Folkrádió

A mezőségi székelyeknek

előadó:
Magos Együttes
előadásmód:
ének, hegedű, brácsa, cimbalom, bőgő
műfaj:
asztali nóta, korcsos, csárdás, korcsos
etnikum:
magyar
tájegység:
Marosszéki Mezőség (Marosszék, Székelyföld)
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
Fonó Budai Zeneház
felvétel időpontja:
2017

Leírás:

Asztali nóta és korcsos Mezőkölpényről, csárdás és korcsos Mezőbándról
(Székely-Mezőség, Marosszék, Székelyföld)

A mezőségi székely települések Marosszék részét képezik, azonban az itt élő emberek életmódja és népi kultúrája tekintetében a Mezőség magyar falvaihoz is hasonlóak. Zenéjük a Mezőség és a közeli Maros mente jegyeit hordozza.

A Székely-Mezőség leghíresebb prímása a mezőkölpényi Szabó Viktor volt, aki már 11 évesen esküvőkben muzsikált a szintén hegedűs édesapja, Szabó Lajos céltudatos nevelésének köszönhetően. 23 éves korában a Maros Együttes hivatásos zenésze lett, ennek ellenére megtartotta a falusi zenészekre jellemző sajátos stílusjegyeket.
A jártatós jellegű lassú csárdás és korcsos dallamokban Kallós Zoltán 1968-as gyűjtésén hallható mezőbándi Grittó Ferenc és bandájának játékát ötvöztük kölpényi népdalokkal.

Album:

Forgatós

kiadó:
Fonó Budai Zeneház
kiadás éve:
2018
gyártási szám:
FA 410-2

Sajó mentétől Székelyföldig - autentikus magyar népzene

Az utóbbi években az együttes kiemelt figyelmet fordított a Sajó és Maros menti falvak, valamint különböző székelyföldi kistájak muzsikáinak megismerésére, megtanulására és stílushű tolmácsolására. Számos olyan összeállítást készítettek, melyek e vidékek népzenéjének egyedülálló szépségét mutatják meg. Ezek az összeállítások több év alatt csiszolódtak ki olyan kerek egésszé, hogy az együttes méltónak érezze a megjelentetését.
Lemezük anyagával egy igen színes zenei világot szeretnének bemutatni a lassú, lírai, szerelmes daloktól a feszes lüktetésű táncdallamokig. Céljuk, hogy ezeket a kevésbé ismert, részben kiaknázatlan muzsikákat változatosan és hitelesen adják elő a szórakoztatás, gyönyörködtetés igényével, a legkedvesebb népzenei gyűjtések és személyes tapasztalataik, élményeik segítségével.
Az elmúlt tíz év közös muzsikálásai során repertoárnk elmaradhatatlan és egyik legfontosabb részévé, mintegy védjegyévé vált a magyarpéterlaki népzene. Magos koncert és táncház ma már elképzelhetetlen a „Csiszár Aladár bácsi-féle péterlaki menet” nélkül. A Sajó vidékéről indulva a Székely-Mezőségen és Felső-Maros mentén át Udvarhelyszékre és Nyárád mentére kalauzolják hallgatóikat.

A lemez nem csak hanganyag, hiszen a könyv formájában megjelenő kiadvány térkép mellékletet, az adott tájhoz kapcsolódó leírásokat, személyes élményeket is tartalmaz válogatott archív képek mellett. A CD létrejöttét a Halmos Béla pályázaton keresztül a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Az előadók:

Enyedi Ágnes - ének (1, 2, 4, 6, 8, 9)
Soós Csaba - hegedű (1-3, 5-7, 9, 10)
Kovács Márton - hegedű (1, 6, 7, 9)
Éri Márton - háromhúros (1) és négyhúros (9) brácsa
Fekete Márton - háromhúros (3, 5-7, 10) és négyhúros (1) brácsa
Enyedi Tamás - cimbalom (1-3, 5-8, 10)
Prihoda István - nagybőgő (1-3, 5-7, 9)
Salamon Soma - harmonika (2, 7), furulya (4, 8)

A magyarpéterlaki zenészek is közreműködtek az utolsó számban:

Csiszár Aladár - hegedű (10)
Ötvös János - nagybőgő (10)

A felhasznált zenéket gyűjtötték: Bartók Béla, Lajtha László, Martin György, Kallós Zoltán, Sárosi Bálint, Pávai István, Fekete Antal „Puma”, Vavrinecz András, Konkoly Elemér, Magos Együttes

A felvételek a Kultúrpart Stúdióban (Fonó Budai Zeneház) készültek 2017 őszén.
A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Hangfelvétel, keverés és mastering: Mazán Attila

A zenekar a lemezével Kallós Zoltán néprajzkutató és népzenegyűjtő előtt tiszteleg.

Kapcsolódó oldalak