Folkrádió

Valami árnyék

előadó:
Berecz András
műfaj:
mese
etnikum:
magyar
felvétel helye:
Budapest
felvétel időpontja:
2015

Album:

Láttam a Holdat előttem

szerkesztő:
Berecz András
kiadó:
Berecz Bt.
kiadás éve:
2015
gyártási szám:
BCD1501

Kőkertemben liliom IV. – könyv CD-melléklettel

Közreműködők:
Demeter László – koboz
Dsupin Pál – furulya, ikerfurulya
Szabó Dániel – cimbalom
Csizmadia Anna, Kovács Judit, Kovács Nóri, Navratil Andrea, Pál Eszter, Antal Tibor, Berecz István, Berecz Márton – ének

“-Hó az Istók egerit ev vérmedve! – kucsmája alól a vér - eszivel egybe - a kapcájába futa.”
Így szól és így érez a testvérétől megriadt ember Berecz András új meselemezén. Kutatásának tárgya ezúttal éppen ő, a testvérét fel nem ismerő lélek, az embert fel nem ismerő ember.
Medvebőrbe, filemile tollba, aszott kicsi ember bőrébe bújva brummogva csipogva, suhogva, eget-földet szántva éli át a testvérszeretet és testvérgyűlölet mítikus állapotait. Bolondozásait komolyan véve hagy útfélen közhelyeket s kap fel ismeretlen magasságban s mélységben érintetlen kincseket. Felnőttnek-gyermeknek egyaránt ajánljuk.
Ő maga így ír ajánlásában:
“Óvatosabb népek a fennmaradásukat fenyegető veszélyeket intelmekbe foglalják, feledni nem hagyják. A szerencsések a’ szerint élnek. A létükkel kísérletezők kanyargós utakat járva, magukon próbálják újra és újra. E számon tartott veszélyek közül - az egész emberi műveltségen belül is - kiemelkedik a rokoni széthúzás, testvérviszály. Sok régi mese, ének, szentként tisztelt szöveg beszél ezekről.”
“A dalok, mesék összeállításakor legalkalmasabb kezdésnek a bibliai Káin és Ábel története kínálkozott – ahogy azt a magyar mesehagyomány kicifrázta. A kiadvány azonban ezzel a témával kaput nyitott a világ felé. A testvér szónak innentől ember értelme is lett. És fordítva. A ránk, magyarokra, rokoni, közösségi összetartásunkra vonatkozó intelmek az egész világra, minden népre is érvényes törvénypontok lettek.”

Kapcsolódó oldalak