Folkrádió

Beli buba…

előadó:
Guessous Majda Mária
előadásmód:
ének, saz
etnikum:
magyar, török, marokkói
felvétel helye:
Studió 440 (Érd)
felvétel időpontja:
2011

Leírás:

Magyar, török, marokkói altatók és gyermekdalok

Album:

Szivárványhíd

kiadó:
1G Records
kiadás éve:
2011
gyártási szám:
1G20111022-2

Előadók:
Guessous Majda Mária – ének
Boros Gerzson Dávid – darbuka, doromb
Barvich Iván – bolgár kaval, tamburacselló, riq (csörgődob)

Guessous Majda Mária (Mesi) 1988-ban született Debrecenben. Több mint tíz éve foglalkozik népzenével. Elsőként Sáriné Szebenyi Judit tanítványaként ért el szép eredményeket: országos népzenei versenyek kiemelt díjai, az Eurorégiós Fesztivál I. díja, és a Debreceni Gyermek és Ifjúsági Fesztivál Nagydíja.

2010-ben népi ének előadóművészként diplomázott a Zeneakadémián. Mestere Vakler Anna.

A török népzenével Sipos János török népzenekutató biztatására kezdett el foglalkozni. 2009-ben Erasmus program keretén belül Isztambulban töltött fél évet, ahol megismerkedett a török népzene elméleti és gyakorlati alapjaival.

2010-ben indult a Folkbeats tehetségkutató versenyen, ahol I. helyezést ért el.

2011-ben Junior Prima Díjban részesült népművészet és közművelődés kategóriában.

Lemezemmel egy belső utazásra invitálom a kedves Hallgatót. Gyermeket ringat az ének, majd ez a gyermek felcseperedik, keresi a párját, szerelembe esik, házasságot köt, lelkében megérik, s visszatér Teremtőjéhez.

Izgalmas népzenei utazás, amely a magyar népdalok mellett Törökország zenei kultúrájába ad egy kis betekintést. Mindezek mellett a marokkói népzene is képviselteti magát, amely egy nyílásra váró és vágyó kis bimbó Mesi szívében, hiszen apai ágról marokkói származású. Elmélyült, meditatív és egyben dinamikus részek váltakoznak a füzérre fűzött dalokban. A sok kis mozaik, egy egészet alkot.

Egy „Szivárványhíd” születik, mely népeket, kultúrákat és életfordulókat köt össze a Gyermekkortól a Menyegzőn át az Elmúlásig.

Kapcsolódó oldal