Néptáncosok vitték a prímet Mezőberényben

Nagyszabású néptáncos rendezvényeket tartottak a napokban a mezőberényi kulturális központban. Pénteken a Békés Megyei Gyermek- és Kisegyüttesek Találkozóját, szombaton a Békés Megyei Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt rendezték több száz fiatal résztvételével.

A pénteki rendezvényen elmondott köszöntőjében Siklósi István polgármester hangsúlyozta, örömteli, hogy Mezőberény olyan kultúrával bír, hogy más településről is kíváncsiak rá. 

Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke kiemelte, nem egy versenyt, hanem fesztivál hívtak életre, amelyen a kisegyüttesek bronz-, ezüst-, arany- és kiemelt aranyminősítést nyerhettek el. A fellépőket mindkét napon a Suttyomba zenekar kísérte. Az eseményen számot adott tudásáról a békési Belencéres Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja, a gyomaendrődi Bokrétások Néptáncegyüttes, az újkígyósi Galiba Táncegyüttes Papatyi és Zsiba csoportja, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Szinkópa csoportja. Szintén a zsűri elé lépett a Hétpróbás Néptánciskola előképző 2. csoportja és Kétpróbások csoportja, a Rábai Táncegyüttes, a Kistabán Táncegyüttes, a Tabánka Táncegyüttes, a Kisharang Néptáncegyüttes, a Leg a Láb Alapfokú Művészeti Iskola Túri Csillagszeműek csoportja, a Berecske Táncegyüttes és a Kis-Berényke Táncegyüttes.
 
A produkciókat mindkét nap Szűcsné Urbán Mária néptáncpedagógus, a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója; Tiszai Zsuzsanna néptáncpedagógus, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetője és Szarka Zsolt néptáncpedagógus, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes vezetője értékelte. 

Szombaton a Békés Megyei Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversennyel folytatódott a programok sora. A megmérettetésre három szólista és 18 páros vállalkozott. Köszöntőt mondott Körösi Mihály alpolgármester és Farkas Lilla. Az eredményhirdetésen a lányok arany-, ezüst- és selyemgalléros címet, a fiúk pedig arany-, ezüst- és selyempaszományos táncos címet vehettek át. 

Szabó Csaba, a Leg a Láb Alapfokú Művészet Iskola igazgatója lapunknak elmondta, a kulturális központ és iskolájuk is segítette a rendezvény lebonyolítását. Partnereikkel, a múzeummal, a kulturális központtal, a Madarász Lovastanyával arra is törekedtek, hogy szabadidős programok biztosítsanak a fiataloknak, akiket a lovaglástól a kézműves foglalkozásokig számos lehetőség várt. Szabó Csaba kiemelte, örömére szolgált, hogy a helyi fiatalok remekül helytálltak a megmérettetésen. 

PG

text