Folkrádió

Tele van a temető árka

gyűjtés

előadó:
Eke Péterné Simon Mari Csutkó
előadásmód:
ének
etnikum:
magyar
település:
Buza
vármegye:
Szolnok-Doboka
tájegység:
Észak-Mezőség (Mezőség)
nagytáj:
Erdély
gyűjtő:
Kallós Zoltán
felvétel helye:
Buza
felvétel időpontja:
1970

Album:

Sebestyén Márta „mesterei”

szerkesztő:
Vavrinecz András
kiadó:
Kossuth Kiadó
kiadás éve:
2018

A CD Jávorszky Béla Szilárd Sebestyén Márta. „A madár repül, én énekelek” című könyvének mellékleteként jelent meg.

A hanganyagot az MTA BTK Zenetudományi Intézet Népzenei Archívumából, Kallós Zoltán gyűjtéseiből Vavrinecz András válogatta.

Technikai szerkesztő: Tari Dorottya
Hangmérnök: Németh István
Hangutómunka: Glaser Péter, River House Stúdió

Könyvismertető:

Sebő Ferenc negyvenöt éve fedezte fel újra a magyar népzene világát, és a kilencvenes évektől olyan világhírű klasszikus zenei koncerthelyszíneken öregbítette – főként a Muzsikással – a magyar népzene jó hírét, mint a Queen Elisabeth Hall, a Royal Festival Hall vagy a Carnegie Hall.

A magyar nagyközönség 1983-ban, az István, a királyban csodálkozott rá Sebestyén Márta kivételes tehetségére, bár a közönség Réka szerepében csak hallhatta őt, látni nem láthatta. A városligeti bemutatón szó szerint feldobó élményben lehetett része: az előadás után a táncosok a vállukra emelték és dobálták a levegőbe. Az emberek pedig kíváncsiak lettek, hogy kié ez a kivételes fényű és intenzitású hang. Ahogy később a világ is felkapta a fejét rá, amikor megszólalt a Deep Forrest lemezén vagy az Oscar-díjas Angol beteg című filmben.

Sebestyén Márta egykori társairól, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom két elindítójáról, Halmos Béláról és Sebő Ferencről a szerzőtől már megjelent egy-egy életútkötet. Felépítésében és szellemiségében ehhez igazodnik ez a fotókkal gazdagon illusztrált monográfia, amely a nemrég a hatvanadik születésnapját ünneplő népdalénekes, előadóművész pályáját mutatja be. A CD-mellékleten a Sebestyén Mártára nagy hatást gyakorló erdélyi népdalénekesek archív felvételeiből hallható válogatás.

Kapcsolódó oldalak