Folkrádió

Egykor és most…

előadó:
Rozsdamaró zenekar, Barcza Zsolt
előadásmód:
hegedű, hegedűkontra
műfaj:
lunga, mînînţaua, ţiganeasca, lunga
etnikum:
román
település:
Elek
vármegye:
Arad
tájegység:
Körösök vidéke
nagytáj:
Alföld
felvétel helye:
Hagyományok Háza Ethnic Stúdiója
felvétel időpontja:
2002 ősze

Leírás:

... ismét egy román-magyar kézfogás - ismerősebb helyszínen. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy lakóhelyünk közelében, a Délkelet-Alföldön is több település van, ahol szinte napjainkig fennmaradt a román nemzetiség hagyományos táncélete és zenéje. A Békés megyei Elekről származó táncdallamokat játszunk itt, a hagyományos táncrend, a joc sorát követve: lunga, mînînţaua, ţigăneasca, végül ismét lunga. A dallamokat Kopil Gergely, a kíséretet Budai Gyula muzsikálása nyomán játsszuk. A keretként hallható zenei idézeteket a 2001-es eleki román bálon vettük föl kisjenői (Chişineu Criş) zenészektől. A számot szeretettel ajánljuk eleki hagyományőrző barátainknak. ... (idézet a kisérőfüzetből)

Album:

Egykor és most...

szerkesztő:
Nagy Gábor
kiadó:
Periferic Records
kiadás éve:
2004
gyártási szám:
BGCD 144

Rozsdamaró Zenekar

Lipták Dániel - prímás
Nagy Gábor - kontrás
Horváth Ádám - bőgős

Polgár Lilla - énekes
Fábri Géza - kobzos
Barcza Zsolt - harmonikás
Pribojszki Ferenc - cimbalmos


Néhány széket pakolunk a sarokba. Tokok csatja kattan. Gyantázunk. Végignézünk a jelenlévőkön - barátok, látásból ismerősök, először betévedők -, akik a hangolás zajára idenézegetnek, ideszállingóznak. Rövid tárgyalás kezdődik: ki mit szeretne táncolni. Vagy már tudjuk is előre. És a legjobb táncos szemébe nézve muzsikálni kezdünk.

Ami ezután következik, az a táncház. Vagy inkább csak egyszerűen tánc. Mulatság, joc. Elemi szórakozási forma, amit itt Közép-Európában mára sokan elfelejtettek, s néhányan újra megtaláltak. Közösségi esemény - a szónak szánk íze szerint való értelmében. A régi falusi embernek nem volt más választása, mint hogy minden napját, óráját közösségben töltse. A szórakozás akkoriban nem holmi szórakoztatóipari termékek fogyasztását jelentette, hanem egy közösség tagjainak szabott rend szerinti interakcióját, egymásra-figyelését. Ilyesféle közösséget találtunk mi az utóbbi években Szegeden. Ilyesféle közösségekben - Erdély elzárt vidékein - formálódtak évszázadokon keresztül azok a kedves dallamaink, amelyeket most e lemez formájában próbálunk újabb hallgatókhoz eljuttatni. Mint már oly sok este, most is, ezzel is megpróbáljuk életre kelteni, új örömmé suvickolni a régi gyűjtések, a rozsdásodó mágnesszalagok muzsikáját - továbbgondolni a régiek, a holtak ránk maradt gondolatait...
(idézet a kisérőfüzetből)


Hangmérnök: Konorót János