Folkrádió

Esik eső, sáros lött a Nagy utca

előadó:
Rákóczi férfikar
előadásmód:
ének
műfaj:
betyárdal
etnikum:
magyar
tájegység:
Észak-Bánát (Bánát)
nagytáj:
Alföld

Album:

A kis Csóka körű van kerítve. Észak-bánáti népdalok 2.

kiadó:
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Borsi Ferenc A kis Csóka körű van kerítve című könyvének 2. lemezmelléklete.

Előadja a csókai Rákóczi férfikar, amely 1996-ban alakult. Akkori vezetőjük Hajnal Attila. A felvételt Bodor Anikó és Németh István készítette 2009. május 27-28-án, Csókán.

Borsi Ferenc a Csóka környéki dalokat gyűjtötte egybe ebben a kötetben, és őrizte meg őseink hagyatékát nemzetünknek, hogy ne vesszen feledésbe az a dallamvilág, ami az itt élő magyar közösség meghatározó szellemi kincse. A kötetben levő cd-melléklet segíti az érdeklődőt a népdalok megismerésben. Ahogy Németh István és Kónya Sándor ajánlásából tudjuk, a kiadvány többszörös szerepet tölt be. Népszerűsítő feladata mellett tudományos jellege is van, hiszen a közreadott lejegyzések a kutatók számára is értékesek.
Jelen, hangzó melléklettel gazdagított népzenei kismonográfia Bodor Anikó elképzelésének valóra váltása. Az ő hosszú távú terve volt, hogy az egyes népzenei kisdialektusok gyűjtött anyagát, az adott kistáj népzenei tájszólását jól ismerő előadókkal újraénekeltesse. Így nemcsak a szakavatott népzenekutatók, hanem a széles népzenekedvelő tábor is élvezhető és szakmailag is magas szintű népzenei gyűjtést és példatárat vehet a kezébe. Így jött létre a 2006-ban megjelent - Szép Kecelbe ... című, kiskunhalasi és keceli népdalokat, a Kiskunság zenei nyelvjárását bemutató kettős CD és kismonográfiát érő kísérőfüzete. Anikó a koncepcióját, elképzeléseit hosszú távon kívánta megvalósítani. A következő állomás a Csókát és zenei dialektusát bemutató kiadvány lett volna. A zenei dialektus ebben az esetben nem földrajzi vagy közigazgatásilag behatárolt terület, hanem Szöged környékét, Észak- és Közép-Bánátot egybeolvasztó etnokulturális egység: az ő-ző nyelvjárást beszélő szögedi nemzet hazája. A válogatást és a felvételek elkészítését még maga Anikó vezette Németh István közreműködésével. A záró munkálatokra, a kötet életre hívására már nem volt ideje...
E kiadvánnyal Bodor Anikó munkássága előtt tisztelgünk.