Folkrádió

Búcsú

előadó:
Szerényi Béla
előadásmód:
tekerő
etnikum:
magyar
felvétel helye:
Főnix Stúdió
felvétel időpontja:
2018 februárja

Album:

Tizennyolc

szerkesztő:
Szerényi Béla
kiadó:
magánkiadás
kiadás éve:
2014

Tizennyolc esztendeje alakult a Bokros zenekar, de tagjaink közül Borbély Mihály, Havasréti Pál és Lányi György bizony már negyven éve, Szerényi Judit és Szerényi Béla 25 esztendeje muzsikál.

Tizennyolc évvel ezelőtt megfogalmazódott bennünk egy közös zenei gondolat, amelynek újszerűségét, megszólalási módjában rejlő izgalmasságát visszaigazolták koncertjeink, lemezeink sikerei. Zenekarunk középpontjában a tekerő áll, de a többi hangszer is egyenrangú félként adja hozzá saját szólamát. A Bokros zenekar mára egy igazi család lett, ahol zenésztársaink mellett a Szerényi család gyermekei, ifjabb Béla és Domokos is részesei a produkciónak.

Legújabb lemezünk – hasonlóan az eddigiekhez – egy igai „Bokrosos”, régimódi, mesélős, anekdotázós zenei folyamat. Ebben a történetben tizennyolcadik születésnapunk csak ürügy. Valójában a XVIII. századról mesélünk, amikor Magyarországon a Nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc országolt. Kuruc seregének énekeiben a régi középkori zenei világ keveredett a kortárs barokk muzsikával. Ez volt az a korszak, amikor Európa szerte tömegével szorultak ki a gyakorlatból a reneszánsz és még régebbi hangszercsaládok, hogy átadják helyüket a robbanásszerű fejlődésnek indult vonós hangszereknek. De lám, pont ebben az időszakban a tekerő „elfelejtett” kihalni! Megmaradt régi, középkorias hangzása, ugyanakkor kortárs zeneszerzők tömegével írtak rá zeneműveket.

Hasonló időszakot él át manapság is a tekerő. Dél-alföldi parasztzenénkben napjainkig megőrzött élő hagyománya mellett a kortárs zenét is különös módon inspirálja.

A Bokros zenekar így, tizennyolc esztendősen, jórészt XVIII. századi és még régebbi dallamokból összeállított zenén keresztül, tizennyolc esztendős és még fiatalabb muzsikus-táncosokkal kiegészülve egy szép, régi történetet szeretne mesélni a XXI. századnak.

Fogadják szeretettel!

Muzsikálnak:
Borbély Mihály - tárogató, esz-klarinét, brácsatambura
Havasréti Pál - bőgő, cselló, dob
Lányi György - kontra, koboz
Szerényi Béla - tekerő
ifj. Szerényi Béla - tekerő, esz-klarinét, tárogató
Domokos Máté - gitár