Folkrádió

Sebes forduló

gyűjtés

előadó:
Horváth Elek bandája
előadásmód:
hegedű, harmonika, harmonika, brácsa, basszusgitár
műfaj:
sebes forduló
etnikum:
magyar
település:
Vajdaszentivány
vármegye:
Maros-Torda
tájegység:
Felső-Maros mente (Felső-Maros és Sajó vidéke)
nagytáj:
Erdély
gyűjtő:
Vavrinecz András, Fekete Antal
felvétel helye:
Vajdaszentivány
felvétel időpontja:
1982. február 20-21.

Album:

Éljen a Magyar! Fekete Antal gyűjtéseiből 7.

szerkesztő:
Vavrinecz András, Fekete Antal, Lelkes András
kiadó:
FolkEurópa
kiadás éve:
2007
gyártási szám:
FECD 032

Horváth Elek - prímás
Bóné sándor - harmonika
Bóné Ferenc - harmonika
Horváth Mihály - brácsa
Tóni Árpád - cimbalom
Demeter György - bőgő, basszusgitár
ifj. Demeter György - bőgő

Kiváló muzsikusokat bemutató sorozatunk e darabján az erdélyi Marosmente egyik legkiválóbb zenekara, a vajdaszentiványi zenekar muzsikál. A modern kor hatása nemcsak a basszusgitáron, hanem a repertoáron is tetten érhető.

Idézet a kísérőfüzetből:

A 1980-as években kibontakozó táncház-mozgalom zenészeként a 70-es évek óta foglalkozom hangszeres népzene gyűjtésével. Marosszéki útjaim során, Marossárpatakon hívták fel figyelmemet a vajdaszentiványi Horváth Elekre, akit akkoriban az egyik legjobb prímásnak tartottak a környező falvakban. 1982 januárjában kerestem föl először, amikor annyira megtetszett játéka, hogy rövid időn belül többször is meglátogattam. A látogatások egy részében hagyományos bálokon, vagy lakodalmakon vettünk részt, amikor is eredeti funkcióban igyekeztünk rögzíteni Elek muzsikálását. A lemezen ezekből a korai felvételekből mutatjuk be a hagyományos tánczenei folyamatokat, melyeket lagziban, illetve cigánybálban vettünk fel 1982-83-ban.

Vajdaszentiványban az 1970-80-as években kétfajta táncrendet táncoltak a helyiek. A hagyományos pár verbunkkal kezdődött, melyet a férfiak táncoltak, majd ezt öt fajta párostánc követte: sebes forduló, lassú (lassú csárdás), korcsos, cigánycsárdás (friss csárdás) és batuka (románok sebese) néven. Ezt követte a modern pár: valcer, tangó és dzsessz (fox), amelyet cigánycsárdással és batukával fejeztek be.

A hagyományos zenekar összetétele hegedűből, brácsából, cimbalomból és csellóból, majd 40-50-es évektől bőgőből (gordon) állt. A felvételek idején már a háromhúros brácsa, cimbalom mellett két harmonika és basszusgitár kísérte a hegedű játékát.

Horváth Elek (sz. 1935) híres zenészfamília leszármazottja, apja, nagyapja is neve prímás volt Vajdaszentiványban és a környékbeli falvakban. Több zenészdinasztia is élt a faluban a Horváth mellett, a Nyisztor-Bóné-Berki és a Demeter család. Horváth Elek gyerekkorában nem készült zenésznek, de a hegedülés érdekelte. A család megélhetését a falu közepén álló büféjük biztosította, melyet végül azért zártak be 1970-ben, mert addigra általánossá vált, hogy a falubeliek Marosvásárhelyre járnak dolgozni. Ettől kezdve felesége otthon varrónőként, Elek pedig Marosvásárhelyen villanyszerelőként dolgozott egy cukrászati üzemben. 1990-ben a forradalom után nyitották meg újra az Elekes büfét, ahol egyébként a cigánybál felvételei is készültek. - Vavrinecz András

A felvételeket Vavrinecz András és Fekete Antal készítette 1983. január 2-án és 3-án Vincze Zsuzsával, Kürtösi Zsolttal, Németh Gézával, Porteleki Lászlóval és Sinkó Andrással cigánybálon 1983. december 26-28-án, Monda András és Sütő Aranka lakodalmán 1982. február 20 és 21-én Ökrös Csabával és Adorján Istvánnal, melyeket a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete bocsátott rendelkezésünkre.

Kapcsolódó oldal