Csoóri-fesztivál: megélik és újjáteremtik a Kárpát-medence népművészetét

Idén először szerveztek Kárpát-medence szerte Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált, a Kárpát-medence harminc helyszínén egy időben, azonos programpontokkal megvalósuló nagyszabású rendezvényt, közel 20 ezer táncos, zenész és kézműves részvételével. A hat erdélyi helyszín egyike Szamosújvár volt, amelyet a szervezők Belső-Erdélyi helyszínként jelöltek ki. Ebben nagy szerepet játszott a Téka Alapítvány több évtizedes, népi értékeket népszerűsítő munkája.
A fesztivál célja az volt, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor Program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, résztvevőinek sokaságát. Igazi látványosság volt a néptáncosok, népzenészek felvonulása, a déli harangszó után elhangzó közös ének és körtánc.

Harminc helyszínen – Bőszénfa–Ropolypusztán, Budapesten, Csíkszeredában, Csongrádon, Debrecenben, Egerben, Jászapátiban, Kecskeméten, Kozármislenyben, Körmenden, Lentiben, Marosvásárhelyen, Nagyidán, Nagyváradon, Nyíregyházán, Pápán, Pécsen, Perkőn, Révkomáromban, Salgótarjánban, Sárospatakon, Szabadka-Palicson, Szarvason, Szamosújváron, Százhalombattán, Székelyudvarhelyen, Székesfehérváron, Szekszárdon, Tatabányán, Vitnyéden – zajlott a fesztivál egy időben június 11-én.

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a rendezvény, az örmény katolikus templomban, ahol Küsmödi Attila katolikus plébános és Vajda Dániel református lelkész hirdette az igét. Déli harangszóra a táncosok a templom előtti téren elénekelték a Magyarország az én kedves hazám című közös dalt, majd elhangzott Csoóri Sándor Virágvasárnap című verse. A néptánccsoportok köszöntése után a részt vevő 11 együttes közös táncba fogózott. A Kemény Zsigmond Elméleti Líceumtól indult a táncos zenés felvonulás, amely a főtéren ért véget. A közös fotó után kezdetét vette a gálaműsor a főtéri szabadtéri színpadon.

A néptánccsoportok és zenekarok mellett bemutatkoztak a cseperedő zenészpalánták is, a népzeneiskolák diákjai. Elsőként a szamosújvári Téka népzeneiskola diákjait hallhatták, Balla Péter, Papp Botond, Papp Dávid, Juhos Bálint és Miklósi Zsolt palatkai zenét játszott. A szilágysági Illegetők Sarmaságról érkeztek, táncukat Hercz Vilmos és Bai Attila koreográfusaik tanították be. Papp Botond, Felszegi Imre és Juhos Borbála széki népdalokat zenéltek, énekeltek. Őket a szamosújvári Kiskaláka néptáncegyüttes követte, palatkai táncokkal, Cserey Both Zsuzsa és Nagy Gergő felkészítésével. A Terbete Népzene Iskola diákjai szilágysági dallamokat játszottak.

A szamosújvári Kenderkóc széki táncokat adott elő, Cserey Both Zsuzsa és Nagy Gergő vezetésével. Ezt követően kalotaszegi táncokat láthattak az érdeklődők a Miriszló Gyöngye, a Szarkaláb és a magyarlónai néptánccsoportok előadásában, akiket a Rezeda zenekar kísért. A Kallós Népzene Iskola diákjainak muzsikáját hallgathatták ezt követően az arra járók.  

A zilahi Terbete néptáncegyüttes tövisháti táncokat mutatott be, Hercz Beáta és Vilmos koreográfiáját. A Téka Népzeneiskola legkisebbjei Feketelaki Gáspár, Butuza Zsófia, Molnár Ákos, Fodor Harmati Márk, Balla Nándor, Juhos Borbála széki muzsikát adtak elő.

Ismét kalotaszegi dallamok csendültek fel, és forogtak a színpompás ruhák. A mérai Cifra Néptáncegyüttes (oktatóik: András Katalin Bíborka és Varga Zoli) és a Kalotaszegi Legénytársulat produkciója következett. A kolozsi Kaláris Néptáncegyüttes Kolozs környéki táncokat adott elő, oktatóik Bíró Júlia és Halász Levente, együttesvezetőjük pedig Kurucz Pilbák Júlia.

Az Ördöngös és Rezeda zenekarok nemcsak kísérték a fellépő együtteseket, hanem önállóan is felléptek. A színvonalas előadást a szamosújvári Kaláka együttes vajdaszentiványi koreográfiája zárta, melyet Lakatos Ágnes és Kispál Nándor állított színpadra.

A közös programokat követően délután, helyszínenként eltérő, változatos eseményekkel, tánctanítással, népzenei és kézműves bemutatókkal, gálaműsorokkal estig folytatódott a különleges fesztivál. A közel 20 ezer táncos, zenész és kézműves részvételével létrejövő páratlan rendezvényen az érdeklődők megláthatták, miként őrzi, éli meg és teremti ujjá a Kárpát-medence egyedülálló, csodálatos népművészetét sokezer idős és fiatal, határokon innen és túl.

 

 
Fodor Emőke

text