Folkrádió

Olteán György keservese

előadó:
Hegyessy Géza
előadásmód:
furulya
műfaj:
keserves
etnikum:
magyar
tájegység:
Gyimes (Székelyföld)
nagytáj:
Erdély

Album:

Folydogál a könyű... Erdélyi, moldvai keservesek, szomorú énekek

kiadás éve:
2004

Demo 2004

Mi a csángó szó jelentése? A legelterjedtebb magyarázat szerint elvándorolt, elcsámborgott, elcsángált magyar emberek csoportját jelenti. A mi esetünkben - mivelhogy gyakran éppen gyűjtöútjainkról adunk valami élménybeszámolófélét műsorainkban - szerintem jól kifejezi, hogy pestiekként nemcsak térben, de mai mindennapjainktól (sajnos) kulturálisan is távoli vidékekről tudósítunk. Mégpedig olyan tájakról, amelyeket magunk is bejártunk (csámborogtunk - csángáltunk :-) ha tetszik).

Másfelől tekintve én e név alatt azt is értem valamiképp, hogy többen is hordunk magunkban több-kevesebb erdélyi/székely identitástudatot, bár éppúgy távolba szakadva (akár generációkkal korábban), mint a moldvai vagy a gyimesi csángómagyarok.

Harmadrészt pedig repertoárunk fajsúlyos részét éppenhogy ezen csángó közösségek zenéje képezi.

De még mindezen túlmenően az is tetszik e névben, hogy nem keresve, hajánál fogva előrángatva jött, hanem adódott. Én úgy emlékszem, és magyarázom ezt, hogy a klézseiekkel való gyalogos csíksomlyói búcsújárásom alkalmával alakult ki a hosszú út során, hogy én vagyok a pesti csángó a zarándokcsoportban. Másik lehetőség szerint, Tímár Jánoska ragasztotta ránk Nesztor Ivánnal Gyimesben egy ottlétünkkor, de már hogy melyik esett előbb???

A Baráti Társaság - rövidítve akár BT. - kiegészítés később került a Pesti Csángók után, arra utalva hogy valójában ilyesformán működünk, s nem egy állandósult összetételű zenekarról van szó.

Hegyessy Géza


Előadók:

Cseke Zsuzsa Anikó - szólóének
Geröly Tamás - ütőgardon
Görgei Zoltán - furulya, kórus
Hegyessy Géza - furulya, kórus
Nesztor Iván - furulya, kaval


A stúdiófelvételt készítette: Glázer Péter
Fotó és borító: Hegyessy Géza