Folkrádió

Induló a vőlegény háza felé

gyűjtés

előadó:
Halmágyi Mihály, Ádám Gizella
előadásmód:
hegedű, gardon
műfaj:
lassú csárdás
etnikum:
magyar
település:
Gyimesközéplok
vármegye:
Csík
tájegység:
Gyimes (Székelyföld)
nagytáj:
Erdély
gyűjtő:
Iasif Herţea
felvétel helye:
Kolozsvári Rádió stúdiója
felvétel időpontja:
1983. december 15.

Album:

Gyimesi lakodalmas

szerkesztő:
Iasif Herţea
kiadó:
Electrecord
kiadás éve:
1984
gyártási szám:
EPE 02817

Idézet a lemezborítóról:

A lemezen hallható hangszeres lakodalmi táncdallamok értékét egyaránt növeli hagyományőrző helyi jegyeket hordozó sajátos stílusuk, Halmágyi Mihály és Halmágyi Gizella előadásának művészi értéke, továbbá a ritka zenekartípus: hegedű (mozsika) és gardon (ütőgardon, tekenőgardon)

A lakodalmi dallamok (1-7) a szokásos sorrendben hangzanak fel. Ezeket három táncdallam követi, melyekre a lakodalmakban is táncolnak, végül a sort egy keserves zárja.

A Hargita megyei Gyimes lakossága zenei folklórjában egyaránt találunk régi helyi dallamokat csakúgy, mint moldavi és erdélyi (román és magyar) dallamokat, melyeket egy sajátos jegyekben gazdag kifejezési stílus fog egységbe.

Halmágyi Mihályt kivételes muzikalitása, hegedűjének meleg tónusa, gondosan kidolgozott ritmikája, képzeletgazdagsága, de mindenekfelett a zenélés őszinte öröme, melynek következtében az a nenyomásunk, hogy minden egyes alkalomal újra felfedezi a vonója alól kibontakozó dallamot, nos, mindez figyelemreméltó művészi adottságú alőadóvá avatja.

Nem kevésbé tehetséges felesége, Gizella sem, aki a gardonkíséretet játssza híven a helyi hagyományokhoz, miszerint a kísérő hangszeren mindenkor a hegedűs házastársa vagy közeli rokona játszik. (Épp úgy, mint Olténiában a lautárcsaládok kobzos asszonyai vagy lányai.)

A XVI. századi viola da gambához hasonló nagyságú és formájú gardon juharfából kivájt testét lucfenyő lap fedi, a muzsikus nyakába akasztva tartja, négy húrját egyenesre vágott lábra feszítik ki, leggyakrabban egy hangra, kis d-re hangolják. A legvékonyabb húrt balkézzel felcsippentik, majd visszacsaptatják a fogólapra, míg a másik három húrt a jobb kézben tartott rövid bottal ütik. E kétféle hanghatás különböző kombinációit váltogatva - a hegedű dallamának ritmusához igazodva - színes, kifejező kíséretet biztosít, bámulatos agogikai hajlékonysággal követi a hegedű szólamát, melyet ilyenformán eredetien egészít ki.

A Nyugati-Kárpátok, Vajdahunyad, Arad vidékén vagy a Bánságban még nem is olyan régen találkozhattunk olyan hegedűjátékot kísérő húros hangszerrel, melyet hasonlóképpen ütéssel szólaltattak meg, mindez mit sem von le a gyimesi hangszeres pár teljesítményének eredetiségéből. Egyedülálló nemcsak határainkon belül, de nemzetközi viszonylatban is.

A lemezfelvétel a kolozsvári rádióstúdióban készült 1983. december 15-én.

Iasif Herţea
Fordította: Szabó Gyula