Folkrádió

Szerelmem Nagysajó. Szerelem első hallásra: romantikus népzene Erdélyből

előadók:
Székely Levente, Hetényi Milán, Nagymarosy András, Mester László
szerkesztő:
Székely Levente
kiadó:
Fonó Records
kiadás éve:
2006
gyártási szám:
FA-228-2

Az erdélyi Mezőség északkeleti szögletében, a Székelyföld szomszédságában található Nagysajó községet Kis-Magyarországon jószerével csak azok ismerik, akik felfigyeltek ennek a falunak a gazdag tánchagyományára, s még inkább rendkívüli hangszeres népzenéjére. Kallós Zoltán készítette a nagysajói zenészekkel az első felvételeket, még a hatvanas évek közepén. Méghozzá egészen sajátos körülmények között: A Gyimes völgyében, ahol a muzsikusok útépítőként dolgoztak.

Ha van a magyar népzenének romantikus, áradó melódiájú vonulata, akkor az a nagysajói hangszeres zene, a szerelmesek zenéje. Feszességében is nyugodt, hullámzásában is sodró, paraszti tárgyilagosságában is érzelemgazdag.

A lemezen szereplő muzsikusok alkalmi társulását a szenvedély hozta össze, a nagysajói népzenének a szenvedélyes szeretete. Ezért a lemez nem feltétlenül a falu hangszeres népzenéjének adatközlési igényű, pontos lenyomata akar lenni, sokkal inkább a meghitt kamarazenélés és a muzsika újra átélésének örömünnepe. Nem titkolt célja a hallgatónak is átadni azt a ritka élményt, amit egykoron a nagysajói zenével való találkozásuk jelentett: szerelem első hallásra.

A muzsikusok ezzel a lemezzel tisztelegnek Kallós Zoltán előtt 80. születésnapja alkalmából.

Székely Levente Levi – hegedű
Mester László Pintyő – brácsakontra
Nagymarosy András Ánti – nagybőgő
Hetényi Milán – ének

Közreműködik:
Hajdú Kinga - ének

Zenei rendező: Árendás Péter
Hangmérnök: Konorót János

Felvételek az albumon