Kezdődik az országos néptáncfesztivál

Szeged

Háromnapos, országos néptáncfesztivált rendeznek a hétvégén a szegedi Agórában. Határon innen és túlról több mint negyven gyermek és ifjúsági néptáncegyüttes lép majd színpadra. A rendezvénysorozatot vasárnap gálaesttel zárják a Szegedi Nemzeti Színházban.

Mintegy 1200 fiatal bizonyít­­ja péntektől vasárnapig a Szent-Györgyi Albert Agórában, hogy él és virul a magyar virtus. Az intézmény ugyanis a harmincadik Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválnak ad majd otthont, amelynek keretében a résztvevő 43 néptáncegyüttes mindegyike öt bemutatkozó előadáson mu­­tatja be koreográfiáit. A legfiatalabb táncosok ötévesek, a legidősebbek 18 évesek lesznek. 

1991-ben az egykori Száz­szor­­szép Gyermekház azzal a céllal indította útjára a fesztivált, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen az elsősorban Csongrád-Csanád megyében élő és dolgozó együtteseknek. Az első öt év után azonban a rendezvény rangos, országos eseménnyé vált. A hétvégén a megyei néptáncegyüttesek mellett szekszárdi, jászberényi, szabadkai, zentagunarasi és óbecsei néptánccsoportok is színpadra lépnek. 

Az együttesek által bemutatott koreográfiákat a hazai gyermek és ifjúsági néptáncszakmában dolgozó szakemberekből álló zsűri tekinti meg és szakmai értékeléseken segítően véleményezi. Idén a zsűri tagja Juhász Zsolt szegedi származású koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti ve­­zetője, Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas koreográfus, mellette Tiszai Zsuzsanna néptáncpedagógus és koreográfus, a debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, valamint Tóth Zoltán néptáncpedagógus, a szekszárdi Bartina Táncegyüttes oktatója. A bírálóbizottság javaslata alapján állítják össze a fesztivált hagyományosan le­záró, nagyszabású gálaműsor programját, amelyben a legjobb 15 koreográfiát tekintheti meg a nagyközönség vasárnap 17 órától a Szegedi Nemzeti Színházban. 
Az előadásokra és a gálára jegyek a Szent-Györgyi Albert Agóra recepcióján válthatók. 

KK

text