Folkrádió

Átkötések

előadó:
Balogh Sándor, Bolya Dániel, Bolya Mátyás, Buzás Attila
előadásmód:
doromb, kaval, koboz, bőgő
tájegység:
Moldva
nagytáj:
Moldva és Bukovina
felvétel helye:
Etnofon Hangstúdió, Budapest
felvétel időpontja:
2006. október

Album:

Dorombér 2. Magyar dorombzene énekkel, furulyával, kobozzal, bőgővel

szerkesztő:
Balogh Sándor
kiadó:
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadás éve:
2006
gyártási szám:
BS-CD06

A Balogh Sándor és egykori tanítványaiból álló formáció első lemezéhez hasonlóan az itt megszólaló dallamok többsége is a moldvai csángómagyarok tánczenéjéből és énekeiből táplálkozik, kiegészülve a muzsikusok improvizációs kedvével és hangszerelésével.
A fő hangszer ezúttal is a doromb, mely elsősorban szólóhangszerként, „dremba” vagy „szájmuzsika” néven használatos ma is a moldvai falvakban. A lemezen szóló és zenekari funkcióban egyaránt hallható, izgalmas kísérletként vietnámi bambusz- valamint Kínából származó rézdorombokkal együtt.

Balogh Sándor – doromb, furulya, fuvola
Palya Bea – ének
Bolya Dániel – furulya, tilinkó
Bolya Mátyás – koboz, citera
Buzás Attila – bőgő

Az alkotók így írnak a lemezről:

Ha az első lemezre a vidámabb dalok jellemzőek, a másodikról elmondható: felnőttkorba lépett és az élet – benne a szerelem – mélyebb kérdéseit feszegeti.

A fő hangszer ezúttal is a doromb, amely elsősorban szólóhangszerként, „dremba” vagy „szájmozsika” néven használatos ma is a moldvai falvakban. A lemezen szóló és zenekari funkcióban egyaránt hallható, izgalmas kísérletként vietnámi bambusz- valamint Kínából származó rézdorombokkal együtt.

A Dorombér 2. hangszerelés tekintetében követi a korábbi lemez hangzásvilágát, így a koboztól és a bőgőtől válik „zenekarivá” az együttes hangzása. Emellett a furulya, a kaval, a tilinkó, egy-egy felvételen pedig a citera is megszólal. Az énekes Palya Bea, akinek „mai hangon” megszólaltatott, finom díszítésekkel tűzdelt énekei Faragó József, Jagamas János, Kallós Zoltán és Domokos Pál Péter moldvai gyűjtéseiből származnak.

Köszönet illeti azokat a moldvai falusi zenészeket, akiktől a hangszeres dallamokat tanultuk, név szerint: Gusa Pál, Csobán György, Tálász András, Balog Antal, Bálint Illés, Hodorog András, Legedi László István furulyásokat és Mandache Aurél hegedűst.

Lemezünk – tekintettel az évfordulóra – tisztelgés Bartók Béla munkássága előtt, aki szándékai ellenére sosem juthatott el Moldvába, de Domokos Pál Péter, Veress Sándor, Lükő Gábor és Balla Péter gyűjtései alapján, valamint a „Pátria” sorozat 1938-as budapesti felvételei során felismerte, hogy e terület igen archaikus népzenéje egy önálló, ötödik népzenei dialektusba sorolandó. E tájegység többszáz énekes és hangszeres dallamából válogatva állítottuk össze a lemez anyagát. A Dorombér 2-t az eredeti népzene iránt érdeklődőkön túl szívesen ajánljuk a modernebb hangzásvilág kedvelőinek is.