Folkrádió

Földváriak zenéje – Őseink muzsikája

előadó:
válogatás
szerkesztő:
Széles László, Széles Dániel
kiadó:
magánkiadás
kiadás éve:
2019

Dunaföldvár: a városias falu, a falusias város? Nekünk csak „Földvár”. A település, amely központi fekvése és urbánus jellege ellenére falusias életvitelének köszönhetően a 21. századig meg tudta őrizni múltjának, hagyományainak jelentős részét. A szorgos, dolgos, földhöz ragaszkodó, az újszerűt lassabban befogadó, múltjukra büszke földvári emberek hagyatéka és öröksége a sok-sok dal e lemezen: őseinknek hála, hogy Ön most a kezében foghatja a kiadványt. A cédét, amelyen lelkes lokálpatrióták kutatómunkája és csaknem tíz éven át végzett gyűjtőútjaink során felhalmozott, dunaföldvári és környékbeli települések – Bölcske, Előszállás, Baracs — szebbnél szebb nótáit szeretnénk közkincsé tenni.

A lemezen hallható dalok és zenék bemutatják, hogy szűkebb hazánk milyen sajátos és gyönyörű dallamvilággal rendelkezett a XX. század első felében. Az azidőtájt élőket bölcsőtől a sírig elkísérte az ének, a fúvós- és a cigányzene: ott volt a gyerekek játékában, szüreti mulatságokon, bálokon, lakodalmakon, pincei nótázások során, névnapozáskor, aratások, cséplések alkalmával, a Duna-parton sétálva, de még a temetéseken is.

A régi muzsikát és énekeket mélységeiben ismerő zenészeink, énekeseink, az eredeti felvételek, valamint a CD-hez tartozó füzetben leírt régi történetek, mesék egy olyan világba repítenek vissza minket, amely a folklórt kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerőknek is felejthetetlen élményt tud nyújtani. Gondoljuk és hisszük, hogy ez a CD egyrészt büszkeséggel töltheti el nemcsak a dunaföldváriakat, hanem a környékben élőket is, valamint reméljük, hogy ez a gyűjtemény igazán hitelesen mutathatja be mind azt a kincset, amelyekkel városunk és környékünk büszkélkedhet.

Közreműködők:

Fafka Júlia – ének
Fekete Mihályné – ének, beszéd
Appelshoffer János – ének, tánc
Halmos Attila – ének
Strubli István – beszéd
Kiss Attila – nagybőgő
Lakatos Sándor – brácsa
Ujj Zsombor – hegedű
Széles László – klarinét, tárogató, szaxofon
Széles Dániel – ének, beszéd
Seres Vilmos – klarinét
Csákvári György – harmonika
Csepela Dénes – dob
Darnai István – tuba
Hága Tamás – trombita

Zenei rendező: Mészáros János

Felvételek az albumon

Kapcsolódó oldalak