Folkrádió

Kezes II. - Fehér Márton horája

előadó:
Mandache Aurél, Bolya Mátyás, Benke Grátzy, Buzás Attila
előadásmód:
hegedű, koboz, dob, bőgő
műfaj:
kezes
etnikum:
magyar, román
tájegység:
Moldva
nagytáj:
Moldva és Bukovina
felvétel helye:
Budapest, Etnofon Hangstúdió

Album:

Festeres. Táncmuzsika Moldvából

szerkesztő:
Balogh Sándor
kiadó:
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadás éve:
2005
gyártási szám:
BS-CD 02

A már Magyarországon is jól ismert Mandache Aurél (1933., Gisteni) a Moldvában élő hegedűsök közül az egyik legvirtuózabb zenész. Bár román nemzetiségű, hosszú ideig kiszolgálta a moldvai magyarok táncalkalmait, így jól ismeri zenéjüket. Dallamismerete emellett román horákból, szerbákból és városi zenekarban tanult „repertoárszámokból” áll. Aurél eredeti zenésztársai már nem élnek, de szívesen játszik együtt a klézsei furulyásokkal, valamint budapesti zenészekkel is. Lemeze – amely már a második két év leforgása alatt – tematikailag három részre osztható: a hagyományos moldvai csángó táncdallamokat (1-4) egy hosszabb „hora” vonulat követi (5-11), majd zárásként ismét csángó táncok szólalnak meg (12-16), itt már többnyire a furulyások, Hodorog András és Legedi László István közreműködésével.

A „Festeres” című lemez az idén 72 éves Mandache Aurél játékának és gazdag repertoárjának további bemutatásán túl a hajdani együttzenélések hangulatát is rekonstruálni kívánja. A kíséretet városi népzenészek adják, az elhangzó kíséretmódok általában Aurél insrtukciói alapján alakultak ki. Az így megszülető hangzás a népzenei hitelességet szem előtt tartva öltözteti új köntösbe az eredeti népzenét.

Néhány szó a táncnevekről. Törekedtünk a táncok csángók által használt – néha román – elnevezéseit magyar fonetikával leírni, illetve olyan elnevezéseket alkalmazni, amelyek már meghonosodtak Magyarországon, nagyrészt adatközlők fordítása nyomán. Megemlítendő emellett az az igen termékeny és játékos névadó kedv, mely általában jellemzi e táj lakóit. Dallamnév kapcsolódhat helyhez (Somoskai hora), zenészhez (Hora Botofei, Fehér Márton horája), személyhez (Bezsán horája, Banu Márácsin – lásd előző lemez!), zenélési alkalomhoz (Asztali nóta) vagy akár saját kedvenc dallamhoz is (Aurél horája). Több olyan dallam is előfordul, amely nem tipikusan moldvai, de országszerte elterjedt.

A lemezt a moldvai zene ismerőin és értőin kívül azoknak is szívesen ajánljuk, akik korábban még nem hallottak hasonló muzsikát, de szeretnének közelebb kerülni Moldva különleges zenei világához.

Kapcsolódó oldal