A különböző népi kultúrák sokszínűségét vonultatják fel a marosvásárhelyi várban

A különböző népi kultúrák sokszínűségét vonultatják fel a marosvásárhelyi várban A népi kultúrát kedvelők találkozási helye lesz május 27–29. között a marosvásárhelyi vár, ahol harmadik alkalommal szervezik meg a Folkfórum interetnikus fesztivált. Maros megye első hagyományőrző fesztiválján nagy szerepet kap a népzene és a néptánc, összesen hétszáz gyerek fog táncolni a két nap alatt, de a hagyományos mesterségek és a román, magyar, roma és szász tradíciók is fókuszba kerülnek.

A Maros-, a Nyárád-, a Küküllőmente román, magyar, roma és szász gazdag néphagyománya 2019-ben első alkalommal találkozott a marosvásárhelyi várban. 2021-ben tartották második Folkfórumot, május utolsó hétvégéjén pedig a harmadikra várják az érdeklődőket.  A rendezvény célja az etnikumokat összekötő tradíciók bemutatása, a zene, a tánc és a tárgyi néprajz eszközeivel. 

Megismerni egymást

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója elmondta, kibővült programmal és újabb partnerekkel vágtak neki az idei kiadásnak. Így idén például vásár is lesz a háromnapos fesztiválon – főszerepben természetesen itt is a hagyományőrző kézműves termékek, valamint a hagyományos termelők által készített finomságok lesznek a fókuszban. A fő cél továbbra is az, hogy bemutassuk és népszerűsítsük a népi kultúrát Maros megye minden területéről – fogalmazta meg Barabási. Rámutatott, mivel interetnikus fesztiválról van szó, fel szokták állítani az etnikumok sátrait – román, magyar, roma és szász –, amelyekben a különböző nemzetiségek jellemzőit, tradíciót lehet megismerni majd. De különböző workshopokkal, előadásokkal és kiállításokkal is készülnek. 

Amikor elkezdtük ennek a fesztiválnak a szervezését az volt a célunk, hogy összefogjuk Maros megye hagyományőrző közösségeit és lehetőség szerint egy olyan keretet teremtsünk számukra, ahol meg tudják ismerni egymást, egymás tevékenységét, és barátkozni tudnak azon túl, hogy a közönségnek is élményszerű előadásokkal kedveskednek – hangsúlyozta Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, aki úgy véli a rendezvényük a marosvásárhelyi várban meg is kapta erre a legideálisabb helyszínt. Szentgyörgyi Andrea elmondása szerint hétszáz gyermek fog táncolni a várban.

A programról bővebben az Erdélyi Hagyományok Háza kulturális szervezője beszélt. Elmondta, hogy mintegy harminc amatőr néptánccsoport lesz jelen a fesztiválon kicsiktől a nagyokig, összesen körülbelül hétszáz gyereket várnak jövő héten a várba. A gyerekek köré építették így a programsorozat jó részét, lesznek előadások, mesemondások, bábelőadások, gyerekeknek szóló népviselet-előadások, de természetesen a felnőtteket is várják a programokra, és nem csak a táncházkedvelőket, folklórkedvelőket – hangsúlyozta Szentgyörgyi Andrea. Jakab István szerint az is fontos, hogy a vásárra érkezők ne érezzék úgy, hogy az ócskapiacon vannak

A vásártól a fotókiállításig

A fesztivál idén hagyományos vásárral is kibővül, amelyet a Marosvásárhelyért Egyesület és a Parapács Egyesület szervez. „Megfontoltan válogatva állítottuk össze a kiállítást – mert egy kiállítás is egyben a vásár. A termelők és kézművesek Maros megyéből lesznek. Mindegyik kiállított termékről elmondható majd, hogy egyedi, értéket képvisel és ideillő. Nagyon fontos számunkra, hogy aki eljön ide, az ne az ócskapiacon érezze magát, hanem egy várhoz illő környezetet kapjon, ahol szívesen kóstolgat, ahol szívesen vásárol – fogalmazott Jakab István, a Parapács Egyesület elnöke. 

Teodor Țogorean, a Maros Művészegyüttes aligazgatója azt emelte ki, hogy ez a fesztivál attól különleges, hogy nagyszerű meghívottjai vannak egész Maros megyéből úgy románok, mind magyarok. Az amatőr táncegyüttesek mellett amúgy a Maros együttes román és magyar tagozata is fellép majd. A programot nemsokára lehet böngészni a fesztivál Facebook-oldalán, de érdemes még megemlíteni, hogy borkóstolók, pálinkakóstolók is tarkítják a programot, a Sapientia egyetem is bemutatkozik a táncművészeti szakos diákjaival, a néptáncházmozgalomról is lesznek előadások, de fotókiállítás is. Érdemes meglátogatni majd nem csak a vásár sátrait, de a bástyákat is, ahol szintén lesznek programok. 


Szász Cs. Emese 

text