Folkrádió

Mit is tud a… (Népies műdal)

előadó:
Horváth Sára Nina, Paár Julianna
előadásmód:
ének
etnikum:
magyar

Album:

Első bekezdés...

kiadó:
Fonó Budai Zeneház
kiadás éve:
2014
gyártási szám:
FA 296-2

Bazseválni/bazsálni annyit tesz: muzsikálni.

2013-ban hat fiatal zenész a következő küldetést vállalta. Elhatározták, hogy megmutatják, a magyar népzene sosem mehet ki a divatból. Megunhatatlan, mint a hazaérkezés.

A tagok Budapesten és környékén élő fiatalok, akiket összeköt a magyar népzene iránti szeretet és a folklorisztikus hagyományok tisztelete. Mindnyájuk életének központi eleme a zene. Tanulják, tanítják, hallgatják és játsszák. Ezen a korongon közös zenei anyanyelvünkön, az „anyazene” autentikus nyelvén szólnak hozzánk. Szakítani kívánnak azzal a sokakban helytelenül rögzült sztereotípiával, hogy a népzene szeretete külsőségekben is meg kell, hogy nyilvánuljon.

Ők a népzene gyermekei, akik bár nem viseletben lépnek elénk, mégis meg tudják mutatni a magyar népzenei hagyományok eredeti teljességét. Archív felvételek alapján dolgoznak, és annak „őserejét” próbálják továbbközvetíteni az urbanizált valóságba. A magyar népzenének vitathatatlan létjogosultsága van a városokban is.

Céljuk, hogy népszerűsítsék ezt az egyedi dallamvilágot, ahol a dalszövegek örökérvényű életbölcsességet hordoznak, és mindig aktuális mondanivalójuk van. Ez a Bazseva missziója. Eljuttatni mindenkihez ezt az üzenetet, és megértetni: ez nem rétegzene. A népzene egy bázis, ahova mindig vissza lehet térni. A magyar zene origója.

Paár Julianna – ének
Horváth Sára Nina – ének
Nyitrai Tamás – hegedű
Szabó Dániel – cimbalom
Papp Endre – brácsa
Bognár András – bőgő