Folkrádió

„Ahol az ökör is bort iszik!” – Ponczi Gyula emlékére

előadó:
Csiszár Aladár, Ötvös János, Magos Együttes
előadásmód:
hegedű, brácsa, cimbalom, bőgő
műfaj:
névnapköszöntő, sebes forduló, csárdás, korcsos
etnikum:
magyar
település:
Magyarpéterlaka
vármegye:
Maros-Torda
tájegység:
Felső-Maros mente (Felső-Maros és Sajó vidéke)
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
Fonó Budai Zeneház
felvétel időpontja:
2017

Leírás:

János köszöntő, sebes forduló, csárdás és korcsos Magyarpéterlakáról (Felső-Maros mente)

„Ahol az ökör is bort iszik!” – válaszolt Aladár bácsi az egyik gyűjtés alkalmával, amikor megkérdezték tőle, hogy hol született.
Csiszár Aladár, Ötvös János és Ponczi Gyula – a legendás péterlaki „triumvirátus” – igazi zenei egységet alkottak. Gyula egyedülálló brácsakísérete és János hullámzó, hangsúlyos bőgőjátéka nagyon szépen kiegészítette Aladár muzsikáját.
Az elmúlt közel tíz év alatt a gyűjtőútjainkon velük eltöltött idő, a sok beszélgetés és a jobbágytelki néptánctáborok közös zenélései felbecsülhetetlenné váltak számunkra. Évről évre rádöbbenünk arra, hogy péterlaki mestereink mekkora értéket képviselnek, és milyen szerencsések vagyunk, hogy még hallhatjuk őket, tanulhatunk tőlük. Ezek az élmények is arra ösztönöznek minket, hogy minél hitelesebben igyekezzünk elsajátítani ezt a kivételes zenei hagyományt.

2017 őszén a Hagyományok Házával és a Fonó Budai Zeneházzal közösen megidéztük a húsz évvel ezelőtti Utolsó Óra gyűjtéssorozatot, vendégül láttuk Csiszár Aladárt és zenekarát. A gyűjtés végén Aladár bácsival és Jánossal egy közös muzsikálásra is sor került. Szerencsére a „magnószalag forgott”, és a felvétel megmaradt az utókornak.

Gyula bácsi 2017. december 28-ától már az égi zenekarban brácsázik…
Lemezünk zárószámával rá is emlékezünk.

Album:

Forgatós

kiadó:
Fonó Budai Zeneház
kiadás éve:
2018
gyártási szám:
FA 410-2

Sajó mentétől Székelyföldig - autentikus magyar népzene

Az utóbbi években az együttes kiemelt figyelmet fordított a Sajó és Maros menti falvak, valamint különböző székelyföldi kistájak muzsikáinak megismerésére, megtanulására és stílushű tolmácsolására. Számos olyan összeállítást készítettek, melyek e vidékek népzenéjének egyedülálló szépségét mutatják meg. Ezek az összeállítások több év alatt csiszolódtak ki olyan kerek egésszé, hogy az együttes méltónak érezze a megjelentetését.
Lemezük anyagával egy igen színes zenei világot szeretnének bemutatni a lassú, lírai, szerelmes daloktól a feszes lüktetésű táncdallamokig. Céljuk, hogy ezeket a kevésbé ismert, részben kiaknázatlan muzsikákat változatosan és hitelesen adják elő a szórakoztatás, gyönyörködtetés igényével, a legkedvesebb népzenei gyűjtések és személyes tapasztalataik, élményeik segítségével.
Az elmúlt tíz év közös muzsikálásai során repertoárnk elmaradhatatlan és egyik legfontosabb részévé, mintegy védjegyévé vált a magyarpéterlaki népzene. Magos koncert és táncház ma már elképzelhetetlen a „Csiszár Aladár bácsi-féle péterlaki menet” nélkül. A Sajó vidékéről indulva a Székely-Mezőségen és Felső-Maros mentén át Udvarhelyszékre és Nyárád mentére kalauzolják hallgatóikat.

A lemez nem csak hanganyag, hiszen a könyv formájában megjelenő kiadvány térkép mellékletet, az adott tájhoz kapcsolódó leírásokat, személyes élményeket is tartalmaz válogatott archív képek mellett. A CD létrejöttét a Halmos Béla pályázaton keresztül a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Az előadók:

Enyedi Ágnes - ének (1, 2, 4, 6, 8, 9)
Soós Csaba - hegedű (1-3, 5-7, 9, 10)
Kovács Márton - hegedű (1, 6, 7, 9)
Éri Márton - háromhúros (1) és négyhúros (9) brácsa
Fekete Márton - háromhúros (3, 5-7, 10) és négyhúros (1) brácsa
Enyedi Tamás - cimbalom (1-3, 5-8, 10)
Prihoda István - nagybőgő (1-3, 5-7, 9)
Salamon Soma - harmonika (2, 7), furulya (4, 8)

A magyarpéterlaki zenészek is közreműködtek az utolsó számban:

Csiszár Aladár - hegedű (10)
Ötvös János - nagybőgő (10)

A felhasznált zenéket gyűjtötték: Bartók Béla, Lajtha László, Martin György, Kallós Zoltán, Sárosi Bálint, Pávai István, Fekete Antal „Puma”, Vavrinecz András, Konkoly Elemér, Magos Együttes

A felvételek a Kultúrpart Stúdióban (Fonó Budai Zeneház) készültek 2017 őszén.
A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Hangfelvétel, keverés és mastering: Mazán Attila

A zenekar a lemezével Kallós Zoltán néprajzkutató és népzenegyűjtő előtt tiszteleg.

Kapcsolódó oldalak