Folkrádió

Galgamácsai karácsony

előadók:
Galgamácsai felnőttek és gyerekek, Vankóné Dudás Juli
szerkesztő:
Borsai Ilona, Moldován Domokos
kiadó:
Hungaroton
kiadás éve:
1987
gyártási szám:
SLPX 18086

Karácsonyi és újévi népszokások, népdalok, mondókák, népi játékok Galgamácsán.
Énekli és mondja: Vankóné Dudás Juli és a galgamácsai felnőttek és gyerekek, Galgamácsai Röpülj Páva Kör

Különös érzéssel ültem le megírni ezt a bevezetőt, mert e lemez kicsit hosszúra nyúlt előkészítése közben mindig mosolygós, fiatal gyártásvezetőnk, Horváth György, majd szerkesztőtársam, a nagy tudású népzenekutató: dr. Borsai Ilona, az MTA Népzenekutató Csoportjának főmunkatársa, s végül e lemez lelke: maga Vankóné Dudás Juli is elbúcsúzott tőlünk. Egy esztendő leforgása alatt temettük el mindhármukat úgy, hogy munkájukat valójában befejezték, csak éppen nem volt felvéve: mesterszalagra rögzítve a lemez hanganyaga. Az előkészítés során több alkalommal jártam próbát hallgatni Galgamácsára, s egy ilyen próba alkalmával kis kazettás magnóra fel is vettem a próba, azaz a lemez teljes anyagát.
Ha ez nem volna meg, most nem foghatnánk kezünkbe ezt a lemezt. Ugyanis e próba után nem sokkal - 1984 decemberében - ment be Juli hirtelen a kórházba, s a tíznapos otthon, Galgamácsán töltött időt leszámítva haláláig: 1985. március 31-ig - kórházban volt. Így e kis kazettás magnószalagról mentettük át Juli beszéd- és énekhangját. Az ő szavai igazítanak el a Galgamácsai karácsony gyönyörű dalai, mondókái, szokásai között.
Juli nagyon készült erre, az ezt megelőző két lemez - „Sej, Galgamácsa eszembe se jutna”, s a „Dádili fecske” - készítése során mindig szót ejtett erről: „meglátja majd Domokos, a karácsonyi lemez milyen lesz, mennyi sok szép dalt fogok én még mutatni magának”.
1965-ben Julinál Galgamácsán végzett első gyűjtéseim idején egy alkalommal - nekem akkor még - igen abszurd szövegű karácsonyi dalt kezdett mondani:
- Vajon kérdés, pajtás, mi történt ma?
Mit jelent éneklő angyal szava?
Egy gyermek született,
Magára testet vett
Isten Fia.

- Hogy történt e csoda, kérlek mondd el!
Ki munkája, ezt magyarázd el!
Magam meg nem foghatom,
Pajtás hidd el!

Ahogy Pestre értem, azonnal felütöttem az akkor frissiben megjelent Illyés-kötetet: a Dőlt vitorlát, mert emlékeztem, hogy egyik versében valami hasonló gondolatról ír, s meg is találtam a „Hiány a kéziratban” verssorait. Talányossága egy tőről fakadt a Juli dalolta történettel. Dalukkal mindketten a bizonyosságot próbálták vallatni. Amióta ezzel a karácsonyi lemezzel foglalkozom, mindig ez és újra ez jut eszembe. Juli dala, s Illyés verse - a nép és a nagyok költészete - a keresztény mitológia több száz esztendős kérdésére próbál választ keresni: hogy foganhatott meg a „gyermek” egy szűz méhében? A galgamácsaiak válaszát - a világ több ezer variánsából - Vankóné Dudás Juli minkenki elé akarta tárni, ezért volt oly fontos számára, hogy ez a lemez elkészüljön, s megjelenjen.
Végakaratát megtartottuk.
Moldován Domokos

Zenei rendező: Simon Jenő
Hangmérnök: Radányi Endre

Felvételek az albumon