Folkrádió

Colo ’n jos la munt’e ’n josu

gyűjtés

előadó:
Ana Burdean
előadásmód:
ének
etnikum:
román
település:
Curtecap
vármegye:
Maros-Torda
tájegység:
Székelyföld
nagytáj:
Erdély
gyűjtő:
Ziegler Márta
felvétel helye:
Curtecap
felvétel időpontja:
1914.04.

Leírás:

A felvétel jegyzékszáma: 145_MH3637b

Album:

Lampert Vera: Népzene Bartók műveiben. Hangzó melléklete

szerkesztő:
Lampert Vera, Vikárius László
kiadó:
Hagyományok Háza
kiadás éve:
2005
gyártási szám:
HE 1053

Lampert Vera: Népzene Bartók műveiben. A feldolgozott dallamok forrásjegyzéke. Magyar, szlovák, román, rutén, szerb és arab népdalok és táncok című kötet hangzó melléklete

Huszonöt éve jelent meg először Bartók népdalfeldolgozásainak forrásjegyzéke.Új kiadásra elegendő ok lenne, hogy jó ideje nem kapható. Mégis elsősorban azért merült fel az új kiadás ötlete, mert digitális technológia elterjedésével lehetővé vált a Bartók népdalgyűjtő útjain készített, fonográfhengereken rögzített felvételek felújítása és terjesztése. 179 dallamnak, valamint 31 dallamvariánsnak, a jegyzékben szereplő dallamok majdnem kétharmadának eredeti felvételeit tartalmazza a kötet kísérő CD-melléklet.

Ily módon ezeknek a Bartók műveiben felhasznált népdaloknak írásban rögzített formája mellett most eredeti hangzásélményben is részesülhet a kutató és az érdeklődő. Bár lejegyzései olykor szinte felülmúlhatatlan precizitással regisztrálják a hangzó dallamot, Bartók maga is tisztában volt a kottaírás korlátaival, amely nem tudja pontosan visszatükrözni az előadás némely aspektusát, így a rubato előadás irracionális ritmusértékeit vagy az énekes hangszínét, dikcióját.

Tudományos értékükön túl ezek a százéves, sokszor recsegő hangvételek a népdalkutatás hőskorának hangulatát is felidézik. Élve az új kiadás kínálta alkalommal, kiegészítettük a jegyzéket az elmúlt huszonöt év alatt hozzáférhetővé vált adatokkal, kijavítottuk a tévedéseket, és ahol szükségesnek mutatkozott, átdolgoztuk a bevezető tanulmány szövegét.

A hozzáférhető valamennyi eredeti fonográffelvétel digitalizált változata MP3-as formátumban (128kbps, mono) került a CD-mellékletre. Az egyes hangfájlok neve mindig a hengerszámmal kiegészített jegyzékszámot tartalmazza (pl. 001v1_MH111d). A könyvben található jegyzékben a kezdősor előtt a népzenei felvétel jegyzékbeli számát adjuk meg. A jegyzékszám melletti v betű (pl. 1v) azt jelzi, hogy a felvétel nem azonos a jegyzékben közölt dallammal, csupán annak közeli variánsa. A jegyzékben több variánssal szereplő dallamokat betűkkel különböztettük meg, akár így szerepelnek a jegyzékben (3,a, 3b), akár nem (49a, 49b). Ahol szükségesnek tűnt, a megjegyzésekben részletesen kommentáltuk az egyes hangfelvételeknek a közölt kottapéldáktól való eltéréseit.

A Hagyományok Háza, a Helikon Kiadó, a Néprajzi Múzeum és a Zenetudományi Intézet közös kiadása.