Folkrádió

Tallózó

Megnyílt a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó

Elkezdődött a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó. Moldvai és mezőségi táncokkal is várják a népzene szerelmeseit. Négy nap alatt koncertek, táncbemutatók, prímásverseny és -találkozó, kiállítások, hagyományőrző gálaműsorok, táncház és több más színvonalas program várja az érdeklődőket.

Kecskeméti Lapok, 2019. szeptember 19.


Kincses filmkockák
Dokumentumfilm-bemutatók a Hagyományok Házában

Ebben az évben indult a Hagyományok Háza dokumentumfilm-sorozata, amellyel az intézmény dr. Martin György, valamint népzenész és néptáncos adatközlők előtt tiszteleg. A szeptember 19-én induló őszi-tavaszi időszakban tizenhét vetítésre várják az érdeklődőket.

Hagyományok Háza, 2019. szeptember 18.


Csenki-Túri Luca: „A népzenei gyűjtőutak bátorságot adtak, hogy vállaljam a saját stílusom”

Túri Luca 2018-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népi vonós szakirányán. Hegedűjátékát technikai felkészültség, stílushű előadásmód, sokszínű és alapos repertoárismeret jellemzi. Fontos számára a még többnyire feltérképezetlen népzenei dialektusok hangszeres zenéjének precíz elsajátítása, amely zenekarát, a moldvai csángók dallamait autentikus módon feldogozó Korindát is jellemzi. Az együttesnek néhány napja jelent meg az első lemeze, ennek kapcsán beszélgettünk a fiatal hegedűssel.

Papageno, 2019. szeptember 18.


Új Pátria tánckiadvány
A Hagyományok Háza DVD kiadványa

Több mint két évtizede indult el az Utolsó Óra program, az ezredforduló legnagyobb szabású népzene- és néptánc-gyűjtési vállalkozása. A Hagyományok Háza Új Pátria kiadványa e szerteágazó munka erdélyi táncgyűjtéseinek metszete.

Hagyományok Háza, 2019. szeptember 16.


Kallós Népzene Iskola új tanévében is

Népi hangszeres és énekoktatásra várunk kezdőket és haladókat egyaránt a Kallós Népzene Iskola új tanévében is! Kolozsváron, Bánffyhunyadon és Magyarpalatkán is várjuk a jelentkezőket szeptember 30-ig!

Kallós Zoltán Alapítvány, 2019. szeptember 16.


Szeptember második felében rendezik meg a Kecskeméti Népzenei Találkozót

Rendhagyó népzenei órák, prímásverseny és -találkozó, hagyományőrző gálaműsor, népzenei konferencia, nemezkiállítás, táncházak és koncertek is szerepelnek a csütörtökön kezdődő Kecskeméti Népzenei Találkozó programjai között.

Zene.hu, 2019. szeptember 15.


Fiatalok ezreit tanította, nevelte a pápai Müller házaspár

A nevük egybeforrt az általuk több mint harminc éve művelt néptánccal, fiatalok ezreit tanították, nevelték. Habár ellentétes személyiségek, közel három évtizede boldog házasságban élnek, szinte minden napjukat egymás mellett töltik, mindez pedig egyedülálló közös életművet eredményezett. Müller Anita és Müller Zoltán néptáncművészekkel, néptáncpedagógusokkal beszélgettünk.

Veszprém On-Line, 2019. szeptember 14.


„Legyenek szívesek lehalkítani a kötényeik zsebében lapuló okostelefonokat”
Interjú Agócs Gergellyel

„A nogaj népzene eddig feltárt dallamtípusai között közel 70 százalékot képviselnek olyanok, amelyek a magyar népzene morfológiai jegyeit viselik. Ez olyan magas arány, amely feltétlenül megérdemli a mi érdeklődésünket, és indokolja, hogy folytassuk a vizsgálatainkat” – mondja Agócs Gergely, akivel többek között azokról az észak-kaukázusi türk népek népzenéje és a mi népdalaink között fellelhető, elképesztő hasonlóságokról beszélgettünk, amelyeket gyűjtőútjai során tapasztalt.

061, 2019. szeptember 13.


Debrecenben lesz a kezdő felnőtt néptáncosok országos találkozója

Tizennyolc csoport csaknem négyszáz táncosa részvételével rendezik meg a hétvégén Debrecenben a 6. Kezdő Felnőtt Néptáncosok Országos Találkozóját - tájékoztatta az MTI-t a szervező Debreceni Népi Együttes (DNE) művészeti vezetője.

MTI, 2019. szeptember 13.


Táncos lábú erdélyiek
Erdélyi Táncháztalálkozóra készülnek Székelyudvarhelyen

Szeptember közepén rendezik Székelyudvarhelyen a hagyományos táncháztalálkozót. Az eseménysorozat kiemelt vendégei lesznek a felvidéki Ifjú Szívek Táncszínház, valamint a Vajdaságból érkező kézművesek. Az előkészületekről és az esemény jelentőségéről Orendi István főszervező, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője tájékoztat.
„Idén szeptember 13-15. között rendezzük meg az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen.

2019. szeptember 11.


XIII. Erdélyi Néptánc-antológia

Sepsiszentgyörgy volt a házigazdája a műkedvelő néptánccsoportok, Erdélyi Néptánc–antológia néven elhíresült, immár 23. alkalommal megtartott 3 napos fórumának. A Romániai Magyar Néptánc Egyesület (RMNE) szervezésében és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Kónya Ádám Művelődési Ház együttműködésével megtartott rendezvény gálaestjére szombaton került sor a Tamási Áron Színházban.

Székely Hírmondó, 2019. szeptember 10.


Magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a szeptember 19. és 21. között megrendezendő 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó - közölte Agócs Gergely népzenész, népzenekutató kedden az M1 aktuális csatornán.

MTI, 2019. szeptember 10.


Bálból Erdélybe
A balatonfüredi győztes prímások turnéja

Az elmúlt évi balatonfüredi Anna-bál kiemelkedő eseménye volt a Prímásverseny. A verseny helyezettjei és a különdíjasai közül négyen szeptemberben az erdélyi közönségnek mutathatják be tudásukat.

2019. szeptember 8.


„A népzene gyógyszer is egyben” – interjú Dallos Leventével, a nagyváradi Soroglya zenekar prímásával

A Nagyváradi Csillagocska Alapítványnál kezdtem a pályafutásom néptáncosként. Itt ismerkedtem meg a népzenével és kezdtem el hegedülni 7. osztályosan Benedek Árpád keze alatt. Elsőéves egyetemistaként kaptam ajánlatot a Nagyvárad Táncegyüttestől arra, hogy legyek főállású zenész.

Bihari Napló, 2019. szeptember 6.


Az új évadban is: Fonó

A nyári zárás után hamarosan újra megnyitja kapuit a Sztregova utcai Fonó Budai Zeneház. A közönséget még több autentikus népzenei és táncos program, új sorozatok és minifesztiválok várják a helyszínen ebben az évadban is.

Funzine, 2019. szeptember 5.


Európa átalakul, értékei fakulóban – Berecz András a Mandinernek

„Most, hogy érzem az európaiság gyengülését, próbálok rendet vágni a fejemben, a szívemben. Ki vagyok, mi közöm ehhez? A kereszténység, magyarság, görög és latin műveltség vajon elég-e bennem? Nem szalasztottam-e el, amire apáink olyan büszkék voltak, az európai magyar öntudatot?” Berecz Andrással beszélgettünk és tűnődtünk mesékről és más történetekről, kultúráról és civilizációról, testről és lélekről, értékekről és azok fakulásáról. Nagyinterjúnk!

Mandiner, 2019. szeptember 5.


Negyvenöt erdélyi hivatásos néptáncos képzését kezdi meg a Magyar Táncművészeti Egyetem

Negyvenöt erdélyi hivatásos néptáncos képzését kezdi meg a Magyar Táncművészeti Egyetem marosvásárhelyi, illetve nyíregyházi kihelyezett tagozatain - jelentették be a képzési program szervezői a csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatójukon.

MTI, 2019. szeptember 5.


Sepsiszentgyörgyre gyűlnek hétvégén az erdélyi műkedvelő néptáncegyüttesek

Villámcsődület előzi meg péntek délután 16 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Néptánc Antológia gálaműsorát, amely az erdélyi műkedvelő néptáncegyüttesek versenyének csúcspontja lesz. Az együttesek Négyfaluban, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken és Kászonaltízben is bemutatkoznak.

Maszol, 2019. szeptember 4.


Egy csíkszentdomokosi gardonos asszony története

Csík vármegye Bartóktól és Kodálytól kezdve a népzenegyűjtők egy igen kedvelt néprajzi területe volt, de egészen napjainkig sok kutató, népzenezene és néptánc iránt érdeklődő kereste fel ezt a hagyományokban gazdag vidéket. Itt élt az augusztus 18-án elhunyt Duduj Rozália, csíkszentdomokosi cimbalmos és gardonos, sok táncházas gardonos tanítómestere is.

Fidelio, 2019. szeptember 3.