Folkrádió

Zöld fuszujka konkorodik…

gyűjtés

előadó:
Simó Antal, Balla Antal
előadásmód:
ének
etnikum:
magyar
település:
Jobbágytelke
vármegye:
Maros-Torda
tájegység:
Marosszék (Székelyföld)
nagytáj:
Erdély
gyűjtő:
Fekete Antal, Vincze Zsuzsa, Vavrinecz András
felvétel helye:
Jobbágytelke, Simó Antal háza
felvétel időpontja:
1979. december 31.

Album:

Péterlaki bandavezető. Lunka József. Fekete Antal gyűjtéseiből 4.

szerkesztő:
Fekete Antal, Lelkes András
kiadó:
FolkEurópa
kiadás éve:
2006
gyártási szám:
FECD024

Magyarpéterlaka a Felső Maros-mente egyik legjelentősebb zenészközpontja. Nemcsak a legjobb cimbalmosok kerültek innen ki, de korunk – Zerkula János mellett – talán utolsó jelentős erdélyi prímásának, Csiszár Aladárnak is otthona e vidék. Nem csoda hát, hogy sorozatunk következő darabjául könnyen esett a választás e vidék zenéjére. Ezen a lemezen azonban nem Aladár, hanem Lunka József „Bolond” (sz. 1918. – megh. 1982.) a főszereplő, hiszen vele is remek felvételeket készített Fekete Antal és gyűjtőtársai. Lunka József Nyárád-mentén és Maros-mentén egyaránt kedvelt prímás volt, Magyarón különösen szerették. Öt gyermekét zenésznek nevelte: Jóska és Karcsi prímás, Rózsika és Aladár harmonikás, Albert brácsás lett.

Lunka „Bolond” József – hegedű
Lunka Albert – kontra
”Buta Szép” József – cimbalom
Fülöp János „Cepedár” – bőgő
Simó Antal – ének
Balla Antal - ének

A felvételeket Fekete Antal készítette 1978-ban, 1979. december 29-30-án Zsuráfszki Zoltánnal, 1980. december 30-án, 1981. október 9-én Magyarpéterlakán és 1982. december 31-én Vincze Zsuzsával és Vavrinecz Andrással Jobbágytelkén.

A felvételeket a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük Felföldi László, Németh István, Pálfy Gyula, Stoller Antal, Kelemen László, Patyi Zoltán, Vavrinecz András és Árendás Péter szakmai segítségét.

Kapcsolódó oldal