Folkrádió

Lakodalmas borivó nóták Zoborvidékről és Szlavóniából

előadó:
Guzsalyas énekcsoport
etnikum:
magyar
felvétel helye:
Etnofon Hangstúdió
felvétel időpontja:
2006

Leírás:

Árpás Ibolya, Borsos Andrea, Hanák Rigó Ildikó, Kalapáti Gyöngyi, Kovács Zsuzsanna, Rontó Márta, Varga Valéria - ének; Művészeti vezető: Klemm Katalin

Album:

Noé mondta. Bornépek dalai

szerkesztő:
Kiss Ferenc
kiadó:
Etnofon
kiadás éve:
2006
gyártási szám:
ER-CD 088

Hamvas Béla A bor filozófiája című művében a jó bort spirituális esszenciának tartja, ami magában hordozza és szimbolizálja a rendet és harmóniát. Elfogyasztása olyan tudatállapotba emeli az embert, amely magasabbrendű a köznapinál. Szerinte vannak bornépek, amelyek gondolkozásukban, érzéseikben és egész életmódjukban, de még mozgásukban is különböznek azoktól, akik inkáb pálinkát fogyasztanak. Ezek a múzsai népek, akiknél az ivás lelki aktus, amelynek szertartása is van. Ilyen múzsai nép a magyar is, így a bornak kitüntetett szerepe van a magyarság és a velünk együtt élő népek folklórjában is.
A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht., a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és az Etnofon Népzenei Kiadó azzal a céllal hirdette meg tavaly a Bornépek dalai elnevezésű dalversenyt, hogy a szőlőműveléssel, borral, mulatással kapcsolatos dal- és zenekultúra feledésbe merült, vagy rejtőzködő, eddig ismeretlen kincsei nagyobb nyilvánosságot kapjanak, s ez által újraéledjenek, ismét az ünnep részévé váljanak. A verseny díjazott résztvevőit és néhány meghívott előadó dalait hallhatják a lemezen.