Folkrádió

Kodály népzenéje

A koncert Kodály szellemiségéből inspirált zenei barangolás téren és időn át, amely magában hordozza múltunk hagyatékát és jövőnk megmaradásának zálogát, megszólaltatva a Kárpát-medence különböző tájegységeinek zenéit, azok virtuóz hangszerjátékát, a néha szívet szorító, máskor felemelő, örömteli népdalait.

A paraszti kultúra olyan kikristályosodott gyöngyszemei ezek, melyek a legnagyobb zeneszerzőinket is a népzene felé fordítva nyitottak új világot az utódoknak. A Magyar Állami Népi Együttes zenészei hittel folytatják nagy elődeik hagyományát, fontosnak tartva, hogy hiteles tolmácsolói legyenek gyűjtői, kutatói és zeneszerzői munkásságuknak.

A koncerten Kodály Zoltán olyan műveinek forrásai hallhatóak, melyek sok ember fülében ismerősen csenghetnek: a Székely fonó táncos pillanataitól a Kállai kettősön át eljutva egészen a Galántai táncokig, s e földrajzilag egymástól távol eső vidékek zenéit népdalaink – mint égre feszített szivárvány – kapcsolják egybe, a kodályi életmű emlékezeteként.

Zenei szerkesztő: Pál István Szalonna
Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes zenekara
Szólót énekel: Pál Eszter m.v.
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor

Időpont:
2018. február 14.
19:00
Helyszín:
Tranzit Ház
Cím:
Kolozsvár
Malom u. 16.
Románia
Honlap:
www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13186/
Kapcsolódó oldal: