A 30 éves Aprók Táncházát ünnepelték Csíkszeredában

Zenével, tánccal, énekkel, bábjátékkal és sok-sok jókedvvel ünnepelte elindulásának 30 éves évfordulóját a csíkszeredai Aprók Táncháza. Az ünnep alkalmából együtt ropták a néptáncot a különböző korosztályok a nagymamáktól az unokákig.

Az elmúlt évben ünnepelte alapításának 30. évfordulóját a csíkszeredai Aprók Táncháza. Akkor a koronavírus-járvány nem tette lehetővé, hogy megemlékezzenek a kerek évfordulóról, de idén már semmi sem akadályozta meg abban a kezdeményezőket, hogy méltóképpen megemlékezzenek az elmúlt évtizedekről.  

Hétfőn, az Aprók Táncházának „megszokott” időpontjában kivételes eseményen vehettek részt, akik betértek a csíkszeredai sétálóutcában található Zengő Tér rendezvényhelyszínre. Már kora délután muzsikaszó csalogatta a mostani és az egykori gyerektáncházasokat, akik össze is gyűltek szép számban a 30 esztendeje Ádám Katalin kezdeményezésével és vezetésével létrejött Aprók Táncházában. 

Mint a gyermektáncház kezdeményezője köszöntőjében elmondta, az évek során sok helyszínen, sok kiváló muzsikus, énekes működött közre az Aprók Táncházában. Ádám Katalin néhány személyes történettel elevenítette fel az elmúlt 30 év legkedvesebb emlékeit, majd Farkas Zsombor segédlelkész adott áldást a megjelentekre. A közös imát követően a Gyermekek Háza szólistái mutatták be hangszeres és énekes tudásukat. Az összegyűlt gyermekek ezután szájtátva hallgatták Irgum-Burgum Benedek történeteit Molnár Anis tolmácsolásában Ádám Julcsi zenei aláfestésével. 

A gyerekekre több meglepetés is várt a délután folyamán, süteményes tálak, kürtőskalácsos kosarak jártak körben az udvaron. Mindez még csak felvezetője volt az ünnepi Aprók Táncházának, amikor a meghívott táncház-zenészek muzsikájára rophatta minden kisebb-nagyobb résztvevő az ismerős felcsíki és moldvai néptáncokat. A gyerekek pihenésképpen a Hajlék előadásában A három kecskegida és a farkas című bábjátéknak tapsolhattak, a felnőttek pedig a moldvai táncokat gyakorolhatták, miközben Galaczi Hajnalka és Ádám Rebeka vezetésével eleveníthették fel énektudásukat.  Fotó: Farkas Endre

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy a Zengő Térben megszervezett esemény méltó ünnepe volt a 30 éves csíkszeredai Aprók Táncházának. A gyerekek felszabadult örömét látva kétségünk sem férhet hozzá, hogy a következő évtizedekben sem fog lankadni a szervezők és a táncosok lelkesedése. A nyári szünet után hétfőnként újra várja a táncház a gyermekeket totyogóstól iskolás korig az új helyszínen, a Zengő Térben.


 Farkas Endre

text