Folkrádió

Cini, cini séj szim me; Man hisz jek pierno

gyűjtés

előadó:
Kolompár Rozália, Gomán Györgyné
előadásmód:
próza, ének
műfaj:
gyermekmondóka, gyermekdal
etnikum:
cigány
gyűjtő:
Bari Károly
felvétel helye:
Öcsöd, Nagykónyi
felvétel időpontja:
1982, 1997

Szöveg:

Cini, cini séj szim me,
zsánav te kirávav me.
Phagav, phagav o máko,
pekav tuke koláko.

***

Man hisz jek pierno, jek gambáneszkro,
péjasz gambána ani Toana.
Papren lesz, ma mukhen lesz,
vájszti i gambána hinen leszti!

Leírás:

Kicsi, kicsi lány vagyok én,
Tudok főzni én.
Töröm, töröm a mákot,
sütök neked süteményt.

***

Volt egy szeretőm, egy órás,
Beleesett az óra a Dunába.
Fogjátok (ki), ne engedjétek (odaveszni),
mert az óra nála van!

Album:

Cigány folklór. Magyarország - Románia. Gyűjtötte Bari Károly. IV.

szerkesztő:
Bari Károly
kiadó:
magánkiadás
kiadás éve:
1999
gyártási szám:
BK004

Magánkiadás. Kereskedelmi forgalomba nem került.

Részlet a kísérő füzetből:

Ezeken a lemezeken az eddigi, közel harmincévi cigány folklórgyűjtésemből adok közre válogatást. Mivel egységes cigány kultúra nincsen, s a cigány törzsek, csoportok mindegyike önálló, sajátos hagyományvilággal rendelkezik, ezért az eltérő nyelvjárásokat beszélő törzsek, csoportok mindegyikére igyekeztem kiterjeszteni kutatásaimat, hogy az elkülöníthető, jellegezetes jegyek rögzítése és bemutatása folytán minél pontosabb kép alakulhasson ki a különböző közösségek autochton kultúrájával kapcsolatosan.

Eredeti cigány folklóranyagból még soha, sehol nem jelent meg ilyen gazdag válogatás, mint ez. Közlésem teszi először lehetővé, hogy széles rálátás nyíljon arra a rendkívüli archaikus folklórkultúrára, ami a zárt közösségeket alkotó ún. sátoros cigányok-at, és a környezetük felé nyitottabb, letelepedett cigányokat egyaránt jellemzi. Összeállításom a cigányok élő folklórjának minden főbb műfaját magában foglalja. Az általánosan föllelhető szokásköltészet és (a szabott terjedelmi lehetőségekből következően itt csak rövid darabokkal bemutatott) próza mellett megismerhetjük a sátoros cigányok balladáit, a letelepedett muzsikus cigányok hegedű-, hárfa- és kobozzenéjét is; mulatóének repertoárját, és ízelítőt kaphatunk a cigány énekes hagyományokhoz tartozó és számítható összes folklóranyagból, amelyet a kutató napjainkban még megtalálhat Magyarországon és Romániában.

Bőségesen közlök olyen nép alkotásokat (például balladákat, karácsonyi énekeket), amelyeket idáig - téves, előitéletes nézetek miatt - a közvélemény a cigányok körében nemlétezőnek tartott.

Jelen CD-kollekció tíz lemeze teljessé teszi annak az elmúlt években megjelentetett hat lemezemnek az anyagát, amelyet ugyancsak több évtizedes néprajzgyűjtésemből hoztam nyilvánosságra.

Bari Károly