Folkrádió

Tallózó

Nívódíjas lett a nánási Aranyszalma Ifjúsági Néptáncegyüttes

Páratlan eredmény született Hajdúnánás néptáncos történetében. Az Aranyszalma Ifjúsági Néptáncegyüttes rangos elismerésben részesült.

Debreceni Hírek, 2019. október 30.


Ismét lesz Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány november 8–9-én 31. alkalommal szervezi meg a Népzene- és néptánctalálkozót Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény fő programsorának idén is a Sepsi Aréna ad otthont november 9-én, szombaton, ahol gazdag, minőségi kínálattal várnak minden korosztályt.

Maszol, 2019. október 29.


Meghalt a Nemzet Művésze, Foltin Jolán

Foltin Jolán, a Nemzet Művésze, 76 éves korában meghalt. Az első magyar táncház kezdeményezője volt, még 1972-ben. 16 éves korától kezdett táncolni a Bihari János Táncegyüttesben, később ott lett koreográfus, mégpedig az egyik legnagyobb magyar koreográfus. Táncműhelyeiben generációk tanultak, ahogy táncpedagógiai könyveiből is több generáció tanult.

Origo, 2019. október 28.


Elhunyt Foltin Jolán

Foltin Jolán egykori táncosai, tanítványai kezdeményezésére, egy közös megemlékezésre várunk mindenkit ma, október 28-án este 20 és 22 óra között a Hagyományok Házában.

Hagyományok Háza, 2019. október 28.


Elhunyt Foltin Jolán

Életének 77. évében október 27-én meghalt Foltin Jolán koreográfus-rendező, táncpedagógus, a nemzet művésze.

Papageno, 2019. október 28.


50 éves Agócs Gergely

Ma 50 éves Agócs Gergely felvidéki származású zenész, etnográfus, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa.

atempo.sk, 2019. október 27.


Őszirózsa Magyar Népdalvetélkedő

A XI. országos megmérettetésre 15 magyarlakta megyéből (Arad, Bákó, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes) érkeztek a magyar népdal szerelmesei.

Nyugati Jelen, 2019. október 27.


Udvarhelyi és körtvélyfáji továbbjutók a Fölszállott a páva gyerekévadában

A Fölszállott a Páva új gyerekévada pénteken este indult, a Duna Televízió népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának első adásából huszonnégy produkció jutott tovább, többek közt a székelyudvarhelyi Nyitnikék és a körtvélyfáji Szász Csanád László is, akikkel majd az élő adásban fogunk legközelebb találkozni.

Székelyhon.ro, 2019. október 26.


Így énekelt a debreceni Szabó Blanka a Fölszállott a páva első adásában

Huszonnégy produkció jutott tovább a Fölszállott a páva új gyerekévadának első adásából, amelyet péntek este sugárzott a Duna Televízió.

Debreceni Nap, 2019. október 26.


Egy egész nap a népzene jegyében
Halmos Béla Program napja az A38-on

Az elsősorban népzenei pályázatokkal foglalkozó NKA Halmos Béla Program egy igazi minifesztivált varázsol november 17-én az A38 Hajó több helyszínére. Izgalmas előadásokkal, szórakoztató gyermekműsorokkal, fantasztikus koncertekkel és az elmaradhatatlan táncházzal várják az érdeklődőket.

Index, 2019. október 25.


Húsz év Rév

1999 óta eltelt húsz év. És mi, „révesek” még mindig úgy érezzük, miénk a világ. Húsz évvel ezelőtt két, sokak által elvetemült bolondnak tartott fiatal mert álmodni, újat akarni, s az álmukat realizáni. Ez a két fiatal táncos, Fekete Gábor és Hégli Dusan szerette a rendszerváltással járó változásokat, a hirtelen kitárult szabadságot, a lehetőségeket.

Új Szó, 2019. október 24.


A hagyományok ápolásában nagy szerepet kap a Fölszállott a páva

Október 25-én, pénteken indul a Fölszállott a páva új gyerekévada a Duna csatornán. Eredics Gábor, a zsűri egyik tagja elmondta: az előválogató alatt a gyerekek a produkcióikra nem csak egy kötelezően elvégzendő feladatra tekintettek, hanem ténylegesen élvezték azt a pár percet, amíg bemutatták előadásukat.

hirado.hu, 2019. október 23.


Költözik a Folkszemle

Weblapunk teljes megújításának folyamatában elérkeztünk a Folkszemle korszerűsítéséhez. Elkészült a technikai háttér, de – a többi rovattal ellentétben – a Folkszemle archívumát nem lehet automatizáltan átmozgatni. Minden régi cikket egyesével fogunk betördelni ezen az új helyen. Addig is, amíg ezzel a munkával elkészülünk, megtaláljátok a teljes archívumot ezen a címen:

https://archivum.folkradio.hu/folkszemle

Folkrádió, 2019. október 22.


Kicsik és nagyok együtt járták a Kárpát-medence legszebb néptáncait Debrecenben

Népzene, táncház, népi játszótér és népművészeti kirakodóvásár fogadta a látogatókat a hetedik Cívis Cuhárén a Kölcsey Központban.

Debreceni Hírek, 2019. október 21.


Szűretlen, kézműves népzene – az Erdőfű tagjai a Mandinernek

Mi teszi megunhatatlanná a népzenét? Miért irigylik Erdélyben a magyarországi táncházmozgalmat? Hogyan lett Budapest a folkkocsmák fővárosa? A Kárpát-medencében olyan népzene hagyományozódott ránk, amely nem csak az európai műveltség évszázadok alatt fényesre csiszolódott ékköve, de világszintű összehasonlításban is egyedülálló – mondják a Mandinernek az Erdőfű zenészei, akikkel az élőzene kultúrmissziójáról, a táncház és a folkkocsma közti viszonyról és a népek közti elfogadásról is beszélgettünk.

Mandiner, 2019. október 20.


Jubilál az Esztenás gyermektáncháza

A hónap elején új évadot kezdett a táncház, amely idén 15 éves.

Borsod Online, 2019. október 19.


Emléktáblát avattak a tánctanár tiszteletére

Domborművet és emléktáblát avattak a napokban Wünsch László tánctanár, a helyi néptánccsoport megalapítója tiszteletére Szalkszentmártonban.

Baon, 2019. október 19.


FolkAréna

A FolkEmbassy klubesteket minden hónap utolsó keddjén tartjuk a táncoktatás követően a Fonóban 20.30-tól. Táncházzal kezdünk, majd következik a beszélgetés. Ezt közös éneklés követi Kubinyi Júliával, majd pedig folytatódik a táncház. A házigazda, illetve a beszélgetések moderátora: Rosonczy-Kovács Mihály

Facebook, 2019. október 19.


Megalakult az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Kelemen László kiemelte: a létrejövő intézmény kolozsvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és csíkszeredai területi irodákkal fog működni, központja Marosvásárhelyen lesz. Az alapítvány kilenctagú kuratóriumában az erdélyi hagyományápolás kiemelkedő személyiségei, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a magyar állam képviselői vesznek részt.

ZAOL – a Zala megyei hírportál, 2019. október 18.


„Gyere be, ne csak nézelődj”
Négy új központot nyit a Hagyományok Háza Erdélyben.

Ez az alkalmanként a Budai Vigadó ablakára biggyesztett felirat is lehetne a mottója a Hagyományok Házának. Vezetője, Kelemen László tizennyolc éve dolgozik azért, hogy megmentsék és átadják a magyar vidékek kiveszőben lévő kultúráját. Az erdélyi központok megnyitása apropóján beszélgettünk tükörbe nézésről, lópatkolásról és iskolai népzeneoktatásról is.

Kultúra.hu, 2019. október 18.


Megalakult az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány alakuló ülését Kolozsváron, 2019. október 18-án, a Bocskai-házban rendezték, ami egyben munkájának kezdetét is jelentette.

Hagyományok Háza, 2019. október 18.


Mesés napokkal megtoldott évadnyitó táncház

Lendületesen indult az idei évad a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesületben, ahol immár több esztendeje a magyar kormány fenntartotta Petőfi-program ösztöndíjasai segítik a helyiek munkáját.

Nyugati Jelen, 2019. október 16.


Három napon keresztül várják színes programok a látogatókat Pécsváradon

Mozgalmas lesz a hétvége Pécsváradon, hiszen október 18–20. között rendezik meg a Leányvásárt.

Baranya megyei hírportál, 2019. október 16.


Kulisszatitkok a folklór gyűjtéséről

Napjainkban a népzenei és néptánc gyűjtések hatalmas mennyiségben könnyen hozzáférhetőek az interneten.

SZON, 2019. október 16.


Debrecenben ünnepli születésnapját a Bakator zenekar

Tíz éves a Bakator. Egykori és jelenlegi zenekari tagok együtt lépnek színpadra a jubileumi koncerten, október 22-én, 20 órától a Hajdú Táncegyüttes székházában.

Debreceni Hírek, 2019. október 16.


Kőketánc – moldvai és gyimesi gyermektáncház

Méghozzá a Nemzeti Táncszínház vadiúj, csilivili épületében! Minden vasárnap 10-től Sándor Ildikó Kőketánccal várja a fiatalokat.

KultúrPart, 2019. október 16.


Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.

..amikor a Fricska „modern köntösbe” bújtat, semmivel sem tesz többet, mint amennyit ez a kifejezés magába foglal: megváltoztatja a külsőt, de ettől még belülről nem gazdagítja a műfajt.

Pontosan úgy, mint azok a népzenei feldolgozások, amik során a rockzenében használt hangszerekkel játsszák el a közismert dallamokat, ezáltal közelebb hozva azokat a mai hallgató füléhez.

Fidelio, 2019. október 15.


Paár Julianna: „Tévhit, hogy a gyerekeket éjjel-nappal szórakoztatni kell”

Az énekesnő nevéhez több nemzetközileg is elismert népzenei album kapcsolódik, egyedi hangja és színpadi jelenléte által pedig már pályája elején kiemelkedett generációjának előadói közül. Saját gyermekei születése után kezdte el interaktív népzenés foglalkozásait zeneterápiás szemlélettel átitatva, melynek a Hangoló nevet adta. A zenei nevelésről szerzett tapasztalatait és gondolatait a lemezmegjelenés kapcsán osztotta meg velünk.

Papageno, 2019. október 15.


Mesterek és tanítványok
Örömzene Kodály szellemében

Csonka Ferenc koncertjével folytatódik a Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozata. A Halmos Béla vándordíjas zenész október 27-én mutatkozik be tanítványaival az intézmény Átriumában.

Dr. Csermák Zoltán hírlevele, 2019. október 15.


Lassan túl lesz az országos elődöntőkön a Bíborpiros szép rózsa

Országos elődöntőihez érkezett az idei Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő. A peredi és a ragyolci elődöntők után október 20-án kerül sor a harmadik, buzitai elődöntőre, ahogy a hétvégén megrendezik az országos citeratalálkozót is Nemesabonyban, s a legjobbak (mintegy 90-100 produkció) november 23-án találkoznak majd Dunaszerdahelyen.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. október 14.


Isztria lelkébe írta be magát a Balaton

A Balaton néptáncegyüttes második alkalommal vett részt az október elején megrendezett horvátországi FAKS Dance International Folklore fesztiválon Rovinjban. Szlovén, spanyol, osztrák és horvát táncegyüttesek mellett egyetlen magyar meghívott vendégként vettek részt az isztriai fesztiválon több mint ötven fővel.

Sonline, 2019. október 13.


Szárba szökik az elvetett mag

Huszonkilenc produkció, több mint háromszáz résztvevő, több mint négyórás műsor – ha gyorsszámvetést végeznénk, ezt mondhatnánk a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége szervezésében az elmúlt héten immáron huszonkilencedik alkalommal megrendezett Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválról, amelynek Péterfalva adott otthont.

Kárpátinfo, 2019. október 12.


Felvidék kincsei
A Hagyományok Háza tematikus napja

A Hagyományok Háza október 26-án rendezi felvidéki tematikus napját. A palettán gyermekprogramok, film és lemezbemutatók, igényes népzenei összeállítások szerepelnek, s a jeles napon a felvidéki konyha kedvelői is megtalálják számításukat.

Hagyományok Háza, 2019. október 11.


Már húsz éve forog Debrecenben a Motolla kereke

Sűrű volt ez a két évtized, lesz mire visszaemlékezni a szombati mulatságon. Az egyesület alapítóival beszélgettünk. Interjú.

Debreceni Hírek, 2019. október 10.


Az idei Halmos Béla vándordíj nyertese, Csonka Ferenc ad koncertet

2019-ben a Halmos Béla-vándordíjat először vehette át vajdasági népzenész. Csonka Ferenc mesélt nekünk gyerekkorról, tanításról, zenélésről és közelgő koncertjéről, melyet a Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok sorozat keretein belül tart.

Papageno, 2019. október 9.


Ma van a népi játék napja

Balatoni Kata szervezésében a világ minden tájáról csatlakoznak a népi játék napja kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy a diákok oktatásában a magyar népi játékok elnyerjék méltó helyüket.

atempo.sk, 2019. október 9.


Csángó dallamok Beregszászban

8 koncert – 8 ország – egy nemzet jelmondattal került megszervezésre az a nagysikerű zenei rendezvénysorozat, amely rendszeresen állomásozik Kárpátalján is, s melynek célja a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek a népzene és világzene hídjain átívelő találkozása. Október 5-én a Sodró együttes előadása nyitotta meg az eseményt, majd koncertet adott a Servet együttes.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. október 9.


A Hagyományok Házában lép fel a Nagyvárad Táncegyüttes

Napjaink magyar néptáncmozgalmának kiemelkedő egyéniségeit látja vendégül a Népek tengere című előadásában a Nagyvárad Táncegyüttes október 13-án a budapesti Hagyományok Házában.

Erdély Online, 2019. október 8.


Hajdúság mutatkozott be az ungvári folkkocsmában

A nyári szünetet követően folytatódott a februárban elindult folkkocsmaprogram ötödik évada. Az október 3-án megrendezett eseménynek most is az ikonikus Váralja múzeum-kávézó adott otthont. A program vendégei ezúttal a Debreceni Népi Együttes táncosai voltak, akik saját tájegységük, a hajdúság színes világát mutatták be az érdeklődők számára.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. október 7.


A jövőről is szól az új Fölszállott a páva

A műsor a szeptemberi válogatók legjobb pillanataival indul október 25-én a Duna Televízión.

Origo, 2019. október 7.


A lábmunkát focival kezdte a néptáncos

A minap, a Békés megyei VOSZ-gálán Prima díjjal ismerték el a mezőberényi székhelyű „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskolát. A lassan két évtizede kimagasló oktató-nevelő munkát végző, tevékenységével a hátrányos helyzetű térségeket és gyermekeket jelentősen segítő intézmény igazgatóját, Szabó Csabát ezért is választottuk a hét emberének.

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. október 7.


Van csárdása Biharnak is

Hagyomány a szüret, a bál, a mulatság: talán a környék legnagyobb szüreti összejövetele van Kismarjában.

Hajdú Online, 2019. október 6.


Eredményt hirdettek Komáromban, az Országos Néptáncfesztiválon

Péntek délután, közel 200 táncos érkezett a komáromi Városi Művelődési Központba, ahol egész hétvégén zajlottak a versenyporogramok és különböző kísérőrendezvények. A Deákos Szólótáncverseny és a Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléjének eredményeit a vasárnap délelőtti szakmai konferencia végén hirdették ki.

Új Szó, 2019. október 6.


Vízmelléki népzene
A Hagyományok Háza új kiadványa

A Hagyományok Háza Vízmelléki népzene címmel adott ki – Kozák József ádámosi prímás dallamaiból – hangszeres népzenei példatárat. A Horváth Attila – Árendás Péter gondozásában megjelent kiadvány hiánypótló értékeit az előbbi társszerző foglalja össze.

Dr. Csermák Zoltán hírlevele, 2019. október 3.


Sej, Galgahévíz…
A Kossuth Rádió kora reggeli műsora a Galga-vidékről

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora október második hetében Galga-vidék népzenéjét mutatja be. A szerkesztő ezúttal is az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből válogat.

Kossuth Rádió, 2019. október 3.


Citerások továbbképzése Óbudán

Az Óbudai Népzenei Iskola (1036 Bp. Mókus u. 20.) ebben a tanévben elindítja a Középhaladó citerások szakmai továbbképzését.

Óbudai Népzenei Iskola, 2019. október 3.


Továbbadni, építeni - beszélgetés Majoros Róberttel

...Egyszerűen a dolgok pozitív oldalát szeretem látni! - beszélgetés Vastag Richárddal
A napokban olvastam, hogy Szent Gellért Díjban részesített a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mit kell tudni erről a díjról?

A Mozgás Törvénye - blog, 2019. október 2.


Népzenei pályázatok ismét az NKA Halmos Béla Programban

Az őszi kiírásban 4 altémában van lehetőség a pályázatok benyújtására. Zenészként portfóliód fejlesztésére, hazai, Kárpát-medencei és külföldi programok utazási költségeire kérhetsz támogatást. Népzenei koncertsorozatok, nagykoncertek, megrendezésére, egyesületként, programhelyszínként és zenészként is pályázhatsz, emelett pedig támogatunk népzenei táborokat is.

Halmos Béla Program, 2019. október 1.


Páva Népi Előadó-művészeti Minősítő
Jelentkezési határidő: 2019. október 15.

A Hagyományok Háza idén másodízben hirdette meg a népi előadó-művészeti alkotások minősítésére vonatkozó pályázatát, amelyre az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is lehet jelentkezni.

2019. október 1.