Folkrádió

Templomkerítésbe folyó patakocska

gyűjtés

előadó:
Antal Andrásné Kovács Emerencia
előadásmód:
ének
etnikum:
magyar
település:
Hadikfalva
tájegység:
Bukovina
nagytáj:
Moldva és Bukovina
gyűjtő:
Gajdos Ferenc, Sebő Ferenc
felvétel időpontja:
1983. június 19.

Szöveg:

Templomkerítésbe folyó patakocska,
Annak közepébe rozmarin­ bokréta.
Öntözzétek lányok, hogy el ne hervadjon,
Szeretőtök szíve el ne szomorodjon!

Egy fehér legén­ke hozzám akar járni,
Egy piros kendőért vélem akar hálni,
Se ne jőjj, se ne járj, vélem bizon­ ne hálj,
Míg a templom földjén két térgyedre nem állsz!
Se ne jőjj, se ne járj, vélem bizon­ ne hálj,
Míg a templom földjén két térgyedre nem állsz!

Leírás:

Templomkerítésbe folyó patakocska
A Szücs Mari balladának a múlt században elterjedt, és sokfelé, sokféle változatot alakító dallama (Szini feljegyzését közli Vargyas: A magyar népballada és Európa I. 125-129., II. 761. Antalné 2. strófája I. 126. lapon). Moldvai változata Domokos – Rajeczky: Csángó népzene III-ban.

Album:

Bukovinai székelyek Magyarországon. Magyar népzene

szerkesztő:
Sebő Ferenc
kiadó:
Hungaria Records
kiadás éve:
1988
gyártási szám:
SLPX 18131

Zenei rendező: Sebő Ferenc
Hangmérnök: Gajdos Ferenc

Sebő Ferenc hanglemeze elsősorban nem eddig ismeretlen szép dallamokat, nem különösen jóhangú énekeseket és kitűnő előadókat akar bemutatni (ahhoz most folyik a Zenetudományi Intézet gyűjteményéből válogatott anyag lemezkiadása), hanem egy olyan népcsoport zenéjének pillanatképét rögzíti, mely a háború után került mai helyére, magával hozva előző otthonából egy hazai viszonyokhoz képest archaikusabb zenei örökséget. Ennek az örökségnek fél évszázad alatti változása a lemezen feltett néhány kérdés, melyekre válasz a hallgatás folyamán alakul ki a hallgatóban: mi és hogyan él még az ötven évvel ezelőtt idehozott bukovinai zenéből? Mit hallhat még egy odatévedt látogató, aki nem a módszeresen nyomozó ismeretével és eszközeivel megy hozzájuk? Van-e nyoma a régi előadásmódnak, és élnek-e még a régi, hagyományos lírai szövegek? Elismerést érdemel, hogy a szerkesztő Sebő Ferenc e kérdéseket ilyen szemléletesen tette fel.
A lemez tartalma (mely a célkitűzésnek megfelelően a spontán szervezkedő énekesek maguk ajánlotta dalaiból állt össze) arra a következtetésre biztat, hogy a bukovinai hagyomány még tartja magát. ha meggondoljuk, hogy a negyvenes évek mennyire nem a dalolásra kedvező légkört jelentették a gondokkal terhetl családoknak, csak csodálattal adózhatunk annak a zenei igénynek, mely a székelységet minden sorsfordulatban végigkísérte.
A lemez kiadása bizonyára nyereség lesz a szakmabeliek számára is.

Rajeczky Benjamin