Folkrádió

Lepëdőcske, párnocska

gyűjtés

előadó:
Kovács Júlia
előadásmód:
ének
műfaj:
lakodalmas
etnikum:
magyar
település:
Hertelendyfalva
vármegye:
Torontál
tájegység:
Dél-Bánát (Bánát)
nagytáj:
Alföld
gyűjtő:
Kiss Lajos
felvétel időpontja:
1966.

Szöveg:

Lepëdőcske, párnocska,
Kicsi borzos lányocska!
Lepëdőcske, párnocska,
Kicsi borzos lányocska!

Leírás:

Bodor Anikó: Vajdasági magyar népdalok III. kötet 161. oldal
Lakodalmasok 65. dal

További versszak:

Lepëdőcske, párnocska,
Kicsi borzos lányocska!
Én még urat ma kapok,
Csak lepëdőt nem szabok!

Akkor éneklik, mikor a menyasszony holmiját leveszik a kocsiról a vőlegényes háznál. Lakodalmas menyasszonykísérő, párnás tánc. Párosító szövegei is léteznek. Jellegzetes drm kezdő motívuma szerint az ún. pszalmodizáló stílusba tartozik. Az elnevezés a zsidó-keresztény zsoltározásra (pszalmódia) utal. Ez a réteg éppúgy megtalálható a zsidó-keresztény liturgiában, mint a magyaroknál és rokon népeiknél. Ennek alapján állapítja meg Kodály, hogy a különböző népeknél és különböző közegekben előforduló hasonló dallamokban „valami általánosabb, nemzetek feletti, ősi” formula él.
A régi hagyományt képviselő dallam a régies előadásmódra is példa: a bukovinaiak egyik sajátságos előadási gyakorlata, a „frígesítés” is megfigyelhető benne. Ez a jelenség abban áll, hogy a záróhang előtti szekundot fél hanggal alacsonyabban intonálják, így kis, azaz „fríg szekundot” hoznak létre.

Album:

Vajdasági magyar népzene

szerkesztő:
Németh István
kiadás éve:
2011

Virtuális album a Folkszemle vajdasági magyar népzenéről szóló fejezetéhez. Bodor Anikó Vajdasági magyar népzene I-IV. kötetei alapján válogatta: Németh István