Péterlaki bandavezető. Lunka József. Fekete Antal gyűjtéseiből 4.

Kapcsolódó oldalak

Előadó:

Lunka József bandája

Szerkesztő:

Fekete Antal, Lelkes András

Kiadó:

FolkEurópa

Megjelenés éve:

2006

Azonosító:

FECD024

Leírás

Magyarpéterlaka a Felső Maros-mente egyik legjelentősebb zenészközpontja. Nemcsak a legjobb cimbalmosok kerültek innen ki, de korunk – Zerkula János mellett – talán utolsó jelentős erdélyi prímásának, Csiszár Aladárnak is otthona e vidék. Nem csoda hát, hogy sorozatunk következő darabjául könnyen esett a választás e vidék zenéjére. Ezen a lemezen azonban nem Aladár, hanem Lunka József „Bolond” (sz. 1918. – megh. 1982.) a főszereplő, hiszen vele is remek felvételeket készített Fekete Antal és gyűjtőtársai. Lunka József Nyárád-mentén és Maros-mentén egyaránt kedvelt prímás volt, Magyarón különösen szerették. Öt gyermekét zenésznek nevelte: Jóska és Karcsi prímás, Rózsika és Aladár harmonikás, Albert brácsás lett.

Lunka „Bolond” József – hegedű
Lunka Albert – kontra
”Buta Szép” József – cimbalom
Fülöp János „Cepedár” – bőgő
Simó Antal – ének
Balla Antal - ének

A felvételeket Fekete Antal készítette 1978-ban, 1979. december 29-30-án Zsuráfszki Zoltánnal, 1980. december 30-án, 1981. október 9-én Magyarpéterlakán és 1982. december 31-én Vincze Zsuzsával és Vavrinecz Andrással Jobbágytelkén.

A felvételeket a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük Felföldi László, Németh István, Pálfy Gyula, Stoller Antal, Kelemen László, Patyi Zoltán, Vavrinecz András és Árendás Péter szakmai segítségét.

Kapcsolódó oldalak

Most szól: