Folkrádió

Szászcsávási cigánymuzsika (Szászcsávási asztali, csárdás és szökő)

gyűjtés

műfaj:
asztali, csárdás, szökő
etnikum:
cigány
település:
Csávás
vármegye:
Kis-Küküllő
tájegység:
Felső-Vízmellék (Vízmellék, Maros-Küküllők vidéke)
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
Fonó Budai Zeneház - Budapest

Album:

Kiskoromtól nagykoromig

kiadó:
Fonó Budai Zeneház
kiadás éve:
2015
gyártási szám:
FA 363-2

A Fokos zenekar tagjait egészen pici koruk óta ismerem. Mindannyian népzenész, néptáncos családban nőttek fel, olyan környezetben, ahol fontos és mindennapos dolog a hagyományok tisztelete, a nyelv helyes használata, a vallás gyakorlása, a nemzeti öntudat kérdése.
Ezért már kiskoruktól kezdve néptáncra, majd zeneiskolába járatták őket szüleik. Így minden feltétel adott volt ahhoz, hogy egy pillanatban zenekarrá verbuválódjon ez a társaság. Gimnazisták voltak, amikor csapattá kovácsolódtak. A tagok sok hangszeren tudnak játszani: hegedűn, brácsán, bőgőn, cimbalmon, harmonikán, szájharmonikán, gitáron, a tamburacsalád tagjain. Így repertoárjuk is széleskörű. Mint minden fiatal, aki megkedveli a népzenét, elsősorban az erdélyi dallamokért rajong, így a Fokos zenekar tagjai is vonószenekarként kezdték pályafutásukat Csikós zenekar néven, majd néhány tagcserével létrejött a Fokos. Nagykorukra, szerencsére nagyon hamar belátták a fiúk, attól lesznek eredetiek, ha azt mutatják meg a világnak, ami nagyszüleiktől, dédszüleiktől örökségül rájuk maradt: a vajdasági népzenét, a vajdasági magyar tamburamuzsikát.

A Kiskoromtól nagykoromig címet viselő CD-n nemcsak tamburamuzsikát, hanem felvidéki, kis-magyarországi és erdélyi népzenét is játszik a Fokos zenekar.

Kisimre Szerda Anna


Fokos zenekar:
Csonka Balázs - harmonika, prímtambura, ének
Jovánovity Péter - nagybőgő, ütőgardon, ének
Sterbik László - hegedű, ének
Szabó András - hegedű, basszprímtambura, ének
Szerda Balázs - brácsa, tamburakontra, ének

Közreműködtek:
Ölveczky Tamás - tárogató
Enyedi Tamás - cimbalom

Kapcsolódó oldalak