Folkrádió

Mérai cigány rend

előadó:
Csűrös Banda
előadásmód:
ének, hegedű, brácsa, harmonika, bőgő
műfaj:
asztali nóta, csárdás, csingerálás
etnikum:
cigány
település:
Méra
vármegye:
Kolozs
tájegység:
Kalotaszeg
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
R.A.P. studio Sabik
felvétel időpontja:
2012

Album:

Kalotaszegi népzene

kiadó:
Magyar Hagyományok Háza Győr Alapítvány
kiadás éve:
2012
gyártási szám:
MHH 201201

Csűrös Banda

László Csongor - hegedű
Magyarosi László - hegedű
Varga István Kis Csipás - hegedű

László Lehel - harmonika
Berki Béla Árus - harmonika, ének
Toni Rudolf - brácsa
Nyilas Levente Süldő - bőgő

Lengyel László Türei - ének

Kalotaszeg egy különleges résztájegységének, a Nádas mentének (vagy Cifra Kalotaszegnek) két falujából, Mérából és Türéből verbuválódott zenésztársaság, akik az évek során hiteles tolmácsolójává váltak szülőföldjük sokakat megihlető muzsikájának. Nevük is lett: Csűrös Banda.

Felmenőik mind neves zenészek és énekesek (a Berki Árus dinasztia, szorosan kötődve a Toni brácsosok immár harmadik nemzedékéhez, Deritei István Háthát és Gergely András Zsüke legendás nótafák), akik hoszú évtizedeken át szolgálták Kalotaszeg e szegletének jeles alkalmait, ünnepeit énekkel és muzsikával.

A lemezen egy-egy prímás vezetésével és a szokásos vonós kísérettel megidéződik az Árusok, a Csipások, illetve Fodor Sándor Neti zenei világa is. A Csűrös kiegészül két különleges szereplővel.

Egyikük az ugyancsak türei származású Lengyel László Türei, aki rengeteget tett azér, hogy a zenekar elinduljon azon az úton, ami mára ismertté tette őket nem csupán Kalotaszegen, de Erdély-szerte és a világ sok más helyén is. Másikuk Varga István Kicsi Csipás, a híres bánffyhunyadi Csipás dinasztia napjaink legkiválóbb prímása.

Régóta érlelődik ez a kiadvány. Különleges hangulatban és szeretetben keletkezett a lemezen hallható zenei anyag, talán éppen jókor, mikor egyre nagyobb szükség van arra, hogy a régiek által ránk hagyott kincsek értő hallgatóságra találjanak. Induljon hát útjára, minél többünk örömére.

Henics Tamás

Hangmérnök: Peter Szabados
Producer: Henics Tamás