Táncolj a magyarral!

Az alapot Gábor fiammal közösen táncoltuk fel, s egy kis ’szamárvezetőt’ is mellékeltünk a videós anyaghoz. Ezt 2019-ben szétküldtük barátainknak a világ számos tájára, s a küldött anyag alapján fel tudtak készülni. A csoportok első szóra, lelkesen vettek részt e virtuális közös munkában. Külön kérésünk volt, hogy olyan helyszínen vegyék fel a jó minőségű anyagot, ami jellemző országukra, s az átlag néző számára is felismerhető legyen. Ezekből a Dűvő zenekar zenéjére vágtuk össze a felvételt, s készült el a ’Táncolj a magyarral!’ című montázs. Az imázsfilmmel a magyar tánckultúrát és az összetartozást kívántuk kifejezni. Egyben arra is rávilágítottunk, hogy a világ távoli részében is milyen magas színvonalon ápolják a magyar tánchagyományokat. Jóleső érzés ismét megtekinteni a Montevideóból, Észak-Amerikából, a brazíliai Sao Paolóból érkezett képeket, New Brunswick táncosait, akik egy iskolabuszt béreltek háttérként a hiteles helyszín érdekében, s a Los Angeles-i barátainkat, akik a világhíres Hollywood-felírat alatt perdültek táncra. Természetesen, közelebbről – Münchenből, Bécsből és Erdélyből is – ’begyűjtöttük’ a termést, s végeredményként egy nagyon színes, színvonalas anyag született.

Jó a rosszban, hogy a pandémiás-időszakban az emberek lényegesen több időt töltöttek a számítógépek előtt, a kis mozi hamar bejárta az internetet. A világ minden részén hamar ráleltek a filmre, aminek nézettsége magáért beszélt.

A mag jó talajba hullott, a Hagyományok Háza a Táncház napjára közzétett Világraszóló kalotaszegi táncház felhívásra is nagyon sokan jelentkeztek, amiből az Intézmény készített videót, természetesen a kiscsősziek is ott ropják a filmkockákon.”

Csermák Zoltán 

text