Rozsnyón megrendezték a III. Keleti Erő Fesztivált

Icso Valéria örömét fejezte ki, hogy idén a Borostyán Néptáncműhely lehet a házigazdája ennek a fesztiválnak, ahol 250 szereplő, 12 néptáncegyüttes és két népi zenekar lép színpadra. Kiemelte az utánpótlás fontosságát és a gyermekek alkotta tánccsoportok munkáját.

Rozsnyó város alpolgármestere, Michal Drengubiak gratulált a szervezőknek a sikeres műsorhoz és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is sok ilyen eseményen vehet részt. Még 2017-ben született az ötlet, hogy azok a felnőtt néptáncegyüttesek, melyek a keleti régióban, illetve Kassa megyében működnek, fogjanak össze és egymást segítve próbálják emelni a színvonalat.

Ennek nyomán öt együttessel alakult meg a Keleti Erő. Képzéseket indítottak, hogy a műhelymunka színvonala emelkedjen, és hogy a csoportok együtt gondolkodjanak a további fejlesztéseken. Fontos volt a gyerekcsoportok létrehozása is, mert ha nincs gyerekcsoport, nincs jövőjük a nagy együttesnek se.

„Azt szeretnénk, hogy a magyar néptánc itt, a Felvidéken, egy olyan erőt tudjon képezni, amellyel a fiatal generációt fel lehet hozni egy minőségi színvonalra, amit más kulturális ág nem ad meg. Magyar népdalt éneklünk, amit az őseink énekeltek. Magyar néptáncot tanulunk, mert nagyon fontos a mozgáskultúra. A Keleti Erő feladata, hogy átadja és megtanítsa az új generációnak a magyar kultúrát” – emelte ki köszöntőjében Kupec Mihály, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

A rendezvényen fellépett az Illosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Kis Ilosvai és az Ilosvai Aszú Nagyidáról, a Rozmaring Néptáncegyüttes és a Rozmaringsarj Abaújszináról, a Bazsarózsák Ifjúsági Hagyományőrző Együttes Imregről, a Kelepelők Buzitáról és a Borostyán, az Ifjúsági Borostyán, a Kincskereső, a Kis Kincskereső és a Napraforgó Néptáncegyüttesek Dernőről, valamint a Sajó Banda és a Pósfa Zenekar.

 Máté Gyöngyi

text