány
Barna Anikó

A versenyeken kívül tehetséggondozó pályázatokon is nyert, melyből 2017-ben a kobozt vásárolhatta meg magának, tavaly nyáron pedig a Nemzeti Tehetség Program ösztöndíját nyerte el.

Hajdú Online, 2019. július 24.


Egy hét a népzene és néptánc világában

Kepics Andzselika szakmai szervező ismertette a tábor programjait. Mivel a tábor a néptánc és népzenére alapul, a gyerekek ezúttal kalocsai és bukovinai néptáncokat sajátíthatnak el, illetve népi játékokat is tanulnak. A szobák elfoglalása után a táborozók a Nagyberegi Tájházba látogattak, ahol kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

Kárpáti Igaz Szó, 2019. július 24.


Sánta Gergő András: A táncnak köszönhetően a személyiségem is kinyílt

Táncol, koreografál, néptáncot oktat, feleségével vezeti a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttest, mentorként dolgozik a Fölszállott a pávában. Kitüntetései sora tavasszal pedig a Harangozó-díjjal is gazdagodott. A Táncművészet interjúja Sánta Gergő Andrással.

Fidelio, 2019. július 24.


A falu, ahol mindenki tud táncolni

Nagyenyed környékének legrégebbi és legfontosabb hagyományőrző rendezvénye idén a helyi népzenei- és néptáncörökség dokumentációjára összpontosított, és története során először népszerűsítette a környezetbarát népi építészetet.

Szabadság, 2019. július 24.


Nádudvari bőrműves mester lett a pesti srác

Az elmúlt öt évben öt kontinens huszonhárom országába jutott el a nádudvari bőrműves munkája. Gajdics Krisztián nemrégiben, mindössze 32 évesen kapta meg a Népi Tárgyalkotó Iparművész címet – ennek alkalmából látogattuk meg Nádudvaron, ahol a bőrműves műhelyében ismerkedtünk meg közelebbről vele és a mesterségével.

Hajdú Online, 2019. július 23.


Megjelent a Rozsdamaró zenekar második lemeze

A Mély című lemez nagy tudással megszerkesztett új zenei anyaga elmélyülésre, a természet és hagyományaink újrafelfedezésére hív. A Fonó gondozásában kiadott korong kulturális értékmentés és tisztelgés a nehéz sorsú, de büszke pásztorok, a pásztorvilág művészei és a falusi cigányzenészek előtt.

Kultúra.hu, 2019. július 22.


Csak gyimesi forrásból: makacs, ősi erejű népzene

Fegyelmezett, katonás, zsigeri, belső izzású zene ez, egy olyan világ zenéje, ahol az emberélet olcsó, a becsület drága, és a természet zord szépsége bármikor halálos is lehet. Igen, ez a kosteleki népzene.

Magyar Nemzet, 2019. július 22.


A népzene egy kultúra lelke
IX. Beregszászi Népzenei és Néptánc Tábor a Rákóczi Főiskolán

..A résztvevő 60 gyermeket és nevelőiket Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a nagy létszámú jelentkezők miatt a tábort két részre osztották, melynek egyik ága Nagydoronyban tartotta foglalkozásait.

Kárpátinfo, 2019. július 22.


Otthonról haza
A Hagyományok Háza nyári gyerektáborai

A Hagyományok Háza európai uniós pályázatok segítségével Felvidéken és Erdélyben rendezett ifjúsági táborokat. A pályázatok értékelésénél az elbírálók szociális szempontokat is figyelembe vettek.

Hagyományok Háza, 2019. július 22.


Táboroznak, de már készülnek a nagy ünnepre Berettyóújfaluban

Az idén tízéves Bajnóca Néptánc Egyesület évek óta megrendezi az immár hagyományos nyári néptánc táborát. A július közepén tartott táborban a gyerekek három korcsoportban, somogyi, tövisháti és buzai táncokkal ismerkedtek. A lépéseket koreográfusok és a Bajnóca Néptánc Egyesület csoportvezetői tanították.

Hajdú Online, 2019. július 22.


Zsivajos Alkotótábor a magyar néphagyományok tükrében

Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg július harmadik hetében a I. Zsivajos Alkotótábort Alsóbodokon. A Pozsonyeperjesi Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda és Alapiskola mellett működő Zsivajos Néptáncegyüttes szervezte meg a tábort.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. július 22.


Sütött rám ez a zene, akár a nap
Balogh Melinda CD-je

,,Ugyan a cigányzene érzelmi amplitúdójának maradéktalan élvezetéhez semmilyen nyelvtudás nem szükséges, de mégiscsak vígabb kedéllyel kezdi az ember hallgatni mondjuk Az urát megcsalja című, szilágysági nótát, ha tudja, hogy a nyitó strófa

Magyar Nemzet Online, 2019. július 21.


Minden a népművészetről szólt a halasi táborban

Júliusban ötödik alkalommal vehetnek részt a gyerekek a Zöld levelecske néptánctáborban a Kiskunhalasi Bóbita Óvoda és Bölcsőde épületében.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2019. július 20.


Havasréti Pál – Hogyan lesz a beatzenéből népzene?

Idén Balatonon fogok nyaralni, ezért nézegettem, hogy milyen programok lesznek a környéken. Így bukkantam a kővágóörsi KŐFESZT-re, ahol a Tiszta Forrás Zenekar is muzsikál majd. A formációban nem más tűnik fel, mint Havasréti Pál, a mosolygó bőgős. Kizárt, hogy aki egy picit is jártas a népzenében az ne ismerné, tisztelné és szeretné őt.

Heti jó arc, 2019. július 20.


Erdélyi ízek, táncház a bukovinai folklórfesztiválon

Erdélyi ételekből és bukovinai táncokból kaphat ízelítőt a közönség a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon Bonyhádon.

hirado.hu, 2019. július 20.


Zöldülő FolkUdvar – Fenntartó néphagyomány

Kapolcson 29. alkalommal rendezik a Művészetek Völgye Fesztivált, a magyar nyári kulturális élet rangos seregszemléjét. A Hagyományok Háza ismét a FolkUdvar gazdag programjaival színesíti a kínálatot.

Hagyományok Háza, 2019. július 18.


Véget ért a 15. Kiscsőszi Pajtafesztivál

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület szervezésében, Kovács Norbert Cimbi vezetésével Élő Értékhét a Somló–Ság Kulturális Tengelyén vezércím alatt óriási érdeklődés mellett megtartották a 15. Kiscsőszi Pajtafesztivált a napokban.

Veszprém On-Line, 2019. július 17.


Álláshirdetések a Háromszék Táncegyüttesnél a 2019/2020-as évadtól
Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 11. (éjfél)

Légy tagja társulatunknak a 2019/2020-as évadtól! Női és férfi táncos, ügyelő, előadás-szervező, PR titkár és irodavezető munkakörökbe keressük lendületes, rugalmas, a tánc és a színház világa iránt elhivatott új kollégáinkat.

Háromszék Táncegyüttes, 2019. július 16.


A néphagyomány bevonásával fejleszthetik a sérült tanulókat

Az eseményeket azon apropóból szervezték, hogy bemutassák a néphagyomány kiemelkedő szerepét a súlyosan-halmozottan sérült tanulók tanórai és szabadidős tevékenységeiben

Pécsi Értékközösség Alapítvány, 2019. július 15.


Megalázó volt
Novák Ferenc: Elkészült a Nemzeti Táncszínház, aztán rájöttünk, hogy nem a miénk

Négy évig tartott a huzavona, aztán Zoboki Gábor építész csapata jóvoltából, szakmai kéréseink megfogadásával elkészült a Nemzeti Táncszínház. Isteni hely, szinte a világ csodája. A megnyitón mindenki eszméletlenül boldog volt. Aztán elkezdett működni az intézmény, és egyszer csak rájöttünk, hogy ez a táncszínház nem a miénk – mondja Novák Ferenc, a Tataként ismert Kossuth-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, a nemzet művésze, az amszterdami Nemzetközi Táncszínház korábbi koreográfus-rendezője, a Honvéd Együttes egykori művészeti igazgatója. Inkább szomorú, mint dühös, de a tekintélyével, érveivel mindvégig kiáll azok mellett, akik a táncszínház mostani működési modelljét meg akarják változtatni.

168 óra, 2019. július 15.


A kárpátaljai magyarok szívósan kapaszkodnak anyaföldjükbe

Szinte hihetetlen, de bizony majd negyedszázada – idén 24. alkalommal került megrendezésre Tiszapéterfalván – kezdődött a Tiszaháton a Pál család nevével fémjelzett, gyerekek és ifjú pedagógusok számára megálmodott népzenei és néptánctábor.

Kárpáti Igaz Szó, 2019. július 15.


Erdély-szerte táborokban ropják a néptáncot

Marosszéki, szászcsávási, mezőségi, györgyfalvi táncokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a július–augusztusban szervezendő táborokban, ahol neves oktatók adják át tudásukat.

Krónika, 2019. július 13.


Művészeti oktatás jegyében teltek a kiscsőszi tábornapok

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület immáron hosszú évek óta szervezi és rendezi a töretlen népszerűségnek örvendő népzene és néptánc oktatás táborát a településen több helyszínen. A hatnapos népzenéről, néptáncról szóló rendezvény, csakúgy, mint tavaly, idén is több száz embert vonzott.

Veszprém On-Line, 2019. július 12.


A népviselet, a néptánc ünnepén

Csíkszeredában, Hajdúnánás testvérvárosában 30. alkalommal rendezték meg az Ezer Székely Lány találkozót a hagyományoknak megfelelően július első hétvégéjén. A rendezvényre meghívást kapott a Márton Attila vezette Aranyszalma Néptáncegyüttes is.

Hajdú Online, 2019. július 11.


A népviselet, a néptánc ünnepén

Csíkszeredában, Hajdúnánás testvérvárosában 30. alkalommal rendezték meg az Ezer Székely Lány találkozót a hagyományoknak megfelelően július első hétvégéjén. A rendezvényre meghívást kapott a Márton Attila vezette Aranyszalma Néptáncegyüttes is.

Hajdú Online, 2019. július 11.


Pajtások táncháza
FolkSzöglet a Gombaszögi Nyári Táborban

A Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki fiatalok hagyományos találkozóhelye és fóruma. A rangos rendezvény idén – a FolkSzöglet helyszíneként, július 15–20. között – egy új létesítménnyel, a FolkPajtával várja a vendégeket.

Hagyományok Háza Szlovákia, 2019. július 11.


Csiperós vendégségbe utaztak Ankarába a kecskeméti Nagybetyárok

A Kecskemét Táncegyüttes Nagybetyár csoportja – a Csiperó égisze alatt – Anka­rában járt az elmúlt héten. A fiatalok, amellett, hogy újra találkozhattak török barátaikkal, két fel­lépést is vállaltak a fővárosban.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2019. július 10.


Harmadik alkalommal találkoztak a táncházzenészek Péterfalván

Immár hagyományosan a péterfalvi népzenei, néptánc- és kézművestábor keretein belül évente találkoznak a kárpátaljai táncházi zenészek. A mostani alkalommal július 7-én a szervezők előadásokkal, valamint gálakoncerttel várták a muzsikusokat.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. július 9.


A nívó kötelez – népzenetábor Tiszapéterfalván

Magas színvonal, intenzív tanulás és felhőtlen hangulat – ez jellemzi immár huszonnégy éve a kárpátaljai népzene-, néptánc- és kézművestábort, amit minden évben Tiszapéterfalván rendeznek meg.

Kárpáti Igaz Szó, 2019. július 9.


Táncolva őrzött népszokások

Palenik József feleségével, Balogh Tímeával együtt közel hétszáz óvodásnak és iskolásnak adja át a néptánc szeretetét. A Lajta néptáncegyüttes nemcsak a megyében, de a határainkon túlra is elviszi a hagyományőrzés örömét, múlt szombaton éppen Lendván jártak.

Kisalföld, 2019. július 9.


XI. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny-előzetes kiírás
Nevezési határidő: 2019. október 15.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Martin György Néptáncszövetség szakmai védnökségével és ajánlásával meghirdeti a XI. Országos Ifjúsági Szólótáncversenyt.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2019. július 9.


Törekvéseink apró nagykövetei
Agócs Gergely gondolatai a Fölszállott a páva versenyről

A közmédia és a Hagyományok Háza ez évben is meghirdette a Fölszállott a páva 2019 tehetségkutató versenyét. Ezúttal ismét az ifjabb korosztály legtehetségesebb tagjai mérhetik össze tudásukat.

2019. július 9.


A népzene összeköt

A nyári kulturális események színes palettáján, a déli régió hagyományos rendezvényei között szerepel a nyaranta megtartott szőgyéni Pató Pál Napok, melyre tizenkettedik alkalommal került sor az önkormányzat szervezésében.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. július 9.


Mit énekeltek száz éve?

Olyan népdaltérképet készítettek, ami megmutatja, milyen nótát énekeltek lakóhelyünkön.

Borsod Online, 2019. július 8.


Népszerű volt a kibővült Tulipános Láda Néptánc- és Alkotótábor

Bővülő programmal, ám az eredeti célok mentén szervezték meg július első hetében a Tulipános Láda Néptánc- és Alkotótábort Ipolyszakálloson. Az ipolysági FolkHont Polgári Társulás által szervezet tábornak mintegy százharminc fiatal néptáncos és népzenész volt a lakója.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. július 8.


Légy te is az Ifjú Szivek táncosa

Az Ifjú Szivek Táncszínház 2 női és 2 férfi táncost keres, szeptember 1-i munkakezdéssel. Várják a 18-ik életévüket betöltött táncosok jelentkezését!

atempo.sk, 2019. július 7.


A népzene ereje vonzotta a fiatalokat Karádra

Az idén is sokan beköltöztek a Méta táborba, hogy fejleszthessék hangszeres, ének- vagy éppen tánctudásukat. Voltak, akik külföldről jöttek el Karádra, hogy népzenét tanulhassanak.

Sonline, 2019. július 7.


Kerek évfordulót ünnepel az Ezer Székely Leány Napja

Újdonságokkal is várja szombaton az Ezer Székely Leány Napja a népviselet és a néphagyományok őrzőit, tisztelőit Csíkszeredában és Csíksomlyón.
Az eseményt megelőző napon tartják a Székely Népviselet Napját és Toborzó elnevezéssel ráhangoló programok sora várja az érdeklődőket pénteken.

Maszol, 2019. július 3.


VII. Kecskeméti prímásverseny - versenykiírás

A Hagyományok Háza a kecskeméti Hírös Agóra Nonprofit Kft-vel közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára.

Hagyományok Háza, 2019. július 3.


Népzenei pedagógus-továbbképzés a Rákóczi-főiskolán

Négynapos szakmai továbbképzést szervezett a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola a hamarosan megnyíló beregszászi és nagydobronyi telephelyeinek leendő oktatói számára június utolsó hetében. A tábor helyszíne a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola volt.

Kárpátinfo, 2019. július 2.


Néptánctanárt keresünk
Jelentkezés augusztus 1-ig

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola néptánctanárt keres teljes munkaidős foglalkoztatás keretében.

Gandhi Gimnázium, 2019. július 1.


Ökrös Csabára emlékezünk

A Folkrádió mai műsorát Ökrös Csaba és zenekarai (Újstílus, Ökrös, Téka) felvételeiből állítottuk össze. Hallgassátok és emlékezzünk együtt Csabira!

Folkrádió, 2019. július 1.