Folkrádió

Epilógusként

előadó:
Herczku Ágnes, Pál István Szalonna, Mester László Pintyő, Szabó Dániel
előadásmód:
ének, hegedű, brácsa, cimbalom
műfaj:
marosszéki, virágének
etnikum:
magyar
vármegye:
Udvarhely
tájegység:
Sóvidék (Udvarhelyszék, Székelyföld)
nagytáj:
Erdély

Szöveg:

Kis-Küküllő mellett
egy szép drága madár lakik
Kinek párja e világon
ritkán találtatik
Angyali termetű,
szégyen tekintetű
Szép páva járású,
gerlice szólású
Vénusz mosolygású.

Sem éjjelem, se nappalom
nem esik kedvemre
Sem ebédem, sem vacsorám
nincsen örömömre
Egész nap búsúlok,
éjjel gondolkozok
Hogy mitévő is legyek,
hogy jó társat vegyek
Kivel holtig éljek.

Ha aztat a szép madarat
kezemhez foghatnám
Minden búmat, bánatimat
szívemről leraknám
Jól tudom magamról,
nem kérdem senkitől
Hogy nincs nagyobb rabság,
nagyobb szomorúság
Mint a magányosság.

Album:

Tüzet viszek

szerkesztő:
Herczku Ágnes
kiadó:
Fonó Budai Zeneház
kiadás éve:
2011
gyártási szám:
FA-274-2

„Tüzet viszek, lángot viszek...” – kezdi a gyerekkorunkból jól ismert mondóka. Ezen a lemezen a tűz az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, szellemi, emberi értékeit; az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szerelmét, valamint az ebből a kincsből táplálkozó zenészek és alkotók műveinek elemi erejét és inspirációját szimbolizálja.

Általánosságban pedig azt a „valamit”, ami szemmel nem látható, belülről hajtja az embert és egyre csak viszi, mind tovább és tovább.

Vendégeim a hagyományt még megélő Nagy Öregek közül két erdélyi asszony, a 87 éves Maneszes „Láli” Józsefné Tóth Mariska és a 80 éves András Erzsi „Erdei”, akik 2011-ben megkapták a „Népművészet Mesterei” kitüntetést. Az utánunk jövő generációt a debreceni 11 éves pacsirta, Fekete Boglárka képviseli. A kíséretet pedig olyan fantasztikus zenészek játsszák, akiknek az elhivatottsága, stílusa, hangszertudása, hol rajongással tölt el, hol pedig csendes alázatra int...

Velük úgy éltetem tovább ezt a tüzet, ahogy ezt a maguk természetességével a régiek is tették: erős gyökerekből táplálkozva – nyitottan az újra. (Herczku Ágnes)

Közreműködik:

András Erzsi „Erdei” - szöveg, ének (8,9)
Fekete Boglárka - ének (2,6)
Maneszes „Láli” Józsefné - ének (5)

Gombai Tamás - hegedű (3,9,10), Dés András - kanna(4), Mester László Pintyő - brácsák (1,3,5,7,9,10,12), Pál István „Szalonna” - hegedű (1,3,5,6,7,9,10,12), Szabó Csobán Gergő - bőgő (1,3,5,7,9,10), Szabó Dániel - cimbalom (10,12), Ürmös Sándor - cimbalom (7), Vizeli Balázs - hegedű (1,3,5,9)

A zenék Demény Piroska, Horváth István, Agócs Gergely, Juhász Zoltán, Bari Károly, Martin György, Kallós Zoltán, Kelemen László gyűjtéseiből, a Pátria lemezekről, az Utolsó Óra programból, valamint saját gyűjtéseimből valók. (Herczku Ágnes)

Kapcsolódó oldalak