Folkrádió

Új Pátria – Jövőnk öröksége 36/50. Kassa vidéki népzene. Abaújszina – Magyarbőd

előadók:
Potta Géza "Gatyo", Ádám Béla "Csinga", Dzsuga Géza "Pimasz", Badó József, Kocák Andrásné Mihók Jolán, Ceranko Istvánné Mihók Margit
szerkesztő:
Agócs Gergely
kiadó:
Fonó Budai Zeneház – Hagyományok Háza
kiadás éve:
2010
gyártási szám:
FA-322-2

Ezen a lemezen a magyar nyelvterület legészakibb régiójának népzenéje hallható. Magyarbőd Kassától 18 kilométerre kelet-északkeletre helyezkedik el. Abaújszina ettől valamivel délebbre, a város és a mai magyar-szlovák országhatár között található.
A magyar nyelvterület ezen területén élő magyarság zenei kultúrája eltérő fejlődést mutat a többi magyar régióhoz képest. Ez elsősorban a szomszédos szláv népek vokális népzenéjéből átszúrődő többszólamú éneklésben ölt testet. Ez Magyarbődön is meghonosodott és a nők meg férfiak közös csoportos éneklésére máig is jellemző.
A lemezen muzsikáló Potta Géza és zenekarának hosszú évtizedeken át változatlan volt az összetétele, s az ebből eredő összeszokottság különleges minőségűre csíszolta a banda zenei teljesítményét.
Jelen kiadványunk hangfelvételeit igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy a lehetőségekhez mérten átfogó képet vázoljunk a régió zenei hagyományáról.

ADATKÖZLŐK:

Potta Géza Gatyo (1933) – hegedű, ének
Dzsuga Géza Pimasz (1930) – brácsa
Ádám Béla Csinga (1922) – cimbalom
Badó József (1952) – bőgő
Kocák Andrásné Mihók Jolán (1942)
Cerankó Istvánné Mihók Margit (1931)

Felvételek az albumon