Folkrádió

Fehér László lovat lopott

gyűjtés

előadó:
Csordás István
előadásmód:
citera
etnikum:
magyar
település:
Magyarhomorog
vármegye:
Bihar
tájegység:
Körösök vidéke
nagytáj:
Alföld
gyűjtő:
Bencze Lászlóné Dr. Mező Judit
felvétel helye:
Magyarhomorog
felvétel időpontja:
1974

Leírás:

Az adatközlő a citerázást követően erre a dallamra a Fehér László balladáját énekelte, bár a bihari térségben ez a dallam a Debrecennek van egy vize szöveggel ismertebb.

Album:

Vetettem violát. Bihari népdalok

szerkesztő:
Balogh Sándor
kiadó:
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadás éve:
2013

A Vetettem violát. Bihari népdalok című kötet hangzó melléklete

A kötet az egykori debreceni tanítványok közreműködésével készült Bencze Lászlóné Jutka néni 80. születésnapja alkalmából, méltatva kiemelkedő népzenekutatói munkásságát.

Lejegyezte és szerkesztette: Balogh Sándor

Kötetünkben válogatást adunk közre Bencze Lászlóné dr. Mező Judit 1970-es évek közepétől végzett bihari népdalgyűjtésének több mint 500 dallamából. Jelen gyűjtemény a harmincöt évvel ezelőtt megjelent Szivárványos az ég alja című bihari daloskönyv egyfajta folytatása, korszerű bővítése. A benne szereplő dalok fele megtalálható a régi daloskönyvben is, azonban az összes most közölt dallam újra lejegyzésre került.

A 131 sorszámozott lejegyzéshez szorosan kapcsolódik három CD anyaga (Fellegzik az idő, 2008; Hallottátok hírit, 2009; Vetettem violát, 2013), amelyekből az első kettő önálló lemezként jelent meg a Dialekton Népzenei Kiadó gondozásában. A harmadik lemez e könyv hangzó mellékleteként teszi még teljesebbé a bihari énekes hagyományt bemutató hangzó sorozatot. A dalanyag szerkesztése nem tematikus, a dallamok sorrendje teljes egészében megegyezik a hangzó mellékletként szolgáló lemezek sorrendjével. Legnagyobb számban szerelmi témájú dalokat, katonadalokat és pásztordalokat találunk, de megjelennek betyárdalok is. Emellett rabénekek, balladák, summásdalok, gyermekdalok, karácsonyi kántálás és citerán játszott dallamok teszik műfajilag is változatossá a gyűjteményt. Néhány rövid próza is helyet kapott a kötetben, amelyekből néprajzilag is érdekes és hiteles részleteket tudhatunk meg a kanász- és kondáséletről, a farkasjárásról vagy a harang hangjáról.

A gyűjtések közreadásával szeretnénk elérni, hogy a – negyven évvel ezelőtt még a hagyományban élő – népdalok közkinccsé váljanak. Bízunk abban, hogy a Vetettem violát színes dallamai számos népdalt éneklőnek felkelti az érdeklődését a bihari népdalok szépsége és értékei iránt.

Kapcsolódó oldal