Folkrádió

Szerettem egy szépet

előadó:
Berta Alexandra, Lehőcz Alexandra
előadásmód:
ének, furulya
etnikum:
magyar
vármegye:
Csík
tájegység:
Gyimes (Székelyföld)
nagytáj:
Erdély

Album:

Lelkem a lelkeddel

kiadó:
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadás éve:
2014
gyártási szám:
BS-CD17

Hét év telt el első – „Ifijúság gyöngykoszorú…” című lemezem megjelenése óta. Ez idő alatt elvégeztem a Zeneakadémia Népzene Tanszékének népi pengetős és népi ének alap- illetve mesterképzését; sok új ismeretre és tapasztalatra tettem szert. A Népzene Tanszék óraadó tanáraként a felsőfokú oktatásba bekapcsolódva új ajtók nyíltak meg előttem a citerajáték és annak tanítása során. Munkámat elismerve 2013-ban Junior Prima díjjal jutalmaztak, amely amellett, hogy nagy öröm és megtiszteltetés számomra, további motiváció volt az eddig megkezdett utamon való előrehaladáshoz. Első lépésként egy új lemez megalkotásával, amelyet most kezében tart a kedves Olvasó.
A lemezen hallható népdalok, összeállítások életem újabb szakaszának lenyomatai: a vágyott, beteljesült és beteljesületlen szerelem; bánat és öröm; várakozás és csalódás, elvágyódás és megérkezés…érzések megéneklése a magyar népdalok egyedülálló szimbólumrendszerével.
A férfiak katonasorsának és a betyáréletének megéneklése közismert – összeállításaimban most a női sors, az otthonmaradt várakozó kedves szerepe jelenik meg. A citera izgalmas hangszerpárosításokban és hangszerösszeállásokban mutatja meg sokszínűségét, természetesen az autentikusságot megőrizve.
Közreműködő zenésztársaim mindannyian közel állnak hozzám, számos közös koncert és élmény köt minket össze.
Bízom benne, hogy a lemez címéhez híven az általam kiválasztott és számomra kedves dallamokkal minél több hallgató lelkéhez tudom majd közelebb vinni magyar népzenénket.
Berta Alexanra

Közreműködők:

Rendes zenekar:
Kovács Márton Bence – hegedű
Fekete Márton – brácsa
Horváth Dávid – bőgő
Enyedi Tamás – cimbalom

Lehőcz Alexandra – furulya
Csasznyi Imre – basszprím tambura, ének
Csenki Zalán – koboz
Cserta Balázs – tárogató
Miklosik István – tenor citera
Mihó Attila – gardon
Kiss Balbinat Ádám – hegedű, ének
Zsikó Zoltán – ének

Kapcsolódó oldalak