Ünnepeltek a néptáncosok

Kisebb tömeg gyűlt össze tegnap késő délután Csíkszereda központjában, hogy megnézzék a táncház napjára szervezett közel félórás műsort. Fiatal néptáncosok és gyermekek ropták a táncot a Tulipán Áruház előtti téren, majd a Csíki Moziban táncházzal folytatták az ünneplést.

Megünnepelték Csíkszeredában a táncház napját. Népzenétől volt hangos a város központja késő délután, a néptáncosok a Tulipán Áruház és a Csíki Mozi közötti téren táncoltak. Sokan összegyűltek, hogy megnézzék a közel félórás műsort, majd este hét órakor ifjúsági táncház volt a Csíki Moziban. Ezután, nyolc órakor szilágysági tánc- és népdaloktatás volt ugyanott Császár Szabolccsal és Târzioru Ingriddel. Kilenc órakor kezdődött a felnőtteknek szóló táncház, amelynek gazdája Császár Szabolcs volt, csíki zenészek húzták a talpalávalót. A csíkszeredai eseményt az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Virtus Egyesület és az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete szervezte, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.
A táncház napja az első városi táncház 40 éves évfordulójához kötődik, megálmodói hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a budapesti Liszt Ferenc téren, az Írók Boltja szomszédságában. Azért erre a kultikus helyszínre esett a választásuk, mert a könyváruház különtermében 1972. május 6-án rendezték az első városi táncházat. A zárt körű klub később megnyílt a néptánc iránt érdeklődők előtt.

Péter Ágnes

text