Folkrádió

A bökönyi zöld erdőben születtem

előadó:
Farkas Annamária, Dunazug Együttes
előadásmód:
ének, hegedű, hegedűkontra, brácsa, cimbalom, bőgő
etnikum:
magyar
tájegység:
Nyírség (Felső-Tisza-vidék)
nagytáj:
Alföld
felvétel helye:
Digital Pro Stúdió
felvétel időpontja:
2011 ősze

Album:

Dunán innen, Dunán túl

kiadó:
Nagy Koppány
kiadás éve:
2011
gyártási szám:
NK001

Annamária kislány kora óta énekel színpadon, felnőtté cseperedve pedig ének-zene, népzene tanárként is hivatásává választotta a népzenét. Korán megnyilvánuló tehetségét számos elismerés mutatja, 2005-ben az országos népzenei versenyen nívódíjban részesült. Eddig öt lemezen szerepelt közreműködőként. Jelenleg több formációban is énekel. Énekével évezredes tudást csillant fel, s hangjának finom árnyalataival a mai hallgatók szívét is kitárja.
A lemezen az énekesnőt a Dunazug együttes kíséri. Tagjai Nagy Koppány - hegedű, Nagy Zoltán - duda, cimbalom, Kovács Géza - brácsa, Mocskónyi Péter - bőgő. A zenekar 2003-ban alakult a Dunakanyarban. Céljuk a térségben a táncházi hagyomány meghonosítása - ami több településen meg is valósult (Szentendre, Leányfalu, Pilisborosjenő, Szigetmonostor). Vidám hangulatú, befogadó szemléletű táncházaik Jávor Csaba vezetésével a résztvevők sokaságát nyerték meg a magyar népzene és kultúra ügyének.
Több műfajban és sok-sok hangszeren járatosak. Ennek köszönhetően szinte minden tájegység hangszeres zenéjét képesek hitelesen rekonstruálni: a klasszikus vonós-cimbalmos banda mellett a tamburazenekaron át a somogyi duda- vagy a dél-alföldi tekerőmuzsikáig és a moldvai hangszer-összeállításokig. Sikerrel szerepeltek 2005-ben Brüsszelben, a Magyar Bálon, a 2006-os Új élő népzene 12. című lemezen és 2008-ban Barcelonában, a Magyarok házában.
A lemezen zenészbarátaik és mestereik közül Juhász Zoltán és Ökrös Csaba közreműködőként is részt vett a munkában. Annamária a pomázi Csutkababák énekegyüttes tagjaként, felkérte őket is egy közös éneklésre. A lemez egyik meglepetése egy mindnyájunk számára ismert és szívünknek kedves vers részlete, melyet Juhász Károly színművész tolmácsol számunkra.
Barátságról, hazafiságról és szerelemről, mai és emberöltőkön átívelő lelki kapocsról, az elődök előtt fejet hajtó bölcs alázatról, s a régi magból friss virágot bontó alkotókedvről szól ez a lemez, amellett, hogy felöleli Annamária tizenhét éves énekesi pályafutását és a zenekarral eddig eltöltött közös hét esztendőt. Tizenhét év, tizenhét hangszer.

Kapcsolódó oldalak