Folkrádió

Mérai lakodalmas I.

előadó:
Berkó együttes, Bede Péter, Both Miklós
előadásmód:
hegedű, brácsa, harmonika, bőgő
műfaj:
csárdás, szapora
etnikum:
magyar
település:
Méra
vármegye:
Kolozs
tájegység:
Kalotaszeg
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
Budapest, Ethnic Stúdió

Album:

Berkó

kiadó:
Etnofon
kiadás éve:
2007
gyártási szám:
ER-CD 095

Berkó együttes:

Soós Csaba- hegedű
Bobár Zoltán - ének, harmonika, 3-húros brácsa, sajói-brácsa, orga, dobok
Éri Márton - 3-húros brácsa, 4-húros brácsa
Bognár András - nagybőgő

Vendégzenészek:
Balogh Kálmán - cimbalom
Bede Péter - szaxofon
Both Miklós - gitár
Éri Péter - ének
Havasréti Pál - ének
Lányi György - ének

Zenei rendező: Éri Péter, Berkó együttes

Idézet a kísérőfüzetből:

Akkor szép a muzsika, ha édes! - Fodor Sándor Neti

A Berkó együttes idén lesz 10 éves. A lemez ennek az évfordulónak az alkalműból készült. Zenei tanulmányainkat mindannyian az Óbudai Népzenei Iskola növendékeiként kezdtük. Tanáraink ifj. Csoóri Sándor, Lányi György, Havasréti Pál és Éri Péter a Muzsikás és a Téka együttes tagjai korán felhívták a figyelmünket arra, hogy az iskola mellett első kézből is bővítsük tudásunkat, és arra bíztattak, keressünk fel minél több falusi zenészt Magyarországon és a határon kívül. A mérai zenészekhez fűződő személyes élményeknek köszönhetően a lemez gerincét kalotaszegi zenék alkotják, a hajnalitól a cigánycsárdásig.

Nevünket is a mérai Berekaljáról kaptuk, amit a cigányok Berkesnek vagy Berkónak mondanak. Itt találtuk meg azokat a zenészeket, akik idővel szinte családtagként szerettek bennünket. Árus Feri, Árus Béla, Toni Rudi és Fodor Sándor Neti, azaz Neti Sanyi bácsi nem csak arra tanítottak meg mindket, hogy milyen csárdással kell megkezdeni egy lakodalmi rendet, hanem azt is, mit jelent zenésznek lenni. Maguk mellé ültettek a cigánypadra, és így muzsikáltuk végig a szüreti és húsvéti bálokat, keresztelőket és lakodalmakat. Amikor a lakodalmi közönség és a zenészek is elfogadták a játékunkat, akkor érezhettük, hogy jó úton járunk. A Kalotaszegen megszerzett élmények segítenek minket a lemezen hallható más zenék eljátszásában is. Az utóbbi években a hagyományos előadásmód sokat változott, a hegedűt lassan felváltja a szaxofon, a brácsát és harmonikát az orga, a nagybőgőt a dob, vagy a basszusgitár. Új dallamok kerülnek be a repertoárba, a lakodalmakban erősítőkön keresztül dübörög a zene. Román, cigány és magyar muzsikák keverednek össze.

Ezt a változást érzékeltetjük a lemezen hallható utolsó számban, ahol a virtuóz kalotaszegi hegedűjátékot és hagyományos kíséretét kiegészíti a városi muzsikából kölcsönzött gitár és szaxofon. Ez egyfajta kísérlet, a hagyományos zenei felfogás, és egy új lehetséges ötvözete.
- Berkó együttes