A népzene része az életünknek

Kilenc előadás kapott kiemelt arany minősítést a Cinegemadár Tolna Megyei Népzenei Verseny döntőjében a hét végén.

Szombaton rendezték meg a Cinegemadár Tolna Megyei Népzenei Verseny döntőjét Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében. A korábban Tamásiban és a megyeszékhelyen megtartott elődöntőkből továbbjutott énekesek és hangszeres előadók versengtek a különböző minősítésekért és különdíjakért.

A „Cinegemadár” nevet viselő versenyt 2018-ban indították újra. Eredetileg Szabadi Mihály Bessenyei-, Csokonai-, és Örökség-díjas koreográfus és néprajzkutató indította el az 1980-as évek végén ezt a népzenei megmérettetést, mely szinte mozgalommá vált. A cél az volt, hogy minden korosztály lehetőséget kapjon népzenei énekes és hangszeres tudásának bemutatására. A többéves kihagyás – mely intézményi átalakítások okán, majd a koronavírus következtében volt szükséges – a jelentkezőkben is nyomot hagyott, vagyis nekik is hiányzott a rendezvény.
Idén összesen huszonhét egyéni résztvevő és tizennyolc csoport jelentkezett a megmérettetésre, mely összesen kétszázharminc nevezőt jelentett. A döntőben húsz produkciót láthatott a közönség és a zsűri, köztük énekes és hangszeres szólisták, énekes- és hangszeres csoportok mutatták be tudásukat. A háromtagú zsűriben Vakler Anna népzenetanár, Szabadi Mihály koreográfus és Birinyi József népzenész, néprajzkutató foglalt helyet.

A bírák véleménye alapján összesen kilenc előadás kapott kiemelt arany minősítést: a Bonyfolk Szimfonikusok, Mészáros Nikolett, Mészáros Roland, a Garay János Gimnázium Citerazenekara, az I. Béla Zeneműhely, a Bátaszéki Felvidék Néptánc Együttes, a Maroknyi Székely Népdalkör, a Muslinca Férfikórus és Tuba Örs, aki különdíjban is részesült, vagyis részt vehet egy népzenei táborban.


A legjobb produkciók a Szekszárdi Szüreti Napok Cinegemadár Népzenei Gálán kapnak bemutatkozási lehetőséget a Vármegyeháza udvarán felállított szabadtéri színpadon. A tanárok közül a zsűri kiemelte Salamon Beátát és Siklósi Krisztiánt, akik a legeredményesebb felkészítő pedagógusoknak járó különdíjat kapták.

A rendkívül színvonalas verseny többi résztvevője arany és ezüst minősítéseket zsebelhetett be. A zsűri tagjai kifejtették, üdítő látni, hogy Tolna megyében a népzene milyen sok család életének szerves része. Ezen értékek és a hagyományaink megőrzése maradjon mindig legalább ennyire fontos, akkor garantált a közös élmények adta összetartozás.


SCHILLI-BÁRÁNY MARGIT

text