Folkrádió

Bársony Mihály Emlékére

előadó:
Patonai Bátor, Annus Réka
előadásmód:
tekerő, ének
etnikum:
magyar
nagytáj:
Alföld
felvétel helye:
Budapest - Utopia stúdió
felvétel időpontja:
2018

Leírás:

Bársony Mihály emlékére
Közreműködő: Annus Réka

Bársony Mihály neve talán a legismertebb a tekerősök közül a népzenei körökben, és nem véletlenül. Sebő Ferenc elmondása alapján Claude Flagel francia tekerőjátékos és zeneszerző (akinek hangszerét egy alkalommal volt szerencsém kipróbálni) a tiszaalpári tekerőshöz irányította őt, így Bársony Mihály kötötte össze az akkor már igen szűk területen ismert hangszert a Táncházmozgalommal. Bársony és a tiszaalpári stílus rendkívül egyedi mind díszítési motívumok, mind ritmus tekintetében, mely utóbbi aszimmetriája kissé régies, archaikus hangzást kölcsönöz a játékmódnak. Zenei tanulmányaim során rendkívül sokat foglalkoztam az anyaggal, és büszke vagyok rá, hogy az albumon szereplő összeállítás a
legapróbb részletekben is Bársony Mihály autentikus stílusát hozza.
Közreműködő: Annus Réka

Album:

Magam útját járom

szerkesztő:
Patonai Bátor
kiadó:
Szerzői kiadás
kiadás éve:
2018

Tekerő. Ha meghallom ezt a szót azonnal eszembe jut, amikor 5 és fél évesen először gyalogoltam fel édesanyámmal az akkor még szinte megmászhatatlanul meredeknek tűnő Nagyszombat utcán, hogy aztán az Óbudai Népzenei Iskola előterében lévő fapadon ülve várjuk meg bátyáimat. Ekkor hallottam meg a tekerőt, édesanyám szerint azonnal ki is jelentettem, hogy ezen a hangszeren szeretnék megtanulni játszani. Azóta 18 év telt el és a hangszer egy meghatározó része lett az életemnek. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy a hangszer nagykorúságát nem lehet méltóbb módon megünnepelni, minthogy összeállításokba foglalom az elmúlt időszak emlékeit, élményeit, és egy CD formájában megörökítem. Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy az albumon szereplő számok mindegyike egy-egy számomra nagyon fontos pillanathoz kötődik, és mindnek helye van a lemezen; attól függetlenül, hogy helyenként az összeállításokban kilépek az autentikus dél-alföldi tanyavilág zenei stílusából, sőt, olykor a népzene nyújtotta keretrendszerből is. Ennek jogosságát a kedves Hallgató döntheti csak el, de miért ne tenném, hiszen végtére is a „magam útját járom”!

És bár szólistaként ezt az utat valóban egyedül járom, számos ismerősömtől, barátomtól, és hozzátartozómtól kaptam felbecsülhetetlen segítséget, amit szeretnék megköszönni mindenkinek, viszont az illetők számosságából eredően nem tudok mindenkit felsorolni, azonban úgy érzem, pár névnek mindenképpen el kell hangoznia.

Hálás vagyok Annus Rékának, Kubinyi Júliának, az Erdőfű zenekarnak (Kiss-B. Ádám, Maruzsenszki Andor, Éri Kati, és Kerékgyártó Gergely) Gera Attilának, és ifj. Ürmös Sándornak a közreműködésért, illetve az Utópia Stúdiónak, név szerint Kiss Zoltánnak, Kiss Juditnak, Földi Albertnek, és Szkority Nikolának a fantasztikus felvételekért, a helyszínért, illetve a dizájn munkákért, valamint Várai Mihálynak a fotográfiákért, nélkülük nem jöhetett volna létre a lemez. Köszönet illeti volt tanáraimat, Romháti Krisztiánt, Nagy Balázst, Legeza Mártont, Havasréti Pált, illetve Szerényi Bélát, hogy bevezettek a népzene és a tekerőzés rejtelmeibe. És végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni szüleimnek, Gödöny Tündének és Patonai Gábor Attilának, nagymamámnak, Berzsényi Katalinnak, illetve testvéreimnek, Patonai Gábornak, Álmosnak, és Csanádnak a felbecsülhetetlen értékű támogatást, amivel segítették a CD elkészítését.

Patonai Bátor