Folkrádió

Szászcsávási sűrű verbunk, csárdás és szökő

előadó:
Kalász Máté, Török Tilla, Fekete Márton, Árendás Péter, Dragony Gábor
előadásmód:
hegedű, brácsa, bőgő
műfaj:
sűrű verbunk, csárdás, szökő
etnikum:
magyar
település:
Csávás
vármegye:
Kis-Küküllő
tájegység:
Felső-Vízmellék (Vízmellék, Maros-Küküllők vidéke)
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem AVISO Stúdió
felvétel időpontja:
2020. április

Album:

Junior Prima European Tour 2013

szerkesztő:
Árendás Péter
kiadó:
Docler Holding
kiadás éve:
2013

Előadják a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Junior Príma 2012 Díjas hallgatói:

Dragony Gábor - citera, nagybőgő
Fekete Márton - brácsa
Kalász Máté - hegedű
Németh András - tekerő
Szlama László - citera, kaval, klarinét, koboz
Török Tilla - ének, hegedű, tilinka, koboz

Km. Árendás Péter - brácsa

Hangmérnök: Melha Kálmán
Zenei rendező: Árendás Péter, Dvorák Zsuzsa

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2007 óta működik a Népzene Tanszék. Ez az intézmény biztosítja a több mint 40 éve elindult magyar táncházmozgalom és UNESCO-díjat kapott táncházmódszer legmagasabb szintű énekes és hangszeres népzeneoktatását. A tanári karban a szakma olyan elismert művészei és pedagógusai találhatók, mint pl. Balogh Kálmán, Eredics Gábor, Halmos Béla, Juhász Zoltán, dr. Pávai István, Sebő Ferenc, Vakler Anna. A tanszék vezetője dr. Richter Pál.

A Népzene Tanszék hallgatói rendszeresen fellépnek nagyobb hazai rendezvényeken, a Művészetek Palotájában, de sikerrel szerepeltek Shanghaiban a 2010-es Expon is.

Hallgatóink közül 2011-ben heten, 2012-ben pedig hatan Junior Príma Díjban részesültek. Ez a magyar vállalkozói réteg legkomolyabb elismerése, melyet Magyar népművészet és közművelődés kategóriában évente a tíz legtehetségesebb fiatal nyerhet el. A tavalyi Junior Príma Díjasok 2013 áprilisában egy nyugat-európai koncertturnén, Ausztria, Svájc, Németország és Csehország magyar kulturális intézményeiben, ottani magyar és külföldi közönség előtt is bemutatták tudásukat, tehetségüket. Műsorukban – melynek anyaga hallható e lemezen – a Kárpát-medence eredeti magyar népzenéi autentikus, stílushű előadásban szólalnak meg, a hegedű–brácsa–bőgő alkotta vonósbanda mellett szerepel a tekerő, a citera, a tilinka vagy a koboz is. A turnén a zenészeket a szntén díjazott Zámbó István néptáncos is kiegészítette. A turné anyagi hátterét a díj mecénása, a Docler Holding biztosította.

Árendás Péter, egyetemi adjunktus