Folkrádió

Tallózó

Újra Páva-matiné!

Különleges és ingyenes népművészeti műsorra várják a családokat és az iskolai csoportokat két októberi és egy novemberi időpontban a MÜPÁ-ban.

KultúrPart, 2019. szeptember 30.


Tánctól, énektől hangos sportcsarnok

Minden alkalommal színvonalasabb és egyre gazdagabb a zentai Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom, melyet a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervez immár harmadik éve.

Magyar Szó, 2019. szeptember 30.


V. Kalotaszegi Legényesverseny
Jelentkezés 2019. november 8.

Az évenként megrendezett versenyen Kalotaszeg kiváló legényes táncosainak anyagából válogatunk. Az idei kötelező táncanyag a felnőtt kategóriában versenyzők számára a mérai Berki Ferenc „Árus” legényes folyamata.

2019. szeptember 30.


Kacagj otthon alvás helyett

Berecz Andrással beszélgettünk csuvas humorról, rokondicséretről, házi sörfőzésről és még sok másról.

Kultúra.hu, 2019. szeptember 29.


Országos Ifjúsági Szólótánc Fesztivál
Nevezési határidő: 2019. október 25.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Martin György Néptáncszövetség szakmai védnökségével és ajánlásával meghirdeti a XI. Országos Ifjúsági Szólótáncversenyt.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2019. szeptember 29.


Makaóban szerzett élményeikről meséltek a jászsági táncosok

Szeptembertől újra folytatódik a népszerű Bakancslista sorozat Jászberényben. A rendezvény vendégei legutóbb a Jászság Népi Együttes (JNE) táncosai voltak a Déryné Rendezvényházban.

Szoljon, 2019. szeptember 29.


Életem szerencséje, hogy egy ilyen falut találtam
Interjú Novák Ferenc Tatával

Novák Ferenc Tata a hatvanas évek elején megírt szakdolgozata alapján mesél az európai viszonylatban is kiemelkedő néprajzi és művelődéstörténeti gyűjtőmunkájának élményeiről, eredményeiről szeptember 28-án, este 19 órától a Hagyományok Házában.

061, 2019. szeptember 28.


Vajdasági hagyományápolók örömünnepe
Táncháztalálkozó és Sokadalom a Tisza-partján

Szeptember 28-án, szombaton kezdődik Zenta nagyszabású ünnepe a III. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom. A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös rendezvényének a helyi Sportcsarnok ad otthont.

2019. szeptember 26.


Birtalan nap hagyományápolói
Széki tematikus nap a fővárosban

A Hagyományok Háza tematikus sorozatát a Széki nappal folytatja. A szeptember 28-ai egész napos programon az érdeklődők egy nagy múltú erdélyi település hagyományőrző munkájába tekinthetnek be.

Hagyományok Háza, 2019. szeptember 25.


A Kaukázusból jöttem – Agócs Gergely nyári gyűjtőútjáról

Agócs Gergely népzenekutató, a Hagyományok Háza munkatársa a Kaukázus északi előterében élő türk népek zenefolklórját kutatja. Gazdag kutatási anyagaiból az itthoni és erdélyi nagyközönség az Atyai ág című összeállítás alapján kap ízelítőt.

2019. szeptember 24.


Felhívás
IV. Hajdúsági gyermek-és ifjúsági szólótáncverseny
Jelentkezési határidő: október 15.

A rendezők negyedik alkalommal várják a színpadra termett szólista gyermek- és ifjúsági néptáncosokat az alábbi kiírás szerint.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2019. szeptember 24.


Horváth Balázs nyerte a VII. Kecskeméti Prímásversenyt

A nyolc versenyzőből a zsűri Horváth Balázst találta a legjobbnak, aki a verseny fődíjaként átvehette az egymillió forintot érő magyar mesterhegedűt. A megosztott második helyen Hoppál Piroskát és Balog Brigittát díjazták, akik Új Pátria-lemezcsomagot kaptak. A harmadik helyezett Vajas Albert lett, aki Kecskemét város díját, Bozsó János festményét nyerte el.

atempo.sk, 2019. szeptember 23.


Továbbadni, építeni - beszélgetés Majoros Róberttel

..én, mint az Alba Regia Táncegyüttes vezetője egy kész dolgot kaptam Botos Józseftől, táncházastól, együttesestől, fesztiválostól. A legfontosabb az, hogy ezt meg tudjam tartani és tovább tudjam fejleszteni. De persze ebbe nem csak a produktum tartozik bele, ez egy nagyon komplex rendszer és én az ezt éltető csapat egyik tagja vagyok.

A Mozgás Törvénye - blog, 2019. szeptember 23.


Belecsapott a Fonó! – Kezdődik az új évad

Elindította új évadát a Fonó, ahol a szerda ezen túl már kedden elkezdődik. Az új program szerint még több táncházzal és táncoktatással, közös örömzenélésekkel nyitotta meg kapuit a napokban a Fonó, ahol ezen túl – a vasárnapok kivételével – minden este jobbnál jobb zenék, koncertek és mulatságok várják a közönséget.

Válasz on-line, 2019. szeptember 22.


Változás, állandóság és restauráció: hogyan működik a hagyomány?

Meddig változhat egy hagyomány és mikor ér véget? A hagyomány felújítása, helyreállítása, ha tetszik, restaurációja nem önellentmondás.

Mandiner, 2019. szeptember 22.


Átadták a Junior Prima díjakat

Elismerésben részesült András Orsolya népdalénekes, népzenész, Bacsó Lilla táncművész, néptánc-pedagógus, Bencze Mátyás népzenész, népi hegedűs, Demeter Anita bőrműves; Dömény Krisztián citerás népzenetanár, Klitsie-Szabad Boglárka mesemondó, néprajzkutató, Marton-Bőczy Boglárka nemezkészítő, Németh Antal táncművész, néptánc-pedagógus, Sánta-Bíró Anna táncművész, néptánc-pedagógus, valamint Széles Zsolt faragó.

hirado.hu, 2019. szeptember 21.


Prímásverseny volt Kecskeméten

Nyolc fiatal nevezett arra a Prímásversenyre, amelyet hetedik alkalommal rendeztek meg Kecskeméten, a Népzenei Találkozó során. A prímásoknak egy kötelező és egy szabadon választott darabot kellett előadniuk.

Hírös.hu, 2019. szeptember 21.


Megnyílt a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó

Elkezdődött a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó. Moldvai és mezőségi táncokkal is várják a népzene szerelmeseit. Négy nap alatt koncertek, táncbemutatók, prímásverseny és -találkozó, kiállítások, hagyományőrző gálaműsorok, táncház és több más színvonalas program várja az érdeklődőket.

Kecskeméti Lapok, 2019. szeptember 19.


Kincses filmkockák
Dokumentumfilm-bemutatók a Hagyományok Házában

Ebben az évben indult a Hagyományok Háza dokumentumfilm-sorozata, amellyel az intézmény dr. Martin György, valamint népzenész és néptáncos adatközlők előtt tiszteleg. A szeptember 19-én induló őszi-tavaszi időszakban tizenhét vetítésre várják az érdeklődőket.

Hagyományok Háza, 2019. szeptember 18.


Csenki-Túri Luca: „A népzenei gyűjtőutak bátorságot adtak, hogy vállaljam a saját stílusom”

Túri Luca 2018-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népi vonós szakirányán. Hegedűjátékát technikai felkészültség, stílushű előadásmód, sokszínű és alapos repertoárismeret jellemzi. Fontos számára a még többnyire feltérképezetlen népzenei dialektusok hangszeres zenéjének precíz elsajátítása, amely zenekarát, a moldvai csángók dallamait autentikus módon feldogozó Korindát is jellemzi. Az együttesnek néhány napja jelent meg az első lemeze, ennek kapcsán beszélgettünk a fiatal hegedűssel.

Papageno, 2019. szeptember 18.


Új Pátria tánckiadvány
A Hagyományok Háza DVD kiadványa

Több mint két évtizede indult el az Utolsó Óra program, az ezredforduló legnagyobb szabású népzene- és néptánc-gyűjtési vállalkozása. A Hagyományok Háza Új Pátria kiadványa e szerteágazó munka erdélyi táncgyűjtéseinek metszete.

Hagyományok Háza, 2019. szeptember 16.


Kallós Népzene Iskola új tanévében is

Népi hangszeres és énekoktatásra várunk kezdőket és haladókat egyaránt a Kallós Népzene Iskola új tanévében is! Kolozsváron, Bánffyhunyadon és Magyarpalatkán is várjuk a jelentkezőket szeptember 30-ig!

Kallós Zoltán Alapítvány, 2019. szeptember 16.


Szeptember második felében rendezik meg a Kecskeméti Népzenei Találkozót

Rendhagyó népzenei órák, prímásverseny és -találkozó, hagyományőrző gálaműsor, népzenei konferencia, nemezkiállítás, táncházak és koncertek is szerepelnek a csütörtökön kezdődő Kecskeméti Népzenei Találkozó programjai között.

Zene.hu, 2019. szeptember 15.


Fiatalok ezreit tanította, nevelte a pápai Müller házaspár

A nevük egybeforrt az általuk több mint harminc éve művelt néptánccal, fiatalok ezreit tanították, nevelték. Habár ellentétes személyiségek, közel három évtizede boldog házasságban élnek, szinte minden napjukat egymás mellett töltik, mindez pedig egyedülálló közös életművet eredményezett. Müller Anita és Müller Zoltán néptáncművészekkel, néptáncpedagógusokkal beszélgettünk.

Veszprém On-Line, 2019. szeptember 14.


„Legyenek szívesek lehalkítani a kötényeik zsebében lapuló okostelefonokat”
Interjú Agócs Gergellyel

„A nogaj népzene eddig feltárt dallamtípusai között közel 70 százalékot képviselnek olyanok, amelyek a magyar népzene morfológiai jegyeit viselik. Ez olyan magas arány, amely feltétlenül megérdemli a mi érdeklődésünket, és indokolja, hogy folytassuk a vizsgálatainkat” – mondja Agócs Gergely, akivel többek között azokról az észak-kaukázusi türk népek népzenéje és a mi népdalaink között fellelhető, elképesztő hasonlóságokról beszélgettünk, amelyeket gyűjtőútjai során tapasztalt.

061, 2019. szeptember 13.


Debrecenben lesz a kezdő felnőtt néptáncosok országos találkozója

Tizennyolc csoport csaknem négyszáz táncosa részvételével rendezik meg a hétvégén Debrecenben a 6. Kezdő Felnőtt Néptáncosok Országos Találkozóját - tájékoztatta az MTI-t a szervező Debreceni Népi Együttes (DNE) művészeti vezetője.

MTI, 2019. szeptember 13.


Táncos lábú erdélyiek
Erdélyi Táncháztalálkozóra készülnek Székelyudvarhelyen

Szeptember közepén rendezik Székelyudvarhelyen a hagyományos táncháztalálkozót. Az eseménysorozat kiemelt vendégei lesznek a felvidéki Ifjú Szívek Táncszínház, valamint a Vajdaságból érkező kézművesek. Az előkészületekről és az esemény jelentőségéről Orendi István főszervező, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője tájékoztat.
„Idén szeptember 13-15. között rendezzük meg az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen.

2019. szeptember 11.


XIII. Erdélyi Néptánc-antológia

Sepsiszentgyörgy volt a házigazdája a műkedvelő néptánccsoportok, Erdélyi Néptánc–antológia néven elhíresült, immár 23. alkalommal megtartott 3 napos fórumának. A Romániai Magyar Néptánc Egyesület (RMNE) szervezésében és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Kónya Ádám Művelődési Ház együttműködésével megtartott rendezvény gálaestjére szombaton került sor a Tamási Áron Színházban.

Székely Hírmondó, 2019. szeptember 10.


Magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a szeptember 19. és 21. között megrendezendő 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó - közölte Agócs Gergely népzenész, népzenekutató kedden az M1 aktuális csatornán.

MTI, 2019. szeptember 10.


Bálból Erdélybe
A balatonfüredi győztes prímások turnéja

Az elmúlt évi balatonfüredi Anna-bál kiemelkedő eseménye volt a Prímásverseny. A verseny helyezettjei és a különdíjasai közül négyen szeptemberben az erdélyi közönségnek mutathatják be tudásukat.

2019. szeptember 8.


„A népzene gyógyszer is egyben” – interjú Dallos Leventével, a nagyváradi Soroglya zenekar prímásával

A Nagyváradi Csillagocska Alapítványnál kezdtem a pályafutásom néptáncosként. Itt ismerkedtem meg a népzenével és kezdtem el hegedülni 7. osztályosan Benedek Árpád keze alatt. Elsőéves egyetemistaként kaptam ajánlatot a Nagyvárad Táncegyüttestől arra, hogy legyek főállású zenész.

Bihari Napló, 2019. szeptember 6.


Az új évadban is: Fonó

A nyári zárás után hamarosan újra megnyitja kapuit a Sztregova utcai Fonó Budai Zeneház. A közönséget még több autentikus népzenei és táncos program, új sorozatok és minifesztiválok várják a helyszínen ebben az évadban is.

Funzine, 2019. szeptember 5.


Európa átalakul, értékei fakulóban – Berecz András a Mandinernek

„Most, hogy érzem az európaiság gyengülését, próbálok rendet vágni a fejemben, a szívemben. Ki vagyok, mi közöm ehhez? A kereszténység, magyarság, görög és latin műveltség vajon elég-e bennem? Nem szalasztottam-e el, amire apáink olyan büszkék voltak, az európai magyar öntudatot?” Berecz Andrással beszélgettünk és tűnődtünk mesékről és más történetekről, kultúráról és civilizációról, testről és lélekről, értékekről és azok fakulásáról. Nagyinterjúnk!

Mandiner, 2019. szeptember 5.


Negyvenöt erdélyi hivatásos néptáncos képzését kezdi meg a Magyar Táncművészeti Egyetem

Negyvenöt erdélyi hivatásos néptáncos képzését kezdi meg a Magyar Táncművészeti Egyetem marosvásárhelyi, illetve nyíregyházi kihelyezett tagozatain - jelentették be a képzési program szervezői a csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatójukon.

MTI, 2019. szeptember 5.


Sepsiszentgyörgyre gyűlnek hétvégén az erdélyi műkedvelő néptáncegyüttesek

Villámcsődület előzi meg péntek délután 16 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Néptánc Antológia gálaműsorát, amely az erdélyi műkedvelő néptáncegyüttesek versenyének csúcspontja lesz. Az együttesek Négyfaluban, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken és Kászonaltízben is bemutatkoznak.

Maszol, 2019. szeptember 4.


Egy csíkszentdomokosi gardonos asszony története

Csík vármegye Bartóktól és Kodálytól kezdve a népzenegyűjtők egy igen kedvelt néprajzi területe volt, de egészen napjainkig sok kutató, népzenezene és néptánc iránt érdeklődő kereste fel ezt a hagyományokban gazdag vidéket. Itt élt az augusztus 18-án elhunyt Duduj Rozália, csíkszentdomokosi cimbalmos és gardonos, sok táncházas gardonos tanítómestere is.

Fidelio, 2019. szeptember 3.