Folkrádió

Tallózó

Ők állnak színpadra a Fölszállott a páva második középdöntőjében

A második középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este ismét tizenkét produkciót láthatnak a nézők, akik a szabadkártya sorsáról is dönthetnek.

Lokál, 2019. december 11.


Fergeteges hangulattal zárult a folkkocsma ötödik évada

A kárpátaljai folkkocsmaprogram ezúttal Mikulás-ünnepséggel zárta évadát. A mostani alkalmakkor a kolozsvári Tokos zenekar varázsolt igazán különleges hangulatot Beregszászban és Ungváron.

Kárpátalja - Online hetilap, 2019. december 10.


Csengettyűs gyapjúbárány és csuhéangyal

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a felújított Budai Vigadó, a Hagyományok Háza idén is megrendezi ünnepváró programsorozatát és adventi vásárát. December 13. és 15. között kézműves vásárok szemet gyönyörködtető népművészeti termékeivel, workshopokkal, táncos és zenés előadásokkal, ajándékkészítő műhelyekkel és karácsonyi családi programokkal várják az érdeklődőket.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2019. december 10.


Nézzétek, milyen kincs van a kezünkben!

Népművészet és népművelődés kategóriában lett idén megyei Prima díjas a Zemplén Néptáncegyüttes. Interjú: Fehér Jánossal, a Prima díjas Zemplén Néptáncegyüttes művészeti vezetőjével.

Borsod Online, 2019. december 8.


Lélekig hatolt a dal
Beszélgetés Nyisztor Ilonával és a csángó fellépőkkel

Nyisztor Ilona pusztinai csángó magyar népdal­énekes idén öt másik hölgy társaságában utazott Székesfehérvárra, hogy gyönyörű énekeiket előadják az adventi jótékonysági esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Feol, 2019. december 7.


Fölszállott a páva: betáncolták magukat a döntőbe a fiatal debreceni néptáncosok

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja hajdúsági Öhön-táncokat mutatott be, a zsűri pontjai alapján pedig bejutott a döntőbe.

Debreceni Hírek, 2019. december 6.


Békés megyét képviseli ifj. Mahovics Tamás

Hamisítatlan Békés megyei pásztortánccal készül a Fölszállott a páva gyermekévadának péntek esti elődöntőjére ifj. Mahovics Tamás.

Beol - Békés megyei hírportál, 2019. december 6.


Fölszállott a páva: a középdöntőben énekelnek a pécsi lányok

Első középdöntőjével jelentkezik péntek este a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató, az élő adásban a pécsi ének­együttesnek, a Tulipános Tilinkónak is szurkolhatunk. Mint beszámoltunk róla, Kassai Antónia, Kosztolányi Liza és Kosztolányi Róza három éve énekel együtt, és úgy gondolták, szerencsét próbálnak a tehetségkutatóban is.

Baranya megyei hírportál, 2019. december 6.


A keresztény könnyűzenét támogatja a kormány

A zenei képzést és hangszervásárlást támogató programmal segíti a keresztény könnyűzenét játszó fiatalok kiteljesedését a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a Hagyományok Házában.

Magyar Hírlap, 2019. december 5.


Újra színpadon a debreceni táncegyüttes

Az első középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada.

Cívishír, 2019. december 5.


Táncházak, ahová mulatni, magukat jól érezni jártak az emberek

Régen a falu apraja, nagyja táncházakban szórakozott, ahol a férfi tudta, hogyan forgassa meg tánc közben a párját. A közösségben mindenki önfeledten táncolt, és egy kicsit elfelejtkezhetett a mindennapi gondokról. A táncházakban ezt ma is átélheted!

Nők Lapja Cafe, 2019. december 4.


Néptánc szak indul Kolozsváron
Beszélgetés Tonk Márton dékánnal

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán 2020-ban néptánc szakra lehet jelentkezni. A kezdeményezésről a kar dékánját, Tonk Márton egyetemi tanárt kérdeztük.

Dr. Csermák Zoltán hírlevele, 2019. december 3.


Térképre kerültek száz év gyűjtött népdalai
2000 fölötti találat Csongrád megyéből

A népdal az, amit megtanultunk énekórán, és több száz évig énekelték a régiek – sokakban él ez a kép. Nekik is érdemes megnézni a térképet, amin ingyenesen kereshető, milyen dalokat gyűjtöttek az utóbbi több mint száz évben a lakóhelyükön. Meglepődnek majd, mennyire aktuális is lehet egy népdal.

Délmagyar.hu, 2019. december 2.


Egy népzenén túlmutató világ

Lassan öt éve van együtt az az öt lány, akik a Tindia zenakart alkotják. A tagok nagy része hivatásszerűen foglalkozik a népzenével, néhányan a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének hallgatói.

Ritmus és Hang blog, 2019. december 2.