Folkrádió

Húzd rá!

előadó:
Virtus együttes, Kovács Márton Bence, Kalász Máté, Enyedi Tamás, Soós László, Horváth Dávid
előadásmód:
ének, hegedű, brácsa, cimbalom, bőgő
etnikum:
magyar
vármegye:
Szatmár
tájegység:
Szatmár (Felső-Tisza-vidék)
nagytáj:
Alföld

Album:

Mennek a fiúk

kiadó:
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadás éve:
2010
gyártási szám:
BS-CD13

Virtus együttes:
Adorjáni András – ének
Berta Alexandra – ének, prímcitera, prímtambura
Dobos Péter – ének
Kauker Zoltán – ének
Keil András – ének
Kelemen Máté – ének
Leipold Gergő – ének
Mészáros Benedek – ének
Miklosik István – ének, tenorcitera
Schindler Péter – ének

Közreműködők:
Kovács Márton Bence – hegedű
Kalász Máté – hegedű
Soós László – brácsa
Horváth Dávid – bőgő
Enyedi Tamás – cimbalom
Lehőcz Alexandra – furulya, gardon
Kiss Tamás – prímtambura
Pápai Judit – basszprímtambura
Zabán László – basszprímtambura
Barvich Iván – brácstambura
Kalász Tamás – tamburabőgő

Zenei rendező: ifj. Horváth Károly
Hangmérnök: Bácskay Péter (BPSound Stúdió)

A Virtus Együttes és Berta Alexandra CD-je méltán sorolható azon népzenei „csemegék” közé, amelyek sajátos, csak ránk jellemző ízeket kínál a hallgatóknak.

Egyéniségük, hagyományt, életerőt hordozó hangvételük, virtuóz, ízes citerajátékuk, stílusos, katartikus énekük egyszerre érint meg mindenkit. Bizonyítják, szolgálják a mondást: Örökségünk a jelen élményével, jövőnk alapja.
Már a görögök tudatosították: a zene, a tánc a szerelme eszköze. Az egyetemista korosztály, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen előadóművészi diplomát frissen szerzett, már önálló CD-vel is rendelkező Alexandra, a zenekarvezető, közgazda Miklosik István és a „katonakorba” lépő előadó fiúk „aranykorukban” vannak. Szerelemmel, hévvel, ifjúi erővel szólítják egymást, a közönséget, keltik életre nagyszüleink, felmenőink hazát féltő, szeretőt érintő, XXI. században is éltető népdalait.
Kívánom mindenkinek, kóstolja, élvezze ezt a VIRTUS- csemegét, amely a népzenét nem ismerőket is Virtus- és népzeneszeretőkké teszi!

Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társelnökeKedves Olvasó, úgy is mint Hallgató!

Jelen lemez formájában a Virtus Együttes eddigi “szárnypróbálgatásainak” legjelentősebbikét tartja kezében. Ez az album fontos mérföldkő együttesünk életében: elkészülte igen nagy örömöt jelent számunkra, s reméljük, hogy sokaknak hasonló örömöt szerezhetünk vele.

A Virtus Együttest 2003 őszén alakítottuk a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban, énektanárnőnk, Tóth Mária buzdítására. A “megmozdulást” nem hosszú távra terveztük: csupán jó ötletnek tűnt, hogy a következő évi keszthelyi Helikoni Ünnepségek apropóján összeálljunk és elinduljunk a megmérettetésen akkori iskolánk színeiben. Ténykedésünk akkor vett nem várt fordulatot, amikor a szakmai zsűri együttesünknek ítélte a népzene kategória fődíját. Az elismerés lelkesítőleg hatott, s tovább erősítette akkortájt már érlelődő gondolatunkat: folytatni kellene, amit elkezdtünk.

Azóta hét év telt el, számos fellépés, népzenei verseny, koncert van már a hátunk mögött. Sok minden változott a kezdetek óta: az együttes néhány tagját az élet másfelé szólította, ki-ki magához illő hivatást választott, egyesek azt is megkockáztatják, felnőttünk... Ami azonban a kezdetek óta változatlan, az az, hogy a Virtus Együttes nem csak egy népzenei formáció, hanem olyan huszonéves fiúkból álló baráti társaság, amelynek tagjai a mai napig örömmel áldoznak szabadidejükből azért, hogy együtt énekelhessenek, zenélhessenek.

Mennek a fiúk című albumunkon a számunkra legkedvesebb, az együttes tagjainak korához és a Virtus névhez leginkább illő összeállításokat - elsősorban a katona- és betyársorhoz kapcsolódó népdalokat - szedtük csokorba. Kívánjuk, hogy hallgatásában legalább annyi öröme teljék, mint amennyi boldog együtt töltött pillanatot nekünk szereztek ezek a dalok!
Barátsággal,
Miklosik István – művészeti vezető

Kapcsolódó oldalak